Afbeelding
Foto: PR

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer


dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Gemeente, ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Begin maart presenteerde de gemeente ‘ruimtelijke uitgangspunten’ voor de voormalige gemeentehuislocatie aan de Engelendaal. Gedacht wordt aan maximale bebouwing van de plek, inclusief een woontoren van 14 hoog. Buurtgenoten hebben in deze rubriek al gewezen op de grote nadelen van dit plan: slechte aansluiting op de omgeving, enorme schaduwwerking en windhinder op het plein en de benauwde verkeersafwikkeling op de Karolusgulden. Niet zo’n goed plan dus.

Maar hoe heeft het eigenlijk zover kunnen komen? In 2007 waren er nog grootse plannen voor uitbreiding van het winkelcentrum op de plek van het voormalige gemeentehuis. Dat plan was zelfs samen met bewoners en winkeliers ontwikkeld. De gemeente stemde in, verhuisde, sloopte het oude gemeentehuis en verkocht de grond aan Wereldhave. En vervolgens gebeurde er… niks.

Nu denkt de gemeente opnieuw enthousiast mee met Wereldhave, dat vooral de opbrengst van zijn grond wil maximaliseren. Meer woningen betekenen meer opbrengst. Dat geldt ook voor de gemeente: meer woningen leveren meer OZB op. De hoge toren is nodig om meer woningen te kunnen realiseren.

De vraag zou echter moeten zijn: wat heeft deze locatie nodig, en hoe kun je een betere openbare ruimte maken? Belangrijke elementen daarvoor zijn aansluiting op het groen van park De Houtkamp en de levendigheid van de Engelendaal. Zichtlijnen, zon, groen en ruimte dus. Daar past geen massale en hoge bebouwing bij. En misschien past daar zelfs wel helemaal geen bebouwing bij. Gemeente, kies a.u.b. voor kwaliteit in plaats van kwantiteit!


Tobias Dander


Spontane herdenking aan Vronkenlaan

ONTROEREND • Op het grasveld bij het scholencomplex aan de Vronkenlaan klonken 4 mei iets voor 8 uur ’s avonds plotseling de klanten van het Taptoesignaal. Leiderdorpers Robert-Jan Hoffman en Mirjam Steinmann, die normaliter spelen in het Residentie Orkest, zorgden hier voor een kleinschalige, bijzondere herdenking. Omwonenden kwamen uit hun woningen en zongen, na de twee minuten stilte, aarzelend mee met het Wilhelmus. Het was ontroerend, sereen en memorabel, schrijft buurtbewoner Klaas Bosman aan deze krant. "Hopenlijk is hier een traditie geboren". Zie de website www.leiderdorpsweekblad.nl voor het filmpje dat hij maandagavond maakte.