Gemeenteleden nemen op anderhalve meter afstand afscheid van dominee Esther de Paauw. | Foto: Frits Onvlee
Gemeenteleden nemen op anderhalve meter afstand afscheid van dominee Esther de Paauw. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

Hartelijk afscheid-op-afstand van dominee Esther de Paauw

drive-thru n Op een afstandelijke maar toch hartelijke manier heeft de Protestantse Gemeente Leiderdorp afscheid genomen van dominee Esther de Paauw. Pal voor ‘haar’ Scheppingskerk liet de predikant zondag 7 juni tientallen gemeenteleden op zo’n anderhalve meter aan zich voorbijgaan, sommige in de auto, andere op de fiets of te voet. Dat leverde De Paauw, die naar Wassenaar vertrekt, mooie woorden, een enkel lied, attenties en een zee van bloemen op.

Voor en tijdens deze zogeheten drive-thru - bedacht om te voldoen aan de cornona-voorschriften – volgden dertig kerkgangers de eerder opgenomen afscheidsdienst van dominee De Paauw in de kerkzaal.


Raad bepaalt waar klappen vallen

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Daarbij is echt naar alle uitgavenposten gekeken, vertelde Binnendijk maandag. “Er waren erbij waarvan ik dacht: als ik die voorstel, kan ik mijn kamer gaan leegruimen.” Waarbij hij waarschijnlijk doelde op zaken als sluiting van de bibliotheek, het zwembad, en het Milieu Educatief Centrum, die op de groslijst stonden maar door het college terzijde zijn geschoven.

Waar de klappen vallen, wordt uiteindelijk bepaald door de gemeenteraad. Die buigt zich op dinsdagavond 7 juli over de kadernota. “Het zou kunnen dat de raad andere keuzes maakt”, realiseert Binnendijk zich. Maar het geld om de begrotingen voor de komende jaren sluitend te krijgen, moet wel op tafel komen; het gat, dat voor het overgrote deel is veroorzaakt door de stijging van de structurele kosten van de jeugdzorg, moet worden gedicht.


Onzeker

De wethouder benadrukte maandag wel dat het financiële plaatje voor de gemeente nog kan veranderen. Een onzekere factor is de uitkering uit het gemeentefonds, verreweg de grootste inkomstenbron van de gemeente. De rijksoverheid denkt momenteel over een andere verdeling van het geld dat naar de gemeenten gaat; grote gemeenten zouden relatief meer gaan krijgen wat dan ongunstig uitpakt voor kleinere gemeenten als Leiderdorp.

Daarnaast is nu nog totaal onduidelijk wat voor kosten de coronacrisis in de komende jaren met zich mee gaat brengen.


Noodhulp

Ook dit jaar gaat de pandemie Leiderdorp geld kosten. Binnendijk verwacht een bedrag van één tot drie ton nodig te hebben om de nood bij onder meer sportclubs te lenigen. “Clubs lopen enorm veel inkomsten mis nu de omzetten van de kantines zijn weggevallen. We zijn als gemeente Sinterklaas niet maar als de nood aan de man komt springen we bij”, beloofde hij. Het gaat dan om incidentele uitgaven, en daarvoor heeft Leiderdorp nog ruim genoeg in kas, aldus de wethouder.


Oproep veiligheidsregio's: Maak je eigen #slimmerchillen-zomerrap

coronacrisis n De campagne #slimmerchillen van de veiligheidsregio's roept jongeren op een eigen #slimmerchillen-zomerrap te maken. Een rap over hoe de coronacrisis hun leven en zomer beïnvloedt. De beste track kan rekenen op professionele ondersteuning.

De uitdaging maakt onderdeel uit van de campagne 'Slimmer chillen = Corona killen', van Veiligheidsregio Hollands Midden en andere veiligheidsregio's. Minister Grapperhaus, premier Rutte, enkele burgemeesters en jongeren riepen eerder in een korte rap iedereen op slim om te gaan met de beperkingen van de coronamaatregelen, #slimmerchillen dus. Zij daagden jongeren uit hun eigen versie van te maken. Dat heeft geleid tot een reeks leuke inzendingen waarvan er zeven in aanmerking komen voor de prijs: professionele montage tot een strakke eindversie. Via de website slimmerchillen.nl kan iedereen een stem uitbrengen.


Zomerrap

Daarnaast is besloten om de rapwedstrijd een tweede ronde te geven. Daarom de oproep aan jongeren om een eigen zomerversie van de rap te maken. Tot half augustus kunnen zij hun creatieve, grappige # slimmerchillen-zomerrap maken en opsturen. De voorbeeldrap is te beluisteren op https://slimmerchillen.nl.


Campagne

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Daar gaat het om in de campagne 'SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN!' van acht veiligheidsregio's. De campagne kreeg afgelopen maanden al honderdduizenden views op Insta, Twitter, TikTok en Facebook. De actie haalde zelfs het Alternatief Eindexamen van @NOSStories en vele regionale en landelijke media.

Meer weten? Kijk dan op https://slimmerchillen.nl.

Afbeelding