Han en Ans Pret-Martijn op hun trouwdag, 12 mei 1960.
Han en Ans Pret-Martijn op hun trouwdag, 12 mei 1960. Foto: PR

Tienerliefde die nooit doofde

Huwelijksjubileum n In deze tijden van corona moet alles net wat anders, ook het vieren van een 60-jarig huwelijk. Het feest dat Ans en Han Pret hadden gepland, is uitgesteld naar veiligere tijden. Wat niet wil zeggen dat hun huwelijksjubileum onopgemerkt voorbij gegaan is, verre van dat.

Maandag 11 mei kwam burgemeester Laila Driessen bij het diamanten paar langs voor een felicitatiebezoek-op-afstand in hun tuin aan de Klimopzoom. Dinsdag 12 mei, de trouwdag was helemaal volgepland met kleinschalige activiteiten georganiseerd door de kinderen, waarbij steeds een wisselend groepje familieleden aanwezig was. Zo kon iedereen deze bijzondere dag op anderhalve meter meevieren.

Omdat een uitgebreid interview in deze tijd lastig is, zette de bruidspaar zelf een en ander op papier om te gebruiken in een verhaal over hun lange huwelijk:


Liefde op eerste gezicht

Het begon 70 jaar geleden op de Breestraat in Leiden. Ans Martijn, een geboren en getogen Leidse, en Han Pret, een echte Leiderdorper, allebei 13 jaar oud, ontmoeten elkaar en het was liefde op het eerste gezicht. In die tijd zat Ans op de huishoudschool, daarna werd ze coupeuse. Han doorliep de MTS, werd automonteur en studeerde via de avondschool voor manager in de auto-industrie. Hij was het overgrote deel van zijn werkzame leven in dienst van Scania dealer Kempeneers in Leiden, als magazijn chef en magazijn inrichter.

Terug naar de liefde. Na tien jaar verkering vond het stel het tijd om te trouwen. De ouders van beide kanten waren akkoord, maar eerst moet Han nog in militaire dienst. Hij bracht zijn dienstplicht door bij het regiment Huzaren Prins Alexander. Op 12 mei 1960 stapten ze in het huwelijksbootje. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken in het Leidse stadhuis, de kerkelijke inzegening in de Pieterskerk.

Het pasgetrouwde stel ging eerst inwonen bij de ouders van mijnheer Pret in de De Bruynestraat in Leiderdorp waar hun zoon Han werd geboren. Drie jaar later verhuisden ze naar de Splinterlaan, waar de kleine Han twee zusjes kreeg: Annelies en Roselinde. Vijftien jaar later volgde opnieuw een verhuizing, naar de Klimopzoom waar ze nog altijd wonen.


Hecht en groeiend gezin

Het gezin Pret is altijd heel hecht geweest. De kinderen kregen partners die door mijnheer en mevrouw Pret werden gezien als ‘nieuwe kinderen’. Ze zijn razend trots op hun zes kleinzoons en twee kleindochters. Die kwamen regelmatig een weekend logeren en gingen dan met opa en oma naar geitenboerderij Geertje in Zoeterwoude of naar het strandje bij de Vlietlanden. De favoriete afsluiting van zo’n bezoek was een tochtje naar McDonalds.

Alle huwelijksjubilea werden uitgebreid gevierd met weekendjes weg. Bij de koperen bruiloft was het gezin nog met vijven en gingen ze naar een pension in Rooden. Bij het zilveren huwelijksfeest waren er al enkele ‘nieuwe’ kinderen bij en werden een paar Center Parcs huisjes gehuurd. Bij het 40-jarig huwelijk trok de hele familie naar België, waar wat grotere huisjes nodig waren want inmiddels hadden de kinderen zelf kinderen. De gouden bruiloft was aanleiding voor een paar dagen plezier in Preston Palace in Almelo, met weer een grotere groep aangezien de kleinkinderen nu ook partners meenamen. Bij het uitgestelde diamanten huwelijksfeest wordt het nog drukker, want dan komen ook de vier achterkleinkinderen mee.

Ze sluiten hun aantekeningen af met een wens: "Dat we samen nog heel lang in goede gezondheid in ons huis in het mooie Leiderdorp mogen wonen!"

Burgemeester Driessen kwam het diamanten paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg