Beelden uit de digitale kerkdiensten van de afgelopen weken. | Foto Gerard Vesseur
Beelden uit de digitale kerkdiensten van de afgelopen weken. | Foto Gerard Vesseur Foto: PR

Digitale kerkdiensten druk bezocht

online n In deze tijd, waarin de meeste sociale activiteiten niet kunnen doorgaan, weten veel Leiderdorpers hun weg naar de kerk te vinden. De digitale kerkdiensten in de Dorpskerk en Scheppingskerk worden druk bekeken en beluisterd, wekelijks vanuit gemiddeld vierhonderd huizen. Omdat veel mensen met z’n tweeën kijken, ligt het werkelijke aantal ‘bezoekers’ hoger.

Als gevolg van de coronamaatregelen houdt de Protestantse Gemeente Leiderdorp sinds 15 maart alleen nog diensten zonder live publiek. De eerste twee zondagen werd alleen via www.kerkomroep.nl uitgezonden, een website waarop doorgaans vooral zieken en ouderen de kerkdiensten beluisteren. Die dagen was de belangstelling zo groot dat de kerkomroep niet voor iedereen bereikbaar was.

“We willen dat iedereen die dat wil de diensten kan meemaken, zonder belemmeringen”, zegt dominee Hester Smits. Daarom zendt de kerk de diensten sinds een aantal weken ook met beeld uit via www.pgleiderdorp.nl. “We zijn heel blij dat een van onze gemeenteleden, Gerard Vesseur, de opnames verzorgt. Hij doet dit samen met Nelleke Hovestreydt. Het beluisteren én bekijken vergroot de verbondenheid.”

In de diensten gaan de voorgangers Esther de Paauw, Stephan Kurtzahn en Hester Smits beurtelings voor. Er is een volwassene of een kind dat uit de Bijbel leest, een organist of pianist en een aantal zangers dat de liederen zingt. “Binnen wat mogelijk is zorgen we voor een zo aantrekkelijk en afwisselend mogelijke dienst”, vertelt Smits. “Zelfs het collecteren gebeurt digitaal. Elke week plaatsen we het doel van de collecte en het rekeningnummer op onze website.”

Naast het uitzenden van diensten is de kerk ook op andere manieren in contact met Leiderdorpers. Vier ochtenden per week zijn de kerken open voor een praatje op 1,5 meter afstand: op maandag en donderdag de Scheppingskerk, op dinsdag en

'Diensten beluisteren én bekijken vergroot de verbondenheid'

woensdag de Dorpskerk. Mensen kunnen producten brengen voor de Voedselbank én kerstspullen voor de kerstmarkt, zoals versiering, lantaarns en galakleding.

Verder zijn de predikanten telefonisch bereikbaar en verzenden zij een tot twee keer per week een nieuwsbrief naar zo’n duizend e-mailadressen. Iedereen die deze nieuwsbrief wil ontvangen, kan zich via www.pgleiderdorp.nl aanmelden. Smits: “Natuurlijk hopen we, met iedereen in Nederland, dat we zo snel mogelijk weer over kunnen tot de orde van de dag. Maar dat zal nog wel even duren. Tot die tijd proberen we op deze manieren met elkaar in contact te blijven en samen steun te vinden in het geloof.”


Nieuws van Incluzio Leiderdorp

welzijn n Incluzio Leiderdorp blijft hulp en ondersteuning bieden aan Leiderdorpers. We doen dit op een andere manier dan u gewend bent van ons.

Onze groepsactiviteiten en financieel spreekuur zijn afgelast als gevolg van het coronavirus. Ons team en vele vrijwilligers bieden nu telefonisch een luisterend oor of bieden op andere manieren individuele ondersteuning. Dit doen we zoveel als mogelijk op afstand. Op onze website, social media kanalen, Unity tv en in deze krant komen we regelmatig met corona tips en tricks, bijvoorbeeld over hoe u vitaal kunt blijven, sociaal contact kan blijven houden en financieel het hoofd boven water houdt. De corona tips en tricks zijn ook te lezen op onze website: incluzioleiderdorp.nl

Loopt u ergens tegen aan of heeft u vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor u klaar. We blijven op werkdagen bereikbaar per mail: leiderdorp@incluzio.nl of via 071-5413536. U kunt ook een kijkje nemen op onze website: incluzioleiderdorp.nl.

Bent u als organisatie al bekend met de vrijwilligersvacaturebank in Leiderdorp? Nieuwsgierig? Ga naar www.vrijwilligerswerkleiderdorp.nl en zet je eigen vacatures online.

Mocht u vragen hebben over onderstaande onderwerpen, dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met onze medewerkers:

• Seniorenondersteuning: Ella Koning (06-83148424) of Jeanet Moerings (06-83097594);

• Mantelzorgondersteuning: Corina Kooter (06-83003240);

• Financiën en administratie: Wouter Heuer (06-83117354);

• Jongerenondersteuning: Mimoun Ben Aissa (06-53572256) of Lise Huitema (06-83000260);

• Sociaal juridische vragen: Renée Kloos (06-33789640);

• Bewonersinitiatieven: Robert van Egmond (06-83285822);

• Vrijwilligerswerk: Coby van der Plas (06-27510084);

• Vitaliteit en bewegen: Guilietta Zanda (06-83063760) of Joyce Thissen (06-83144982).