De vernieuwde Driegatenbrug. | Foto: C. v.d. Laan
De vernieuwde Driegatenbrug. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Raad moet maandag knoop doorhakken over Leidse Ring Noord

achtergrond n Het gaat er maandagavond 20 april om spannen in de Leiderdorpse gemeenteraad. De raadsleden wordt gevraagd groen licht te geven aan het gewijzigde kaderbesluit voor de Leidse Ring Noord. Ze moeten zich daarbij uitspreken over niet minder dan twaalf beslispunten. De meesten zullen weinig discussie opleveren maar de angel zit hem in het laatste onderdeel van beslispunt 3. Daarin staat dat de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan omhoog moet van 50 naar 70 kilometer per uur. In november vorig jaar trok de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) de stekker uit de toenmalige coalitie van LPL, VVD en CDA vanwege onenigheid over juist dit punt.

Door: Corrie van der Laan

Een stukje achtergrond:

De Leidse Ring Noord (LRN) moet een gestroomlijnde verbinding gaan vormen tussen de A4 en de A44. De Plesmanlaan, de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan in Leiden en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp worden daarvoor ingrijpend aangepast. In de zomer van 2016 legden de gemeenteraden van Leiderdorp en Leiden uitgangspunten voor de aanleg van de ringweg vast in een kaderbesluit. Een daarvan was dat de snelheid op de Oude Spoorbaan, die verbreed wordt naar tweemaal twee rijstroken, omhoog gaat van 50 naar 80 km per uur. De hogere snelheid zou noodzakelijk zijn om van de LRN een aantrekkelijk alternatief voor automobilisten te maken zodat verkeer wordt weggetrokken uit de kernen van beide gemeenten.

Het werk aan de LRN had eind 2018 moeten beginnen maar het project liep flinke vertraging op. De verkeerscijfers waarmee was gerekend klopten niet en er bleken bovendien aanpassingen nodig in verband met bouwprojecten rond de wegen. In september 2019 kwam er een aangepast kaderbesluit, het besluit waar de raad zich maandag over buigt. De aanpak van de Oude Spoorbaan is daarin flink gewijzigd. De weg wordt nog steeds tweemaal twee rijstroken maar de aanvankelijk getekende verdiepte kruising met de Schildwacht is geschrapt. De maximum snelheid is verlaagd van 80 naar 70 kilometer per uur.


Geluidswering

Ondanks die wat lagere maximum snelheid zijn flinke geluidsschermen nodig om de geluidsbelasting voor omwonenden te verminderen. Zo moet in de wijk Driegatenbrug, aan de noordzijde van de Oude Spoorbaan, het scherm langs de huizen van de Zijlstroom omhoog van 2 naar 3 meter. Aan de andere kant van de weg moet het geluidsscherm dat nu al staat tussen de Oude Spoorbaan en de wijk Buitenhof verlengd worden tot aan de Engelendaal.

Ook ter hoogte van de wijk Leyhof moet geluidswering komen. Tussen de Dwarswatering en de Koeienrotonde volstaat een hoogte van 1,25 meter maar tussen de Koeienrontonde en de rotonde bij de kruising met de N446 zouden de schermen 2 meter hoog moeten worden. Uit de nieuwste berekeningen blijkt overigens dat de schermen langs dat meest oostelijke deel van de Oude Spoorbaan een halve meter lager kunnen.

De geluidswering ter hoogte van de Leyhof is de afgelopen jaren reden geweest voor fel verzet van een groep bewoners van die wijk tegen de voorgenomen snelheidsverhoging. De schermen gaan een belangrijk deel van hun uitzicht op de Boterhuispolder wegnemen. En dat terwijl, zo hebben zij berekend, de hogere snelheid de automobilist een tijdswinst van slechts twintig seconden oplevert.

Tijdens het Politiek Forum van 11 november vorig jaar schaarden de LPL en toenmalige oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks zich achter de bewonersgroep. Zij stelden dat 70 kilometer per uur weinig meerwaarde en veel nadelen heeft. Niet alleen vanwege extra geluidsoverlast maar ook met het oog op uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof. Daarmee stonden zij lijnrecht tegenover VVD, CDA en ChristenUnie-SGP. Op 18 november zou het besluit over de kwestie genomen moeten worden.


Waarschuwing

De gemeenteraad van Leiden, die het belangrijk vindt dat de 70 km/uur doorgaat, gaf Leiderdorp op 14 november een duidelijke waarschuwing door een motie aan te nemen waarin staat dat Leiden niet meebetaalt aan de aanpassingen aan de Oude Spoorbaan als Leiderdorp de 50 km/uur handhaaft. Een stevig dreigement want alle aanpassingen bij elkaar op Leiderdorps grondgebied kosten circa 45 miljoen euro waarvan Leiderdorp zelf nog geen 6 miljoen hoeft bij te dragen. Het gaat dan niet alleen om het verbreden van de weg en de aanleg van geluidsschermen, maar ook om bijvoorbeeld stil asfalt en een fietstunnel onder de Engelendaal door.

Tot een Leiderdorps besluit kwam het echter niet op 18 november omdat de LPL aan het begin van die raadsvergadering de coalitie opblies. LPL fractieleider Hugo Langenberg wilde met D66, PvdA en GroenLinks een nieuwe coalitie vormen, maar dat mislukte omdat D66 dat na enig onderhandelen toch niet zag zitten. De democraten stapten wel in een coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP, die half januari van start ging.

In maart zou de Leidse Ring Noord weer op de agenda staan maar dat werd door de coronacrisis een maand uitgesteld.

Als de stemverhoudingen komende maandag hetzelfde zijn als in november vorig jaar, tekent zich een meerderheid af voor handhaving van de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan op 50 km/uur. De grote vraag is dus of er wijzigingen zijn opgetreden in de standpunten van de fracties.

Wat dat betreft is met name de opstelling van D66 interessant, de enige partij binnen de huidige coalitie die zich in november uitsprak tegen 70 km/uur. D66-raadslid Prachee van Brandenburg diende toen zelfs een amendement in om de snelheidsverhoging uit het kaderbesluit te halen.

Het standpunt van het college van burgemeester en wethouders is helder. “Wij begrijpen dat omwonenden graag onbeperkt uitzicht hebben op de polder, echter de algemene belangen van functionaliteit van de Oude Spoorbaan en de ruimtelijke inpassing daarvan voor aanvaardbare kosten achten wij belangrijker”, zo schrijven ze in het raadsvoorstel over het kaderbesluit.


Juridisch advies

Voor alle zekerheid heeft het college wel alvast laten onderzoeken wat het juridisch voor Leiderdorp betekent als de Leiderdorpse raad vasthoudt aan 50 km/uur. Het juridische advies is echter alleen in te zien voor raadsleden.




Krantartikel 21:08OpslaanPublicatie > Leiderdorps Weekblad donderdag 16 april 2020 > Artikel schrijven