Adinda Dernison en haar dochter behoorden tot de eerste bezoekers van de heropende bibliotheek | Foto: J.P.K.
Adinda Dernison en haar dochter behoorden tot de eerste bezoekers van de heropende bibliotheek | Foto: J.P.K. Foto: J.P. Kranenburg

Met een mandje de bibliotheek in

heropend n Handen desinfecteren en een boodschappenmandje pakken. Daarmee start in deze tijden van corona een bezoek aan de Leiderdorpse bibliotheek.

De vestiging van BplusC in gebouw De Werf aan de Simon Smitweg was maandagmiddag 18 mei voor het eerst sinds 12 maart weer open maar er golden natuurlijk wel extra maatregelen in verband met het coronavirus. Er zijn looproutes ingesteld en het aantal mensen dat naar binnen mag, is beperkt; als de stapel boodschappenmandje bij de entree op is, is het vol. Alle boeken die teruggebracht worden, gaan een paar dagen in quarantaine voordat ze opnieuw uitgeleend worden.

Ook zijn de openingstijden beperkt: voorlopig is de bibliotheek geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.


Jaar extra tijd voor inrichting buitenruimte Groene Hart Centrum

politiek n Het ziet ernaar uit dat de gemeente Leiderdorp een jaar langer de tijd krijgt om de buitenruimte van het toekomstige Groene Hart Centrum fraai in te richten. De subsidie van 1,2 miljoen euro van de Oude Rijnzone die daarvoor op de plank ligt, zou maar tot 1 januari 2021 beschikbaar zijn, maar die termijn wordt naar alle waarschijnlijkheid met een jaar verlengd.

Het Groene Hart Centrum komt in het voormalige A4-informatiecentrum in de Bospolder. Leiderdorp kreeg het karakteristieke gebouw met het lange grasdak toen Rijkswaterstaat het niet meer nodig had. De bedoeling was van meet af aan dat het recreatieve functie zou krijgen. In 2018 werd een intentieovereenkomst getekend met horecaondernemers Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasserie Groep. Zij hebben een plan ontwikkeld om het gebouw om te vormen tot een ‘Groene Hart-belevingslocatie’, met een toeristische informatiepunt, ruimte voor culturele en natuur-educatieve activiteiten en natuurlijk horeca.

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van een parkachtige buitenruimte waarvoor landschapsarchitect Peter Verkade een fraai plan heeft gemaakt. Met onder meer een met bomen omzoomde parkeerplaats, terrassen bij de rivier De Does, een bijenweide, een moestuin en een grote kas om groenten te kweken. Speciaal voor toerfietsers komt er een veilige onderdoorgang naar de andere kant van de provinciale weg. Het prijskaartje van 1,8 miljoen wordt gedekt door subsidies.

Het grootste deel daarvan 1,2 miljoen, komt van de Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone, een samenwerkingsverband van Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Probleem was alleen dat die gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2021 stopt. Voor die tijd zou het subsidiebedrag uitgegeven moeten zijn. Aangezien het project nog in het vergunningsverleningstraject zit en het werk nog moet worden aanbesteed, zou dat extreem krap worden.

Wethouder Daan Binnendijk kon maandagavond melden dat hij het bestuur van de Oude Rijnzone heeft gevraagd om een verlenging van een jaar en dat daar positief op is gereageerd. Het betekent wel dat de regeling Oude Rijnzone een jaar langer moet blijven bestaan. De kosten die dat met zich meebrengt, naar verwachting maximaal 40.000 euro, moet Leiderdorp betalen. Ook moet de provincie Zuid-Holland nog akkoord gaan.


Lidl opent op 27 mei

SUPERMARKT • Heel wat Leiderdorpers zullen er blij mee zijn: de gloednieuwe Lidl supermarkt aan het Amaliaplein – naast sporthal en zwembad De Does - gaat open op woensdag 27 mei. Om 8.00 uur ’s ochtends mogen de eerste klanten de winkel, die ca. duizend vierkante meter vloeroppervlakte heeft, betreden.

Het parkeerterrein bij de supermarkt is inmiddels ook klaar. In de afgelopen maanden is meteen het aangrenzende parkeerterrein bij sportcentrum De Does vernieuwd en uitgebreid. | Foto: JP. Kranenburg)


        

Afbeelding