Op weg naar de anderhalve-meter-horeca

HEROPENING • Op tweede Pinksterdag, maandag 1 juni, mag de horeca weer open, zij het met een aantal beperkende coronamaatregelen. Zo moeten alle gasten, binnen en op de terrassen buiten, een zitplaats hebben en moeten ze - tenzij ze tot hetzelfde huishouden behoren – anderhalve meter afstand van elkaar houden. Binnen geldt een limiet van dertig gasten. Hoe bereiden de Leiderdorpse restaurants zich voor op de anderhalve-meter-horeca? Wij vroegen het maandagochtend 25 mei aan Bob Meijer van Brasserie Park, Nico de Bruijn van Grand Café Hofplein en Saskia van der Lugt en Bas Dickhoff van De Hollandsche Tuyn.

Door: Corrie van der Laan


Vleugje Frankrijk

“Wij zijn er klaar voor”, zegt Bob Meijer. Brasserie Park aan de rand van park De Houtkamp heeft de luxe van een groot terras en dat is de afgelopen maanden totaal opnieuw ingericht. “Dat waren we toch al van plan maar pas na komende zomer. We hebben van de nood een deugd gemaakt en het werk vooruit gehaald.” Blikvanger is een fraaie oude fontein, overgeplaatst uit een Frans dorpje. Aan de rand van het terras is een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Zittend naast het klaterende water in de zon, waan je je op vakantie. “Als mensen niet naar Frankrijk kunnen, halen we Frankrijk hierheen”, lacht Meijer.

Natuurlijk staan de tafels op anderhalve meter afstand van elkaar en er zijn steeds twee tafels tegen elkaar geschoven zodat tafelgenoten ook ver genoeg van elkaar af zitten. Het middelste deel van het terras is voor ‘passanten’, langs de randen staan tafels voor wie reserveert.

Voor elke gereserveerde buitentafel, is er ook een tafel binnen beschikbaar, zodat de gasten naar binnen kunnen verkassen mocht het weer omslaan. Voor de bezoekers aan de passantentafels geldt dat niet, die hebben pech als het gaat regenen - tenzij er binnen genoeg plek is.

Wie reserveert, krijgt een tijdslot van twee uur en een kwartier. Daarna moet plaats gemaakt worden voor de volgende lichting gasten. Bestellingen worden op een plateau geplaatst dat vastgehaakt kan worden aan de tafels.

Lees verder op pagina 3