Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Sigaretje?

Het gebeurde een paar weken geleden. Het is met dit fraaie weer nauwelijks voor te stellen, maar het stormde en de man zat op zijn rollator om de hoek van de straat, uit de wind. Nieuwsgierig vroeg ik wat hij daar deed. "Uitpuffen", zei hij en zuchtte en steunde. "Ik heb kranten weggebracht en flessen in de glasbak gegooid. Nu ben ik uitgeteld." Het was hem aan te zien.

Samen keken we naar de mannen die aan de overkant een appartementencomplex aan het bouwen waren. Uit het niets merkte hij op: "Buiten rook ik nooit, binnen wel. Zware shag." Hij volgde de bouwwerkzaamheden, sprak zijn verbazing uit over de hoge kranen die tot 'in de hemel' leken te reiken. "Ik rook al mijn hele leven. Toen ik met twaalf jaar mijn plechtige communie deed, kreeg ik een slof sigaretten, andere jongens ook. Sigaretten als cadeau was heel gewoon. Ik reed ook met mijn vader mee, die vrachtwagenchauffeur was. Ik moest onderweg shaggies voor hem rollen. 'Neem er zelf ook maar een', zei hij dan, en dat heb ik ook gedaan. Sindsdien rook ik, al 68 jaar."

Nooit last gehad van dat roken? Ja, kortademig was hij geworden, gisteren nog, hij kreeg geen lucht. "Ik heb de longarts gevraagd of het soms beter is om met roken te stoppen", ging hij verder. 'Nee hoor, je longen zitten toch al vol met teer', luidde het antwoord. Hij stond met moeite op en schuifelde naar huis. “Eerst de vlam in een zware van Van Nelle, daarna een puffie, voor meer lucht. Gegroet."


Nieuw: ‘Saartje voor jou’

kindercoachpraktijk n Kindercoach Sandra Rijsdam van 'Saartje voor jou' heeft onlangs haar deuren geopend in Leiderdorp.

Niet iedere ouder heeft een kind wat gemakkelijk door het leven huppelt, het leven is ook niet altijd eenvoudig voor een kind. De coronatijd heeft bij sommige kinderen ook een flinke wissel getrokken. Je kunt dan denken aan boze buien, slapeloosheid, onzekerheid, faalangst en zo zijn er veel zaken waar een kind mee kan worstelen. Voor ouders soms heel moeilijk en zeker niet eenvoudig om hier doorheen te breken.

‘Saartje voor jou’ wil daar hulp bieden. Rijsdam probeert op een rustige manier kinderen inzicht te laten krijgen in hun gevoelens en emoties, zodat ze op eigen kracht verandering in kunnen zetten.

Sandra Rijsdam, afgestudeerd kindercoach, is moeder van vijf en heeft jarenlang met kinderen gewerkt. Zij behandelt kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Kijk voor meer informatie op de website www.kindercoachpraktijksaartjevoorjou.nl.


Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl. Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook.