Afbeelding
Foto: J.P. Kranenburg

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250


woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Weg (woon)erf

Als bewoner van de Karolusgulden schrok ik van de eerste berichten: “Een toren van 43 meter hoog en 14 bouwlagen naast het Winkelhof”. Ik keek uit mijn raam naar de plek waar het kolos moet verrijzen en kwam mijmerend in een slechte dagdroom terecht. Veertien bouwlagen! De vier torens aan de Laan van Berendrecht, die al vér buiten Leiderdorp te zien zijn, hebben “maar” twaalf woonlagen. De gemeente spreekt over een markering van de entree van het Winkelhof. Voor wie? Voor bezoekers vanuit Den Haag en Amsterdam? Leiderdorpers weten het Winkelhof al goed te vinden, ook zonder prominente markering. En wat gebeurt er met het Winkelhofplein? Dat zal een donkere plek worden, zonder zon waar altijd wind staat, die een hoog gebouw met zich mee brengt.

Maar de meeste zorgen maak ik mij om de veiligheid. Want de bewoners van de veertien woonlagen, moeten volgens de eerste plannen de toren bereiken via de Karolusgulden. Op zaterdag kunnen onze kinderen nu al niet op straat spelen, vanwege de vele auto’s die door de straat rijden om te parkeren op de plek van het oude gemeentehuis. De hele dag rijden auto’s de doodlopende Karolusgulden in, om een boodschap te halen op de markt. Ik moet er niet aan denken dat straks ook doordeweeks een constante stroom van auto’s ‘jakkert’ door de straat, die enkele jaren geleden door de gemeente nog als woonerf werd bestempeld. Ik verwacht dat de smalle straat, waar bewoners hun auto nauwelijks uit de carport kunnen rijden, niet bestand is tegen een toenemende drukte. Daarbij komt ook het nu al onoverzichtelijke kruispunt vanaf de Gallaslaan naar de ingang van de Karolusgulden en de Florijn. Een veelvoud aan verkeer zal voor meer onveilige situaties zorgen. De parkeerdruk in deze straten zal ook toenemen, omdat de oude parkeerplaatsen van het gemeentehuis niet meer gebruikt kunnen worden en bezoekers van de ongeveer 50 nieuwe woningen ook in de wijk zullen moeten parkeren. Die capaciteit is er niet, omdat, als de parkeergarage van het Winkelhof sluit, een groot deel van de bewoners aan de Florijn ook in hun wijk zullen parkeren.

Dat er gebouwd zal worden op het braakliggend terrein van het oude gemeentehuis is niet verrassend. Ik hoop echter wel dat de Gemeenteraad zich vooraf goed laat informeren en ook oog heeft voor de belangen van de bewoners. De belangen van grondeigenaar Wereldhave zijn in ieder geval duidelijk.


Thomas Jonker, bewoner Karolusgulden


Nieuwe plek voor Multivlaai

VERHUIZING • In Winkelhof is een hele verhuiscarrousel op gang gekomen in verband met de aanstaande uitbreiding van de Digros. Afgelopen week verruilde taartenwinkel Multivlaai de oude stek tegenover het Kruidvat voor een plek aan de Statendaalderpleinkant, tegenover brillenzaak Wooster. | Foto: J.P. Kranenburg