Een deel van het team van Pro Cura met Renate Tuijten geheel rechts zittend op de bank. | Foto: PR
Een deel van het team van Pro Cura met Renate Tuijten geheel rechts zittend op de bank. | Foto: PR Foto: PR

‘We hebben heel hard mensen nodig’

n Pro Cura zoekt verpleegkundigen en verzorgenden op alle niveaus

zorg n Voor veel zorgmedewerkers, met name in ziekenhuizen en instellingen, was het keihard aanpoten tijdens de coronacrisis. De Leiderdorpse thuiszorgorganisatie Pro Cura had het juist net wat rustiger dan normaal, vertelt directeur Renate Tuijten. Onverwacht, want de draaiboeken lagen klaar om in te spelen op mensen die thuiszorg nodig zouden hebben als gevolg van de besmetting met corona. Maar in de Leidse regio was het virus mild aanwezig en kregen de thuiszorgorganisaties maar enkele corona besmette klanten in zorg. Gelukkig maar want in eerste instantie was er tekort aan beschermende materialen. Sinds enkele weken zijn die voldoende beschikbaar.

Niet alleen kwamen er weinig zieken bij maar het reguliere werk liep wat terug. “Een aantal cliënten zegde de thuiszorgmomenten af omdat het toch weer een extra contact is wat een risico op besmetting meebrengt”, legt Tuijten uit. Inmiddels is het weer minstens zo druk als voorheen. En daarmee is ook de krapte aan medewerkers weer voelbaar. Wat de reden is dat Tuijten de publiciteit heeft gezocht: “Zeker in de zomermaanden juli en augustus wordt het moeilijk de roosters te vullen. We hebben heel hard mensen nodig”

Het gaat dan met name om verpleegkundigen niveau 4, maar alle niveaus zijn welkom. “En ook mensen die huishoudelijk werk willen doen, kunnen bij ons aan de slag.” Tuijten hoopt dat haar oproep gehoord wordt door bijvoorbeeld mensen die vroeger in de zorg hebben gewerkt en hun vak weer willen oppakken. “Je bent heel welkom, ook als je er een lange tijd uit geweest bent. Je kan dan bijvoorbeeld starten in het huishoudelijk werk en met begeleiding teruggroeien in je oude beroep. Werknemers kunnen zich bij ons ook verder ontwikkelen; Pro Cura is een erkend leerbedrijf en werkt samen met opleidingsinstituten als MBO Rijnland, de Hogeschool Leiden en het Mondriaan college.”

Pro Cura is 25 jaar geleden gestart als particuliere thuiszorgorganisatie. Dertien jaar geleden heeft Renate Tuijten de organisatie overgenomen en het werkveld verbreed. Pro Cura biedt nu alle hulp en zorg aan huis, van huishoudelijke ondersteuning en wijkverpleging tot 24-uurs en psychiatrische zorg. De focus ligt daarbij op zorg bij dementie en palliatieve zorg. De cliënten wonen in Leiderdorp, Leiden en Oegstgeest.

In de afgelopen vijf jaren is het aantal werknemers van Pro Cura ruim verdubbeld. Vijf jaar geleden waren er 45 mensen in loondienst, nu zijn dat er honderd. Omdat vrijwel iedereen parttime werkt, komt dat neer op bijna vijftig fte. “Er is duidelijk een behoefte aan een kleinschaliger zorgorganisatie met korte lijnen, zowel naar de cliënten als naar huisartsen en praktijkondersteuners”, zo verklaart Tuijten de groei. Pro Cura is nu een middelgroot organisatie en die jas past de organisatie prima. “We hebben nu extra mensen nodig maar veel groter willen we niet worden; voor ons is het belangrijk om de menselijke maat te houden.” Bij Pro Cura kennen de medewerkers elkaar. “Er is een soort familiegevoel. Soms zelfs letterlijk, een aantal van onze werknemers is echt familie: moeders en dochters en nichtjes.”

Wie meer wil weten over werken bij Pro Cura kan kijken op de website www.procurathuiszorg.nl of mailen naar info@procura.nl.




Nieuw: Heel Kind Coaching

praktijk n Begin dit jaar is Brenda Stekelenburg (foto) in Leiderdorp gestart met haar praktijk Heel Kind Coaching.

Heel Kind Coaching biedt begeleiding aan (hoogsensitieve) kinderen en gezinnen, wanneer zij uit balans zijn, dan wel geconfronteerd zijn met minder leuke en/of nare gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld pesten, vastlopen op school, autisme spectrum stoornissen, ziekte, overlijden, diverse trauma, verlies, depressie of burn-out.

Brenda Stekelenburg is een HBO-gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut/coach. Naast de nieuwe praktijk aan huis heeft ze sinds 2015 een paardencoachingspraktijk buiten in het Groene Hart. Kijk voor meer informatie op de websites www.heelkindcoaching.nu (praktijk aan huis) en www.heelkindcoaching.nl (paardencoaching).

Afbeelding