Caro van Lierop en zijn zoon Keanu in de tuin van bij het voormalige familiehuis aan de Lindenlaan waar, zo wil het verhaal, Caro's grootvader in de Tweede Wereldoorlog zijn auto heeft begraven.
Caro van Lierop en zijn zoon Keanu in de tuin van bij het voormalige familiehuis aan de Lindenlaan waar, zo wil het verhaal, Caro's grootvader in de Tweede Wereldoorlog zijn auto heeft begraven. Foto: J.P. Kranenburg

'Mijn auto krijgen ze nooit!’

n Leegruimen huis Lindelaan brengt verhalen boven

Door: Corrie van der Laan

Oorlogsverhalen n Begin dit jaar overleed de moeder van Caro van Lierop en was aan hem de trieste taak het huis aan de Leiderdorpse Lindelaan, waar zijn eerst zijn grootouders en daarna zijn ouders gewoond hebben, leeg te halen en gereed te maken voor de verkoop. Een klus die vanzelfsprekend een stortvloed aan herinneringen opriep. Zo kwamen ook de verhalen weer boven die Caro van zijn ouders en oom had gehoord over de Tweede Wereldoorlog. Over de onderduikers die een veilige plek kregen in het huis, over de razzia’s en over de auto die opa ooit begroef in de tuin. Bijzondere herinneringen om te delen in de week voor de 75e verjaardag van Bevrijdingsdag.


De grootvader van Caro, Bert van Lierop, was een succesvol zakenman. Aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw kocht hij een heel rijtje toen gloednieuwe huizen aan de Lindenlaan. Zelf betrok hij met echtgenote Cato en zoons John en Chris het hoekhuis, de andere woningen werden verhuurd aan familie en vrienden.


Verzet

De familie van Lierop was fel anti-Duits en niet bang aangelegd. Het sprak voor hen vanzelf dat ze in de oorlogsjaren hun steentje bijdroegen aan het verzet. “Het huis fungeerde een tijd lang als doorgangsadres voor onderduikers”, vertelt Caro. Zonder gevaar was dat zeker niet want er vonden regelmatig razzia’s plaats. De onderduikers verstopten zich dan in ruimtes onder de vloer op zolder en achter een kast in de ouderslaapkamer. Anno 2020 waren in de woning nog steeds de luiken te zien die toegang gaven tot de verstopplekken. “Gelukkig wisten mijn grootouders altijd vooraf wanneer er een razzia kwam. Dat dankzij een bewoner van de Hoofdstraat, helaas weet ik zijn naam niet. Hij was lid van de NSB maar zat eigenlijk in het verzet. Na de oorlog was het nog een hele klus om zijn dubbelrol uit te leggen.”


Hannie

Van één onderduikster weet Caro wat meer. De joodse vrouw, Hannie genaamd, heeft langere tijd in het huis aan de Lindenlaan gewoond. “Ze was een heel goede pianospeelster. Ze had het er ontzettend moeilijk mee om altijd maar binnen te zitten. Op een gegeven moment hield ze het niet meer uit en is ze naar buiten gegaan. Wat niet alleen gevaarlijk was voor haarzelf maar ook voor mijn grootouders. Die zijn haar dan ook snel achterna gegaan en hebben haar ‘gevangen’ op het kruispunt met de Kastanjelaan. Maar ze was gezien en moest weg; de kans dat ze verraden zou worden was te groot. Ze is toen naar Baarn gegaan. Hoe het met haar is afgelopen, weet ik niet.”


Auto

Bert van Lierop had een auto, wat heel bijzonder was in die tijd. Ook daarover heeft zijn kleinzoon een bijzonder verhaal: “Wat voor auto het was, weet ik niet maar hij was er razend trots op. Toen de Duitsers ons land bezetten en auto’s in beslag namen, was hij er heel stellig over: ‘Mijn auto krijgen ze nooit!’ Hij heeft toen naast het huis een enorm gat gegraven en de auto daarin gereden en vervolgens begraven. Erboven werd een boom geplant. De resten van de boom staan er nog, de auto – of wat daarvan over is - ligt nog altijd onder de grond.”


Besloten Dodenherdenking in Leiderdorp te zien op tv kanaal 40

uitzending n De 4 mei-herdenking zoals deze traditioneel in Leiderdorp plaatsvindt met een herdenkingsbijeenkomst, stille tocht en bloemen neerleggen op de begraafplaats, kan vanwege de coronabeperkingen niet doorgaan. Er is een andere vorm gekozen die alle Leiderdorpers vanuit huis kunnen meebeleven: Unity.NU verzorgt een televisie-uitzending in het kader van de dodenherdenking.

De uitzending start om 19.00 uur. Vlak voor 20.00 uur wordt live geschakeld naar de algemene begraafplaats in Leiderdorp. Daar zal 'The Last Post' klinken, worden er twee minuten stilte in acht genomen en wordt het Wilhelmus gespeeld. Burgemeester Laila Driessen houdt een toespraak en er is een kranslegging de burgemeester en voorzitter Hans Kruidenberg van de Oranjevereniging. Unity.NU is te ontvangen via kanaal 40 (Ziggo) en kanaal 1412 (KPN/Telfort/Tele2 en XS4ALL).

De luiken naar de verstopplekken in de kast in de ouderslaapkamer (links) en op zolder. | Foto's: J.P. Kranenburg
Afbeelding