Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Omààààà

De peuter stond in het pasgemaaide en nog lichtbedauwde gras – wat geurt de lente toch lekker! – en bleef maar Omààààà roepen. Haar doordringende stem bereikte met gemak de 3e, 4e en zelfs de 6e etage. Van verschillende balkons werd gereageerd en keken oma’s verwachtingsvol naar beneden. De échte oma verscheen als laatste en wuifde zoals alleen koningin Juliana dat kon in haar beste dagen, naar haar oogappel.

"I love you", riep de kleine, zij hield een hart omhoog: "Die doe ik in je bus." En ze blies liefdevol een kushandje naar boven.

‘Kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen, grote zorgen,’ luidt het gezegde. Een waarheid als een koe. De kleindochter die in de verpleging werkzaam is en opeens een ‘topper’ is, maakt nu langere en zwaardere uren. Dit betekent: meer salaris, waardoor ze haar huursubsidie verliest. De Buitenschoolse Opvang brengt het aantal uren van leidsters terug. Met een heel vervelend gevolg voor een paar van hen: minder loon. "Ik verdien nu te weinig, vind ik, voor de huur van de woning die ik nu kreeg aangeboden, ik heb af moeten zeggen en zal weer moeten wachten op een nieuwe kans. En ik heb al zoveel jaar op een wachtlijst gestaan, zuur hoor." Wanneer straks het leven zijn normale loop weer krijgt, komt het met de huursubsidie wel weer in orde, maar met het huurhuis minder snel.

"Oma, als je op afstand blijft, kom ik ervoor zorgen dat je ons kan zien en met ons kunt praten, zoomen heet dat." Haar antwoord: "Nee schat, ik ben de eieren aan het beschilderen. Kom je ze zaterdag zoeken in de tuin?"


Juridische Corona Helpdesk

Advocaten n Direct nadat half maart de eerste maatregelen bekend werden gemaakt, richtte De Clercq Advocaten Notariaat, gevestigd net aan de Leidse kant van de Stierenburg, een Juridische Corona Helpdesk op. Deze helpdesk voor relaties, ondernemers en werknemers wordt bestormd door mails, chats en telefoontjes. Met inmiddels bijna veertig artikelen en de zeer uitgebreide Q&A over uiteenlopende onderwerpen zoals de NOW, het onderwijs, privacy en overmacht is veel informatie beschikbaar binnen de helpdesk. Ook wordt van de chatfunctie gretig gebruik gemaakt, inmiddels zijn honderden vragen gesteld.

Toch blijven er bijzonder veel vervolgvragen van onzekere ondernemers, bedrijven en werknemers. Ook veel van ZZP’ers, medewerkers in de flexibele schil, culturele instellingen en kleine ondernemers, die zich anders niet zo snel tot advocaten zouden wenden. De Clercq wisselt graag telefonisch met vragenstellers van gedachten om een eerste antwoord te kunnen formuleren. Dat gebeurt kosteloos. "Wij zien dat als onze bescheiden bijdrage aan de rampzalige situatie, en als opdracht voor ons maatschappelijk betrokken kantoor", zo meldt het kantoor. Kijk op www.declercq.com/corona voor meer informatie of om contact op te nemen.