Lekker kneden in het zeepmengsel. Niet nodig, wel leuk.
Lekker kneden in het zeepmengsel. Niet nodig, wel leuk. Foto:

Zelf vloeibare handzeep maken

Thuiswerken en thuisonderwijs voor onze kleuters bleken de afgelopen weken ook voor ons een behoorlijke uitdaging.

Spelen is voor deze leeftijd eigenlijk het aller belangrijkste. Nu kunnen ze heerlijk buiten spelen hoor. Ook bedenken ze de gekste dingen om ons huis mee te verbouwen. Zo was er op een dag een mega spin die van wol spinnenwebben maakte van de woonkamer naar de achtertuin en weer terug…

Naast al dat vrije spel, waar ze dus erg goed in zijn en met de dag ‘creatiever’ in worden, hebben ze ook wat uurtjes begeleiding nodig op een dag. Wat doe je dan als ouder die graag ecovriendelijk leven mee wil geven aan haar kinderen?

Door al het handen wassen ging de vloeibare handzeep er snel doorheen. De navul-flessen waren leeg. Dan kijken we altijd eerst naar een alternatief. In dit geval vond ik (stukjes) zeepjes die we al een tijd hadden liggen. Ik zag ergens op Instagram dat je heel gemakkelijk vloeibare handzeep kon maken van zeepjes. Ik ging deze uitdaging aan met twee kleuters en het was een geslaagde activiteit!

Eerst zette ik de kinderen aan de slag met zeep raspen (75 gram). Het is net als kaasraspen, super simpel dus! Nu willen kleuterhanden ook graag ervaren hoe zoiets dan voelt dus werd de geraspte zeep uitgebreid gekneed met water. Deze stap is zeker niet nodig om het juiste eindresultaat te krijgen.

Dan de volgende stappen: breng 1,5 liter water aan de kook in een pannetje. Voeg de zeeprasp, in ons geval de zeep kliederboel, toe en roer tot het geheel is opgelost. Zet de plaat uit en laat de pan staan tot de volgende dag. Voeg tot slot paar druppeltjes citronella-olie toe en tover met de staafmixer het hele goedje om tot handzeep.

Het werkt tegen verspilling, ruimt op in huis, bespaart in de portemonnee en levert ook nog eens een leuke activiteit op. Win win dus!