Krant dag later in de bus

melding n In verband met Koningsdag is de verschijningsdatum van deze krant een dag later dan normaal, op donderdag 30 in plaats van op woensdag 29 april. Ook de krant van volgende week zal een dag later in de bus liggen: op donderdag 7 mei in plaats van woensdag 6 mei. Dat vanwege Bevrijdingsdag. Kopij voor de krant van 7 mei moet uiterlijk dinsdag 5 mei om 07.00 uur in bezit van de redactie zijn. U kunt mailen naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl.


Een moederdagwens in de krant

verrassen n Zondag 10 mei is het Moederdag. Normaal al een bijzondere dag. Maar door de coronamaatregelen kunnen velen hun moeder geen ‘echt’ bezoek brengen. Wilt u uw moeder eens op een andere manier verrassen? Stuur dan een lieve moederdagwens (maximaal 25 woorden) met een foto naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl. Uw inzending moet uiterlijk dinsdag 5 mei om 07.00 uur binnen zijn.


Elf Molenfietstocht gaat niet door

afgelast n Na het succes van de eerste Elf Molenfietstocht op 6 juli 2019 was de Lionsclub Leiderdorp al volop bezit met de organisatie van de tweede editie, die plaats moest vinden op 5 juli 2020. Helaas gooien de beperkende maatregelen om het coronavirus te beteugelen roet in het eten.

Vorige week heeft de Lionsclub besloten dat de Elf Molenfietstocht dit jaar niet doorgaat maar verschoven wordt naar de zomer van 2021.


LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer


dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Pleinvrees Statendaalder

Op 3 maart jl werd een plan gepresenteerd voor het opknappen van het plein bij Winkelhof, waarbij onder andere de plannen voor een megatoren uit de hoed werden getoverd. Het opknappen van het plein zou spoedig plaatsvinden omdat de realisatie van het torencomplex vermoedelijk wel geruime tijd in beslag zou nemen.

Hoewel je in eerste instantie enthousiast voor het nieuwe pleinontwerp zou kunnen zijn, viel later op dat het beoogde doel van het opknappen (leuk, aantrekkelijk, leefbaar) botst met de gesuggereerde hoogbouw aan de zuid-west zijde. Die maakt het plein namelijk aanzienlijk minder aangenaam. Eerder werd alhier het windtunneleffect naar voren gebracht, wat wij van harte mogen ondersteunen. Als je de wind van een gebouw zo’n 40 meter breed door 2 gaten moet persen van respectievelijk minimaal 6 meter (bij de Karolusgulden) en 16 meter breed (bij het plein), dan wil je wel van je fiets waaien. En hoe vergaat het de marktkooplui met hun kramen bij zo’n tochtgat ?

Bij nadere bestudering valt op dat de entree van het plein vanaf de Engelendaal (aangegeven als minimaal 16,3 meter) is berekend van de muur van het gebouw tot de galerijmuur van het winkelcentrum. Op straatniveau hou je, rekening houdend met de galerij, de helling naar de parkeergarage plus de aangegeven fietsenrekken, misschien maar 12 meter over. Dat is extreem weinig en onvoldoende voor het fiets- en voetgangersverkeer uit twee richtingen.

De derde onleefbaarheid wordt veroorzaakt door de enorme schaduwen die een brede toren van 43 meter hoog veroorzaakt. Die is in minder dan 15% van alle uren overdag iets minder dan 43 meter lengte, namelijk in april en augustus gedurende 4 tot 5 uur en in de zomermaanden ca 6 uur rond het middaguur (en ook dan komt nog een aanzienlijk deel van het plein in de schaduw). In het overgrote deel van de daguren is de schaduw dus langer of nog veel langer dan 43 meter; waarbij we praten over een plein van ongeveer 30 bij 75 meter. Als voorbeeld: op 21 maart (zelfde zonnestand als op 21 september) om 10 uur heb je 80 meter schaduw en om 16 uur 90 meter schaduw.

Van belang is hoe de schaduw valt. Op 21 maart om 9 uur valt de schaduw over het gebied waar nu de vuilcontainers staan en deels ook over de beoogde studentenwoningen aan de Reaal. Tussen 10 en 11 gaat de schaduw vallen over de appartementen aan de Statendaalder boven de Winkelhof. En daarna komt het over het mooie nieuwe plein te vallen. Het ziet er naar uit dat ook het terras van het Hofplein tegen 13 uur niet aan schaduw ontkomt, en vanaf een uur of 14 zal het overgrote deel van het plein verduisterd zijn. De bewoners aan de Florijn 23-49 missen dan hun licht aan de voorzijde en hun zonlicht vanaf 17 uur (’s zomers verschuift alles naar een uur later). Voor de duidelijkheid, de helft van het jaar is het (soms heel veel) ongunstiger dan hier aangegeven. Ter illustratie: op 21 oktober vanaf ca 16 uur staan niet alleen de woningen boven de voormalige ABNAMRO maar ook die aan het Obool en zelfs (de tuinen van) de Heinsiuslaan in de schaduw. Waar blijf je dan met je aantrekkelijke plein, althans: voor wie aantrekkelijk ?

Het vierde aspect is het benauwende gevoel dat zo’n bouwwerk veroorzaakt. Het doel van een fraai plein wordt niet gehaald als er een hoge zonwegnemende hoogbouwkolos aan de zuid-west kant wordt gebouwd.

Het fraaiste plein, een mooie eyecatcher voor de Winkelhof, kan je maken als je afziet van bebouwing. Bij een lage bebouwing blijven er kansen op een aantrekkelijk Winkelhofplein.
Wellicht een win-win situatie voor alle betrokkenen.


        Familie Zonneveld, Leiderdorp