Wethouder Daan Binnendijk lichtte de kadernota maandag toe aan de pers.| Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk lichtte de kadernota maandag toe aan de pers.| Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Streep door 36 uitgavenposten

kadernota n Wethouder Daan Binnendijk (CDA) van financiën kondigde het een jaar geleden al aan: Leiderdorp moet op zoek naar manieren om het structurele gat in de begroting – oplopend van ruim een miljoen euro in 2021 tot ruim anderhalf miljoen in 2024 – te dichten. Dat kan door te schrappen in de uitgaven, door de gemeentelijke belastingen te verhogen, of een combinatie van die twee, zei hij toen. Het college heeft gekozen voor de eerste optie, zo bleek maandag 8 juni bij de presentatie van de Financiële Kadernota 2021-2024. Daarin worden de lokale lasten ongemoeid gelaten. Wel worden in totaal 36 bezuinigingen voorgesteld.

Door: Corrie van der Laan

Een deel daarvan is eenvoudig te realiseren, het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat wel is begroot maar in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt wordt. Zo is er een slapend potje voor erfpachten van 30.000 euro per jaar en blijft van het budget voor breedtesport jaarlijks 27.000 euro over. Sportfondsen houdt jaarlijks 75.000 euro over, geld dat het college graag wil afromen. Rekenen met realistische renteverwachtingen kan zomaar anderhalve ton per jaar opleveren.


Pijnlijk

Andere bezuinigingsvoorstellen liggen lastiger. Het college wil onder meer snijden in de bijzondere bijstand (opbrengst 25.000 euro per jaar) en de schuldhulpverlening (opbrengst 25.000 euro per jaar). Versobering van het onderwijsachterstandenbeleid scheelt 75.000 euro per jaar. Met welzijnsorganisatie Incluzio gaat Binnendijk het gesprek aan om het jaarlijkse budget te verlagen met 40.000 euro. Allemaal pijnlijke ingrepen, maar volgens de wethouder kan het niet anders. “60 procent van de begroting heeft met het sociaal domein te maken dus als je zoekt naar anderhalf miljoen is het onvermijdelijk dat je ook aan de sociale voorzieningen raakt.”

De gemeentelijke organisatie wordt ook niet ontzien. Verreweg de grootste bezuinigingspost is het afzien van het aantrekken van extra personeel. Dat levert 170.00 euro op in 2021 en in de drie jaar daarna steeds 339.000 euro per jaar.

De 36 bezuinigingsmaatregelen die het college nu heeft gekozen, zijn maar de helft van alle opties die vier werkgroepen van ambtenaren hadden verzameld.

Lees verder op pagina 9