Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Spelenderwijs

Twee jochies van zo’n jaar of zes, de een met een rood shirt en de ander in een geel, zijn aan het voetballen met een schuimrubberbal. Dat is een zachte bal waarmee je zelfs geen deuk in een pakje boter kan schieten. Het balletje stuitert wel lekker en maakt totaal geen geluid wanneer je er tegen aanschopt. De bal is groen van kleur, de spelregels duidelijk. Wie scoort gaat in het doel staan. Het zijn al handige voetballertjes, dat ziet zelfs een leek. Links/rechts, ze zijn 2-benig en schieten vanuit iedere stand.

Dan valt Rood, hij schuurt over de stenen en schaaft zijn hand lelijk. Geel: "Gaat het? Doet het pijn? Even in je hand spugen, wrijven over de plek en het is over", klinkt het meelevend. Hij heeft gelijk, het spel gaat door. Bij een botsing maakt Geel een smak, hij valt achterover. Schrik, pijn. Hij huilt. Rood kijkt een beetje beduusd en schuldig, hij heeft geen woorden van troost. Geel snelt naar huis. Een koekje helpt, een knuffel? Even later komt hij als herboren het pleintje weer op. "Schieten, we gaan door", roept hij. Geluidloos gaat het spelletje verder.

Een (jeugd)voetbaltrainer zei eens: "Hoe klein de groep kinderen ook is, geef ze een bal, ze vermaken zich wel en leren spelenderwijs met elkaar om te gaan." Wijze en ook ware woorden.


Felicitaties voor geslaagden

Diploma n Vanwege de coro-nacrisis zijn de centrale eindexamens dit jaar geschrapt en is op grond van de resultaten van de schoolexamens bepaald wie geslaagd is. De meeste middelbare scholieren weten inmiddels of ze hun diploma gehaald hebben. Op donderdag 4 juni organiseert het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in afstemming met het ministerie van Onderwijs. Cultuur en Wetenschappen (OCW) een nationale dag waarop geslaagde scholieren hun vlag uit kunnen hangen.

Het Leiderdorps Weekblad biedt ieder jaar familie en vrienden de gelegenheid hun geslaagde (klein)kind/broer/zus/nicht/neef/vriend/vriendin in het zonnetje te zetten. Ook dit jaar.

Mail een foto van de geslaagde met daarbij maximaal twintig woorden tekst naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl onder vermelding van GESLAAGD! Plaatsing is geheel gratis. Inzendingen voor de krant van 4 juni moeten uiterlijk maandag 1 juni om 16.00 uur in bezit van de redactie zijn.

LET OP: Bij de ingezonden foto's en teksten wordt ervan uit gegaan dat de gefotografeerde personen – of in het geval van minderjarigen hun ouders – toestemming geven voor publicatie.

Afbeelding