Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Moeder

'Kaatje, ben je boven? / Ja mevrouw, ik schud het bed/ Kaatje, denk je om de vlooien? / Ja mevrouw, ik pak ze net'.

Mijn moeder zong wonderlijke liedjes. Kaatje is er zo een. Grappig vond ik ook wel: 'Als je op je sterfbed ligt / Jenevertje'.

Wanneer ze op zaterdag het loonzakje van mijn vader kreeg, werd aangeheven: ''We hebben de centen potverdikkie / We laten ze rollen, wie doet me wat / We blijven hier een ogenblikkie / Daarna gaan we samen weer op pad'. Haar eerste gang leidde dan naar de sigarenwinkel om een doos Rigolette voor mijn vader te kopen, de superbolknak van Hofnar, de sigarenbandjes waren voor mij.

Een ander liedje met een gekke tekst vond ik: 'Eet geen bananen met de schillen / Daarvan doet je buikje later pijn / Hazen en konijnen kun je villen / Maar de mensen moet je nemen zo ze zijn'.

De Arbeidsvitaminen waren een vaste bron van zangvermaak, met bijna elke week terugkerende liedjes als Appeltjes van Oranje, Kijk ‘ns in de poppetjes van mijn ogen, Tulpen uit Amsterdam, Een zomernachtfeest, Ketelbinkie, De Zuiderzee ballade en De klok van Arnemuiden. Nou wist ik dat Arnemuiden helemaal geen klok had, de tekst klopte dus niet. "Daarom zingen we ook: Als… de klok van Arnemuiden", zei mijn moeder.

Zondag Moederdag. God save the queen, zou toepasselijk zijn. Laten we het maar houden op: 'Breng weer rozen naar Moeder', en zeker wanneer ze ook nog Sandra heet.


Spullen gezocht

rommelmarkt n Ondanks de coronacrisis blijft show- en marchingband Tamarco spullen sparen voor de rommelmarkt. Inleveren kan op woensdagavond van 18.30 uur tot 21.00 uur bij het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Informatie: 06 22681341 (na 16.00 uur).