Jan van Gorp
Jan van Gorp Foto: Corrie van der Laan

In memoriam Jan van Gorp

Vorige week vrijdag, 10 april, is Leiderdorper Jan van Gorp op 75-jarige leeftijd overleden.

Jan van Gorp kwam in 1978 in Leiderdorp wonen en heeft zich altijd volop ingezet voor de lokale samenleving. Hij was decennialang lid van het Platform Gehandicaptenbeleid en was lid van het eerste uur van de Leiderdorpse Adviesraad Wet maatschappelijke ondersteuning, later omgedoopt in Adviesraad Sociaal Domein Leiderdorp.

Als vrijwilliger bij het Seniorweb hielp hij vele dorpsgenoten om wegwijs te worden in de digitale wereld. En dat niet alleen; via het Seniorweb maakte hij zich vorig jaar nog, samen met de Bewonersvereniging De Leyhof en welzijnsorganisatie Incluzio, sterk om meer sociale activiteiten voor ouderen te organiseren in de wijk Leyhof, waar hij zelf ook woonde. Hij was ook betrokken bij het afgelopen najaar gestarte Clubhuis De Derde Helft, bedoeld om ouderen in beweging en in contact met de samenleving te houden, en was bezig een gezondheidscentrum naar de Leyhof te krijgen om zorg dichterbij te krijgen voor de ouderen in de wijk .

Als Jan van Gorp zich ergens in vastbeet, liet hij niet snel los. Een mooi voorbeeld is zijn actie in 2018 om genoeg parkeerplaatsen in zijn straat, de Schildwacht, te behouden. In het herinrichtingsplan voor de wijk zouden in de straat zeven parkeerplekken verdwijnen. Van Gorp legde de gemeenteraad met een goed onderbouwd betoog uit hoe nadelig dit zou zijn voor de veelal oudere bewoners en kreeg zijn zin.

Jan van Gorp had al jaren gezondheidsproblemen maar haalde uit het leven wat erin zat. Als het even kon maakte hij mooie reizen met zijn zoon. Hij zat nog vol plannen maar het coronavirus zette daar een streep door.

Elke samenleving heeft mensen als Jan van Gorp broodnodig. Hij zal dan ook enorm gemist worden.


Doeshavenconcert op                 3 juli gaat niet door

Afgelast n De zesde editie van het Doeshavenconcert, die gepland stond voor 3 juli, is afgelast in verband met het coronavirus.

Motto van het Doeshavenconcert is altijd ‘door Leiderdorpers, voor Leiderdorpers’. Tijdens het gratis toegankelijke concert in de Doeshaven treden lokale koren, bands, individuele zangers en zangeressen en dansgroepen op voor een publiek van dorpsgenoten. De lustrumeditie van het evenement trok op 5 juli vorig jaar nog zo’n duizend bezoekers.

De organisatie van het Doeshavenconcert is in handen van WSV Doeshaven, de Oranjevereniging Leiderdorp, Annemiek de Groot en de gemeente Leiderdorp. Zij hebben na lang beraad besloten een streep door de editie van dit jaar te zetten. Reden is dat het niet zeker is dat het coronavirus begin juli voldoende onder controle is. De organisatie vindt daarom het niet verantwoord een evenement op poten te zetten waar zoveel mensen komen.


Verplaatsen geen optie

Verplaatsen naar later in de zomer is ook geen optie omdat ook dat geen zekerheid geeft en onnodige kosten met zich meebrengt.