Esther de Paauw nam het initiatief voor Kerstnacht in de Houtkamp en ging vier keer voor in deze dienst. | 
Foto: Frits Onvlee
Esther de Paauw nam het initiatief voor Kerstnacht in de Houtkamp en ging vier keer voor in deze dienst. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

‘Kerstnacht heeft saamhorigheid en zingeving gebracht’

n Vertrekkend predikant Esther de Paauw blikt terug op tien jaar Leiderdorp

interview n Ze is geliefd om haar heldere uitleg over de Bijbel: leerzaam en met beide voeten in de hedendaagse wereld. Kerstnacht in de Houtkamp was haar initiatief en is niet meer weg te denken uit Leiderdorp. Jong en oud voelt zich bij haar thuis en neemt daarom met spijt afscheid van dominee Esther de Paauw. Na tien jaar te hebben gewerkt voor de Protestantse Gemeente Leiderdorp begint de 36-jarige predikant aan een nieuwe baan in Wassenaar. Aanstaande zondag neemt ze afscheid.

Door: Janneke Dijke

Esther de Paauw was tien jaar geleden net afgestudeerd als theoloog en was bezig met het afronden van haar studie filosofie. In de wijk Zijloord werd ze tijdelijk predikant als vervanger van dominee Pieter van der Ende. Een jaar later kwam ze in vaste dienst van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Uit de begintijd herinnert ze zich vooral de warmte en het meeleven van de mensen met elkaar die haar positief verrasten. “Ik was in die tijd natuurlijk echt nog een beginneling”, vertelt ze. “Ik heb het vak van predikant hier in de praktijk geleerd en ben de gemeente heel dankbaar voor de ervaringen die ik heb mogen opdoen.”


Fietslichtjes

Veel Leiderdorpers zullen De Paauw kennen als de predikant die voorging tijdens de eerste vier edities van Kerstnacht in de Houtkamp. Het idee kwam uit haar koker: ze herinnerde zich de massale kerstnachtvieringen in het dorp waar ze opgroeide en wilde proberen ook zoiets in Leiderdorp voor elkaar te krijgen. “Het idee was dat we daarvoor de kerk uit moesten en het park in, omdat dat voor veel mensen een vertrouwde plek is”, vertelt ze. “We hoopten dat eerste jaar vier- tot vijfhonderd mensen te trekken. Het werden er uiteindelijk rond de duizend. Ik zie nog altijd dat ontroerende beeld voor me van al die fietslichtjes die via de Laan van Berendrecht naar ons toe kwamen. Kerstnacht in de Houtkamp is omarmd door heel Leiderdorp, het heeft zoveel losgemaakt, het heeft saamhorigheid en zingeving gebracht aan een grote groep mensen. Ik had misschien gehoopt dat we dat in tien jaar konden bereiken. Dat dat meteen het eerste jaar al lukte en dat het doorgaat, dat is echt super.”


Vrijheid en vertrouwen

De leden van de Dorpskerk en Scheppingskerk zijn actief en creatief, vindt De Paauw. “Dat zie je nu in de coronatijd. Er zijn heel veel initiatieven: de diensten worden gefilmd zodat mensen thuis mee kunnen kijken, de kerk is meerdere ochtenden per week open voor een gesprek, mensen onderhouden contact via Zoom en andere kanalen, en met Pinksteren hebben allerlei mensen taart gebakken voor mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Er kan veel, er is veel vrijheid en vertrouwen. Dat zag je ook bij de kerstnachtdienst, waarbij we feitelijk zeiden: ‘we sluiten de Scheppingskerk op kerstavond’. Niemand maakte problemen. Ouderen belden me op en zeiden: ‘ik kan niet zo lang staan, maar ik ga wel naar de Dorpskerk, want ik vind het een hartstikke goed idee’. Op die flexibiliteit ben ik als predikant echt trots.”


Kennis delen

Esther de Paauw staat bekend als een dominee met veel kennis van de Bijbel, die ze graag wil delen. “Geloof gaat voor mij in de eerste plaats over vragen als ‘hoe moet je leven’, ‘waar bouw je op’ en ‘hoe vind ik vertrouwen in het leven met alles wat er gebeurt’. Voor mij is geloven samen bouwen aan een gemeenschap waarin we diepere normen en waarden concreet maken zoals liefde, compassie en rechtvaardigheid. Dit zijn thema’s waarover je niet alleen met ouderen, maar juist ook met jongeren heel goed kunt praten.”

Om vanuit die normen en waarden te kunnen leven is de Bijbel een geweldige inspiratiebron waaruit je altijd weer nieuwe dingen kunt leren, zegt ze. “Bij het maken van elke preek leer ik nieuwe dingen en vind ik nieuwe woorden voor mijn geloof. Ik vind het leuk om dat door te geven, en te laten zien wat je allemaal kunt vinden in die oude verhalen. Het is fijn om te merken dat dat mensen echt helpt.”


Afscheid in coronatijd

Op zondag 7 juni neemt Esther de Paauw afscheid van Leiderdorp, in een dienst die in verband met corona een paar dagen eerder al wordt opgenomen en vanaf 10.00 uur online staat op www.pgleiderdorp.nl. De Paauw heeft de afgelopen periode veel mensen al gedag gezegd, want een afscheidsreceptie zit er niet in. “Het is heel jammer dat er door de coronacrisis zoveel belemmeringen zijn om op een normale manier afscheid te nemen”, zegt ze. “Aan de andere kant weet ik wat we met elkaar hebben gedeeld de afgelopen jaren. Dit vreemde afscheid doet helemaal niets af aan alle hele goede jaren die ik hier heb gehad.”


Esther de Paauw wordt op zondag 14 juni bevestigd als predikant van de Protestantse Gemeente Wassenaar. De Leiderdorpse kerken zijn op zoek naar een vervanger voor De Paauw in het predikantenteam, dat verder bestaat uit Stephan Kurtzahn en Hester Smits. Tot die tijd wordt De Paauw vervangen door Suzan ten Heuw.


De Volksuniversiteit Leiderdorp blijft actief! U ook?

educatie n Nu we langzamerhand weer wat meer vrijheid krijgen, blijft de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) actief. In de aanloop naar de zomer staan er nog enkele interessante activiteiten op het programma:

De geest uit de fles – moderne filosofie - In deze Maand van de Filosofie organiseert de LVU vanaf maandag 8 juni een cursus van 6 lessen over moderne filosofie.Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is 'de geest uit de fles'. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie. Niet alleen de filosofie, maar de hele cultuur is van die worsteling doordrongen. De cursus wordt gegeven aan de hand van het boek 'De geest uit de fles' van Ger Groot, oud-hoogleraar filosofie in Nijmegen. Het boek, met bijpassende website, biedt een uitstekend overzicht van de moderne filosofie, verbindt haar ook aan moderne kunst, literatuur en zelfs reclameboodschappen. De lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur en worden online via Skype gegeven.


Breitner vs. Israels - Breitner en Isaac Israels behoorden in hun jonge jaren tot de Haagse school, maar ontwikkelden zich tot vooraanstaande leden van de Amsterdamse Impressionis­ten. Beiden werden gevierde kunstenaars, die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen. De expositie ‘Breitner vs. Israels, vriendschap en rivaliteit’, laat dat zien. De tentoonstelling is nog tot en met 6 september te bezoeken in het Kunstmuseum Den Haag. De LVU organiseert in de grote zaal van gebouw Splinterlaan 156 een lezing op vrijdag 12 juni, 14.00 – 15.30 uur, die u op de tentoonstelling voorbereidt. De lezing is ook online te volgen.


Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, Leiderdorp (ma t/m vr, 9.30-12.00 uur).

Esther de Paauw in actie tijdens Kliederkerk, speciale vieringen voor jonge kinderen in Leiderdorp. | Foto: PR