De blauwe lijn omgeeft het oorsponkelijke projectgebied, de rode lijn het gebied waarvoor subsidie is aangevraagd via het programma 'Proeftuinen aardgasvrije wijken' van de Rijksoverheid.
De blauwe lijn omgeeft het oorsponkelijke projectgebied, de rode lijn het gebied waarvoor subsidie is aangevraagd via het programma 'Proeftuinen aardgasvrije wijken' van de Rijksoverheid. Foto: Corrie van der Laan

Vervolg van pagina 10


De Oranjewijk en het Doeskwartier-West zijn uitgekozen als pilotwijken voor de warmtetransitie in Leiderdorp omdat het riool en het gasnet hier vervangen moeten worden. Daarvoor moeten de straten sowieso open, een goed moment om te kijken of je dan meteen een warmtenet kan aanleggen. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat de koppeling van die werkzaamheden in ieder geval in de Hoofdstraat niet gaat lukken. De riolering in deze straat is in zo’n slechte staat dat aanpak op korte termijn noodzakelijk is. Wachten tot de schop de grond in kan voor de aanleg van het warmtenet, wat nog minimaal twee jaar gaat duren, is geen optie.

De riolering in de Hoofdstraat moet snel worden aangepakt; wachten op het warmtenet is geen optie

Daarom gaat de gemeente het anders aanpakken, vertelt Van Woudenberg. De bedoeling is om in de Hoofdstraat zo snel mogelijk te starten met het vervangen van de riolering, waarbij meteen de gasleidingen vernieuwd worden. Hier komt dus nog geen warmtenet, maar in de bodem wordt wel ruimte gereserveerd om dat eventueel later alsnog aan te kunnen leggen.

De rioleringswerkzaamheden worden vanaf de Hoofdstraat in de loop van enkele jaren langzaam uitgerold over de wijk. Ondertussen komt hopelijk het subsidiegeld binnen en kan daarmee een goede businesscase (winst- en verliesrekening) gemaakt worden voor het warmtenet, waarbij het voor de bewoners ook financieel aantrekkelijk is om mee te doen. Wanneer dan over enkele jaren de riolering in het gebied waarvoor de subsidie geldt aan de beurt is voor vervanging, kan hier gelijktijdig het warmtenet aangelegd worden.

Restwarmte of aquathermie

In de tussentijd moet ook helder worden met welke warmtebron een warmtenet in de Oranjewijk het beste gevoed kan worden. Zoals het er nu uitziet, zijn er twee kansrijke mogelijkheden: restwarmte uit Rotterdam en aquathermie.

Enkele jaren geleden leek het voor de hand te liggen om de Oranjewijk aan te sluiten op de nog aan te leggen Rotterdamse Warmterotonde, een pijpleiding die restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied naar Leiden moet gaan brengen en die pal langs Leiderdorp komt te lopen. Maar dat project is gestagneerd door allerlei problemen, vooral op gebied van financiering en vergunningverlening.

Een veelbelovend lokaal alternatief is volgens onderzoeksbureau DWA het gebruikt van warmte uit het oppervlaktewater, een vorm van aquathermie. In de vlakbij gelegen Doeshaven is ruim genoeg geschikt water voorhanden. Je hebt daarbij warmte-koude opslag nodig en een wijkwarmtecentrale waarin het water met behulp van warmtepompen van ca. 20 graden naar 70 graden wordt gebracht.

Maar ook aan aquathermie zitten de nodige haken en ogen, geeft Van Woudenberg aan. Het moet bijvoorbeeld wel mogelijk zijn de woningen zonder ingrijpende aanpassingen comfortabel te verwarmen met een warmtenettemperatuur van 70 graden. En dan zijn er de kosten. “Uit de berekeningen blijkt dat aquathermie niet de meest optimale businesscase oplevert”, aldus de wethouder. Oftewel: het is relatief duur.

RES

De Warmterotonde geeft een financieel veel gunstiger plaatje. Wat Van Woudenberg betreft moet die pijpleiding er, ondanks de problemen, dan ook gewoon komen. Niet alleen voor Leiderdorp maar voor de hele regio Holland Rijnland. “De regionale ambities op gebied van verduurzaming van warmte zijn alleen te realiseren met restwarmte uit Rotterdam”, is zijn overtuiging. In de vorige maand verschenen concept Regionale Energie Strategie (RES) staat ook klip en klaar dat de Warmterotonde voor 2025 moet worden gerealiseerd. En dat is positief voor de Oranjewijk, stelt Van Woudenberg.

De komende periode gaat het onderzoek naar zowel de Warmterotonde als aquathermie door.

Verkennen

Daarnaast wordt gesproken met marktpartijen die het warmtenet in de Oranjewijk zouden kunnen aanleggen en wordt samen met de Werkgroep Oranjewijk, die voornamelijk bestaat uit bewoners, gekeken naar exploitatiemodellen. Van Woudenberg: “We zijn volop bezig met verkennen en mogelijkheden bekijken. Maar keuzes worden nu nog niet gemaakt, daarvoor is het nog veel te vroeg.”


Zorgen over kosten warmtenet

In deze serie praten we regelmatig bij met een drietal bewoners uit het projectgebied. Een van hen is Wilma van Goozen. Anderhalf jaar geleden was zij groot voorstander van het idee Oranjewijk van het gas af te halen. Duurzaamheid staat bij het echtpaar van Goozen hoog in het vaandel. Ze koken al gasvrij, op inductie, en ze hebben flink geïnvesteerd in het isoleren van dak, ramen en vloer van hun jaren 60 hoekwoning aan de Anna van Burenstraat. Aansluiting op een warmtenet zou wat Wilma betreft een prima volgende stap zijn, liever vandaag dan morgen. De afleverunit zou netjes passen in de meterkast, dat had ze al gecontroleerd.

Inmiddels is haar enthousiasme toch wat getemperd. Ze ziet een collectief warmtenet op zich nog steeds zitten, maar niet het prijskaartje dat daar aanhangt. Onderzoekbureau DWA heeft een en ander doorgerekend en komt op een aansluitbijdrage van 8000 euro. Daarbij komt nog een paar duizend euro voor aanpassingen aan de woning, zelfs als die al goed geïsoleerd is. “Daar ben ik wel heel erg van geschrokken, ik vraag me af hoe de gemeente dat wil gaan organiseren.”

Niet meer dan nieuwe CV-ketel

Het hoeft allemaal niet gratis, benadrukt ze, maar dit soort bedragen is ze niet van plan op te hoesten. “Een nieuwe CV ketel kost zo'n 2.000 euro dus ik vind het geen bezwaar om dat geld neer te tellen. Maar 8.000 euro is teveel. Daarin moet de gemeente echt bijspringen. Voor mij gaat de prijs de doorslag geven of ik op aardgas blijf of overstap.“

Ondertussen zou ze graag willen dat ze als bewoonster wat meer betrokken werd bij de plannen voor de energietransitie in haar wijk. “Er zit weinig vaart in en we worden niet heel goed geïnformeerd. Ik zou beter op de hoogte gehouden willen worden van de ontwikkelingen. Het gaat allemaal traag, dat snap ik, maar geef af en toe gewoon de stand van zaken.”


Links het oostelijk deel van de Hoofdstraat met veel woningen van meer dan een eeuw oud, rechts gelijkvormige rijtjeswoningen aan de Frederik Hendriklaan, Marijkestraat en Margrietstraat.
Afbeelding
Wilma van Goozen op het balkon van haar woning in de Oranjewijk.