De organisatoren en sponsoren van de eerste Leiderdorpse Virtuele Bevrijdingsloop (met Roger van Houdt 2e van links achteraan) moeten het evenement nog even in de ijskast zetten. | Foto: J.P. Kranenburg
De organisatoren en sponsoren van de eerste Leiderdorpse Virtuele Bevrijdingsloop (met Roger van Houdt 2e van links achteraan) moeten het evenement nog even in de ijskast zetten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Toch teveel risico's aan Virtuele Bevrijdingsloop

afgelast n De Eerste Leiderdorpse Virtuele Bevrijdingsloop op dinsdag 5 mei, die afgelopen weekend werd aangekondigd op de website van deze krant en via diverse social media, gaat niet door. De gemeente Leiderdorp vreest dat de loop teveel mensen naar buiten lokt, wat onverantwoord is in deze tijden van corona.

Het leek zo’n mooi plan: een loopevenement waarbij iedereen individueel vanuit eigen huis een zelfbedachte route van 2, 5 of 10 kilometer loopt en start op een willekeurig tijdstip van de dag. Door tijd en afstand bij te houden via een hardloopapp en het resultaat via e-mail in te zenden, konden de snelste lopers in de verschillende categorieën bepaald worden. Voor hen zou er een beker zijn, daarnaast kon elke deelnemer rekenen op een medaille.

De bedenker, Roger van Houdt van Sportcentrum van Houdt, was ervan overtuigd dat op deze manier veilig apart maar toch met een samen-gevoel gesport kon worden. Hij vond en kreeg de medewerking van de Oranjevereniging Leiderdorp en verschillende sponsoren en ook in een eerste overleg met de gemeente leken de seinen op groen te staan.

Maar maandag kwam vanuit de gemeente het bericht dat de Virtuele Bevrijdingsloop toch teveel in dreigde te gaan tegen de overheidsrichtlijnen voor de intelligente lock down. Zeker omdat de vele en enthousiaste reacties op de aankondiging een groot aantal deelnemers voorspelde. In goed overleg is daarop besloten de loop af te gelasten.

Wat niet wegneemt dat Van Houdt teleurgesteld is. “Je zag aan de reacties duidelijk dat er behoefte is aan iets leuks. Maar het is helaas nog te vroeg.” Hij gooit het zijn plan zeker niet in de prullenbak. “Het concept staat, we hopen dit op een later moment alsnog te kunnen uitvoeren.”


Vriendenfeesten 2020 gaan niet door

afgelasting n Het bestuur van de Vrienden van het Oude Dorp heeft besloten om de Vriendenfeesten in het eerste weekend van september niet door te laten gaan. Dat vanwege de maatregelen van de regering in verband met het coronavirus en het verbod op evenementen.

Het was een besluit met pijn in het hart, laat voorzitter Herbert Zilverentant weten. “Het is heel erg jammer, maar in het licht van de actualiteit het enig goede besluit. Helaas ziet de wereld er op dit moment toch anders uit. Een evenement van deze omvang is in het nieuwe normaal van de anderhalve meter samenleving moeilijk te organiseren. Daarnaast is het ook voor onze trouwe sponsors een zware tijd. Volgend jaar gaan we zeker een nieuwe editie van dit driedaagse evenement organiseren. ”

Het besluit van het bestuur betekent dat alle onderdelen van de Vriendenfeesten geschrapt worden. Ook de Unity-NL on Tour waarmee de Vriendenfeesten op de zondermiddag altijd worden afgesloten, gaat niet door.


Didos van Dam nieuwe voorzitter Unity.NU

REGIO n Streekomroep Unity.NU heeft een nieuwe voorzitter: Didos van Dam

Van Dam (49) uit Leiderdorp leidt vanaf mei de Stichting Agglomeratie Omroep Holland Centraal en Stichting RTV Leiderdorp, de stichtingen achter Unity.NU en Unity NL, de publieke media-instelling voor Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest.

Van Dam is geen onbekende in de regio, zo was hij jarenlang actief als voorzitter van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging. In die hoedanigheid nam hij deel aan veel regionale overleggen en kent hij de regio en de bestuurlijke lagen goed.

Het eerste grote onderwerp voor de voorzitter is de vergunningverlenging van RTV Leiderdorp, deze verloopt aan het einde van dit jaar. Als de vergunning verlengd wordt, blijft Unity.NU tot ieder geval eind 2025 de omroep voor Leiderdorp.

Met Didos als voorzitter wil de omroep flinke stappen zetten op bestuurlijk niveau, waarbij Van Dam vooral ook zichtbaar wil zijn. Aan de vorm van de omroep zal ieder geval de komende tijd weinig veranderd worden.