De Leiderdorpse bibliotheek in De Werf is voorlopig dicht maar boeken lenen kan toch. | Foto: J.P. Kranenburg
De Leiderdorpse bibliotheek in De Werf is voorlopig dicht maar boeken lenen kan toch. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

BplusC start boekenafhaalservice

lenen n Nu alle bibliotheeklocaties in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, introduceert BplusC de boekenafhaalservice. Sinds woensdag 8 april is het mogelijk boeken te bestellen en af te halen bij de bibliotheken van BplusC en de Bibliobus. Voor wie echt het huis niet kan verlaten, biedt BplusC bezorging aan huis.

Hoe werkt het?

De boekenafhaalservice werkt heel eenvoudig. Stuurt een mailtje naar klantenservice@BplusC.nl en de bibliothecarissen gaan voor je aan de slag. Wil je graag klassiekers lezen of ben je juist fan van thrillers? Lees je liever informatieve boeken of wil je een pakket op thema? Geef het door via mail en de medewerkers stellen een pakket van vijf titels voor je samen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een verrassingspakket. Geef aan bij welke bibliotheek je het boekenpakket wilt afhalen en wanneer (ochtend of middag). Bij het ophalen moet je je bibliotheek pas laten zien.


Jeugdleden

Voor jeugdleden geldt dat ze altijd een mix van leesboeken en informatieve boeken ontvangen. Geef in de mail aan welke thema’s je interessant vindt en vermeld altijd je leeftijd en/of AVI-niveau.

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Heb je nog geen gratis jeugdabonnement? Neem dan via de website www.bplusc.nl contact op met de klantenservice en het wordt op afstand voor je in orde gemaakt.


Ophalen

Bij het ophalen van de boeken worden vanzelfsprekend de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Leners ontvangen een mail met daarin een tijd en de locatie, waar ze hun pakket geheel contactloos kunt ophalen.

Thuisbezorging

In samenwerking met partners in de regio regelt BplusC dat de boeken zo nodig thuis worden bezorgd. Ook gaat BplusC bellen met de oudere bibliotheekleden om even contact te hebben en de afhaal- of bezorgservice onder de aandacht te brengen.Wie niet kan mailen kan een boekenaanvraag telefonisch regelen via 0900 23 23 000. Hou er wel rekening mee dat de bibliotheek met beperkte bezetting werkt en enkel bereikbaar is van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur.


Inleveren

Boeken inleveren kan nog steeds via de boekenbrievenbussen bij de bibliotheken. Dit kan op elk moment, hiervoor hoeft geen afspraak te maken. Let op: Bibliotheek Leiderdorp en Het Gebouw hebben GEEN boekenbrievenbus.

Lees alle informatie op de website: www.bplusc.nl/bibliotheek/afhaalservice-bplusc.


Nieuws van Incluzio Leiderdorp

welzijn n Incluzio Leiderdorp blijft hulp en ondersteuning bieden aan Leiderdorpers. Dit gebeurt wel op een andere manier dan gebruikelijk.

Alle groepsactiviteiten en het financieel spreekuur zijn afgelast als gevolg van het coronavirus. Het Inlcuzio team en vele vrijwilligers bieden nu telefonisch een luisterend oor of bieden op andere manieren individuele ondersteuning. Dit gebeurt zoveel mogelijk op afstand.

Op de www.incluzioleiderdorp.nl, social media kanalen, Unity tv en deze krant komt Incluzio daarnaast regelmatig met 'corona tips en tricks', bijvoorbeeld over hoe u vitaal kunt blijven, sociaal contact kan blijven houden en financieel het hoofd boven water houdt (zie pagina 4).

Wie ergens tegenaan loopt of vragen heeft, kan altijd contact opnemen met Incluzio. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar per e-mail leiderdorp@incluzio.nl of via telefoonnummer (071) 5413536. Of neem een kijkje op de website: incluzioleiderdorp.nl

Bent u als organisatie al bekend met de vrijwilligersvacaturebank in Leiderdorp? Nieuwsgierig? Ga naar www.vrijwilligerswerkleiderdorp.nl en zet je eigen vacatures online.


Wie vragen heeft over onderstaande onderwerpen, kan ook rechtstreeks contact opnemen met de medewerkers:

• Seniorenondersteuning: Ella Koning (06-83148424) of Jeanet Moerings (06-83097594);

• Mantelzorgondersteuning: Corina Kooter (06-83003240);

• Financiën en administratie: Wouter Heuer (06-83117354);

• Jongerenondersteuning: Mimoun Ben Aissa (06-53572256) of Lise Huitema (06-83000260);

• Sociaal juridische vragen: Renée Kloos (06-33789640);

• Bewonersinitiatieven: Robert van Egmond (06-83285822);

• Vrijwilligerswerk: Coby van der Plas (06-27510084);

• Vitaliteit en bewegen: Guilietta Zanda (06-83063760) of Joyce Thissen (06-83144982).


Tel de bijen in je tuin op 18 en 19 april

oproep n In het weekend van 18 en 19 april organiseert Nederland Zoemt voor de derde keer de ‘Nationale Bijentelling’.

Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Elke bij telt, jij ook?

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie niet zoveel van bijen weet. Via de website www.nationalebijentelling.nl zijn een bijengidsje met de meest voorkomende bijensoorten en een telformulier te downloaden. Via deze site kan je je ook aanmelden als teller en je resultaten doorgeven voor een landelijk overzicht. Alvast wat tips: je kunt het beste bijen tellen in je tuin of op je balkon. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Je kiest hiervoor zelf een geschikt moment op 18 of 19 april. Tel bij voorkeur op een zonnig moment, dan heb je de meeste kans om (veel) bijen te zien.

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.