LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Stop met uitmelken van kwetsbare huurders

Onlangs ontving ik het jaarlijkse Voorstel Huurverhoging. In deze crisistijd is goed te zien welke instanties coulant blijven. Zelfs banken verlagen hun ‘rood’-percentages. Daarentegen gaat mijn Wooncorporatie voor de maximale verhoging sinds de Verhuurdersheffing (2013). Een beroerde timing. Waarom juist nú in crisistijd? Nou…, omdat het mag van onze regering! Maar mijn wooncorporatie is NIET verplicht dit zo strict uit te voeren. Er is volgens hun eigen website ook nog zoiets als maatwerk: ‘voor hen die dit het hardste nodig hebben’. Houd u aan uw eigen leuze!

Hoe lang gaan die verhogingen nog door, voordat mijn wooncorporatie gaat inzien dat kwetsbare huurders het niet meer kunnen bolwerken? Huurders die door de stress ‘verlamd’ raken en niet in staat zijn om te reageren. Ik vind het door deze overheid ‘gelegitimeerd stelen van de armen’. Komen al die huurders binnenkort op straat te staan? Vergelijk het maar met de parabel van de kikker: ‘Stop het arme dier levend in een bak heet water en hij springt er meteen uit. Laat hem langzaam ‘wennen’ aan de toenemende warmte en hij wordt meegekookt’. Dát overkomt uw kwetsbare huurders. Eraan ontsnappen is geen optie, omdat verhuizen bijna altijd duurder is.

Mijn advies?! Het wordt tijd dat mijn Wooncorporatie zich wat minder bezighoudt met risicovolle projecten. Stop het uitmelken van uw kwetsbare huurders en keer terug naar uw kerntaak: die van Sociale Verhuurder! Bied in uw beleid meer ruimte voor de menselijke maat. Laat juist in crisistijd uw maatschappelijke verantwoordelijkheid zien.

        B. Willemse, Leiderdorp


Tips voor de regering

Leiderdorper Johan Vroonhof schreef onderstaande open brief aan de regering:


Geachte dames en heren,

1. Wij kunnen geld geven aan goede doelen en belastingvoordeel krijgen als ze ANBI hebben. In feite geeft de overheid dus, gedeeltelijk, dat geld. Als ik, tijdens of vooral na de Corona, ZZPèrs, bedrijfjes, in de Horeca of anderen enz wil steunen, kan de regering dan ook een soort van ANBI-versie willen instellen, waarmee ik die groepen als steunen?

2. Het zou goed zijn als de regering ook nu al miljoenen beschermende middelen gaat inkopen tegen de huidige prijzen en die opslaan, zodat we later derde wereldlanden kunnen helpen die ook onze huidige prijzen niet zouden kunnen betalen (extra ontwikkelingshulp in natura).


Met vriendelijke groeten en bij voorbaat dank, Johan Vroonhof