De vernieuwde Driegatenbrug. | Foto: C. v.d. Laan
De vernieuwde Driegatenbrug. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Verkeer kan weer over Driegatenbrug

verkeer n De klus is geklaard. De vernieuwde Driegatenbrug in Leiderdorp is helemaal klaar en open voor al het verkeer.

Bij een inspectie in de zomer van 2018 bleek dat de tachtig jaar oude brug in de Zijldijk flinke slijtage had. De draagkracht was met zeker een kwart afgenomen wat vervanging op korte termijn noodzakelijk maakte.

Het werk stond aanvankelijk gepland voor het voorjaar en de zomer van 2019 maar werd op verzoek van watersportondernemers uitgesteld tot het najaar. De Zijldijk is namelijk de enige toegangsweg naar zuidwestelijke kant van de Kagerplassen, die in de zomer veel recreanten trekt.

Van september 2019 tot en met de eerste week van april is gewerkt aan het vervangen van de brug. Voor fietsers en voetgangers was een tijdelijke brug, autoverkeer moest omrijden via de Nieuweweg. Nu de Driegatenbrug weer open is, wordt de Nieuweweg weer afgesloten voor autoverkeer.

De nieuwe brug, waarvoor de gemeenteraad in december vorig jaar 1.3 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld, gaat weer honderd jaar mee en kan zestig ton dragen, driemaal zoveel als de oude.


Buurtkamer Heelblaadjespad kan nog steeds... als er belangstelling is

Politiek n Het is nog altijd mogelijk dat er een buurtkamer komt in het geplande appartementencomplex aan het Heelbladjespad 1. Maar dan moeten belangstellenden die de buurtkamer willen exploiteren zich wel binnen acht weken aanmelden, zo liet wethouder Willem Joosten (VVD) weten tijdens het Politiek Forum van dinsdag 14 april.

Door: Corrie van der Laan

Het appartementencomplex komt op de plek van het voormalige kerkgebouw De Menswording. Toen in november 2017 bekend werd dat de HH Petrus en Paulus parochie het gebouw verkocht had aan projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep die het wilde afbreken, waren vooral veel parochianen van oude Menswordingparochie teleurgesteld. Zij hadden graag gezien dat de kerk een tweede leven kreeg als bijvoorbeeld een buurtgebouw. Het ligt daarvoor op een ideale plek, op de grens van de Voorhof en Binnenhof, twee wijken waarin behoefte is aan een sociale ontmoetingsplek.


Aangepast plan

Als pleister op de wonde werd in het aanvankelijke plan voor het appartementencomplex een ruimte getekend die gebruikt kan worden als buurtkamer. Maar dat eerste plan werd viel niet goed bij de buurt en de Leiderdorpse politiek. Het was te groot en hield niet genoeg rekening met de privacy van de omwonenden en de veiligheid van de fietsers en voetgangers op het Heelblaadjespad, zo luidde de kritiek. Daarom kwam de projectontwikkelaar in oktober 2019 een aangepaste versie waarin tegemoet werd gekomen aan een groot deel van de bezwaren. In dit plan is wel de buurtkamer van zo'n 80 vierkante meter ingewisseld voor een appartement.

Maar dat kan weer teruggedraaid worden, verzekerde Joosten dinsdagavond. De projectontwikkelaar is daartoe bereid en in het bestemmingsplan wordt er ook een vrijstellingsmogelijkheid voor ingebouwd. Voorwaarde is wel dat zich een belangstellende meldt die de ruimte wil huren en beheren.

Op aandringen van CDA fractievoorzitter Mirjam van der Stelt beloofde de wethouder dat hij zijn best zou doen de mogelijkheid van de buurtkamer breed onder de aandacht te brengen. Daarmee komt hij ook tegemoet aan de oproep van de Leiderdorpse Adviesraad Sociaal Domein en de lokale afdeling van KBO-PCOB die allebei pleiten voor een ontmoetingsruimte voor wijkbewoners in het appartementencomplex.


Scholen

Een ander geluid was er dinsdagavond te horen van GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud en D66 burgerraadslid Rob Visser. Zij twijfelen aan de haalbaarheid van een buurtkamer in het appartementencomplex, vooral vanwege de naar verwachting hoge huurkosten.

Het lijkt hen veel praktischer om te kijken of er plek is voor een buurtkamer in een van de scholen in de Voorhof.

Een impressie van het nieuwe appartementencomplex. | Beeld: Architectenbureau Van Manen