Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Buut-vrij

Kinderstemmen, uitbundig gekrakeel, jongens en meisjes die samen of alleen aan het ballen zijn, hinkelen, touwtje springen (‘Ik ga trouwen, edelman, bedelman, dokter, pastoor….’) een tentje opzetten en daarbinnen babbelen, giechelen en praten over school. Er wordt afgeteld: ‘10, 20…..80, 90, 100, ik kom’, een snelle rakker komt uit het niets en tikt aan, zij is buut-vrij. De hoela-hoep is weer terug en Annemarie Koekoek ook.

De zon stuurt haar warme stralen naar de tegels van het schoolplein, waar de iPhone en de tablet het verloren hebben van de ouderwetse spelletjes, die vergeten leken. Binnen wordt er niet gegamed, wel video gebeld met de school. "Hoe gaat het?" vraagt de juf. "Heb je de taken al gemaakt? Ik zie dat je een achterstandje hebt met taal. Ik mis je." Hoewel sms’en en appen geen geheimen meer hebben voor de ‘kids’, vinden ze het toch bijzonder op deze manier contact te hebben met de meester of juf.

Wanneer het huiswerk is gemaakt, draven ze weer naar het schoolplein. Niet naar de speelkooi. Die is tot verboden terrein verklaard omdat er onvoldoende afstand van elkaar wordt gehouden. Gebeurt dat hier dan niet? "Kom er uit, kom er uit, want we scheiden er mee uit", klinkt het dan, verstoppertje is over. Niet met een high-five, niet met een box, niet met toedeledoki, niet met voet of elleboog maar met een "later!" gaan ze naar huis. 'Later'? Ja, ‘later’, dat is het nieuwste voor ‘tot morgen’.


Tulpen voor         vaste bezoekers         ‘t Buurthuis

contact n Tientallen ouderen in de Leiderdorpse Kerkwijk, het Doeskwartier en de Oranjewijk komen onder normale omstandigheden regelmatig naar de koffie-inloop in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen, is 't Buurthuis nu al weken gesloten. Om toch wat contact te houden, hebben vrijwilligers op initiatief van Stichting Buurtactief het Oude Dorp veertig bosjes tulpen bezorgd bij vaste koffie-inloopbezoekers. Ook ouderen die nu alleen de dagen moeten doorbrengen en bekend zijn bij BuurtActief hebben een bosje gekregen.

Onder het motto ‘koop lokaal’ zijn de tulpen aangeschaft bij een lokale ondernemer. Welzijnsorganisatie Incluzio heeft financiële ondersteuning verleend.

Vrijwilligers Tineke en Emmy gaan op pad met de tulpen. | Foto: PR