Singelloop slaat een jaartje over

hardlopen n Leiden loopt dit jaar de Singelloop mis. Met bloedend hart besloot de organisatie de 45ste editie van het hardloopevenement in 2020 te schrappen vanwege de coronacrisis. Als pleister op de wonde krijgen de zes geselecteerde goede doelen toch de hun toegezegde gelden.

Aanvankelijk koesterde de Singelloop-organisatie nog hoop op een najaarseditie. Maar in de huidige anderhalve-metersamenleving acht zij een drukbezochte volksloop niet uitvoerbaar. "Nog afgezien van de vraag of de gemeente Leiden ons een vergunning zou verstrekken", zegt Singelloop-voorzitter Gertjan van Geen. Massale drukte is voorlopig het laatste waarop het stadsbestuur zit te wachten.

"De Singelloop moet het juist hebben van de drukte", betoogt Van Geen. "Hopelijk kan dat in 2021 weer, wanneer wij op vrijdag 16 april de 45ste Singelloop willen organiseren. Maar komend najaar lijkt mij dat nog ondenkbaar. Daarnaast spreekt een hardloopevenement met guur herfstweer mij ook niet zo aan. En een light versie met weinig deelnemers of een digitale variant staat haaks op de gedachte achter de Singelloop: een sportief volksfeest, waarbij de ene helft van Leiden de andere aanmoedigt."

Dat de afgelasting nu pas definitief is, heeft volgens Van Geen vooral met communicatie te maken. "Wij wilden onze vele sponsors en andere partners vooraf inlichten. Ook de goede doelen moeten het nieuws bij voorkeur niet uit de krant vernemen. In hun geval valt de schade nog enigszins mee. Onze penningmeester acht het verantwoord om toch geld aan hen uit te keren, ook al komt er dit jaar nauwelijks geld binnen. We hebben gespaard en voldoende reserves opgebouwd, met als stelregel dat we één slecht jaar moeten kunnen opvangen. Dit ís zo’n slecht jaar."


Goede doelen

Dat betekent dat Topaz Lakenhof Leiden, Stichting Recreatie Gehandicapten Poelgeest, Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp, Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp, Libertas Leiden/Matilo en Stichting Droomdag Roelofarendsveen in 2020 een bijdrage voor hun onderbouwde plannen tegemoet kunnen zien. Wel moeten zij, zoals gebruikelijk, tijdig kunnen aantonen dat zij het toegezegde Singelloop-geld goed hebben besteed. Van Geen: "Sponsors reageren zeer positief op deze geste. Eentje wil er zelfs voor dit jaar proberen wat extra te doen. De rest wil de Singelloop ook volgend jaar weer ondersteunen."

Toch hebben geldschieters ook zo hun eigen zorgen. De musical Soldaat van Oranje bijvoorbeeld - aandrager van het Singelloop-thema ‘75 jaar vrijheid’ - ligt al maanden stil. Ook SportCity, sinds vele jaren een belangrijke sponsor van het hardloopevenement voor het hele gezin, beleeft zware tijden. De voorverkoop van Singelloop-startnummers was al voor de corona-crisis van start gegaan. "Zij die al in bezit zijn van een startnummer, moeten dat vooral bewaren; ze kunnen het in 2021 gewoon opspelden", aldus Van Geen.