Een van de drielingen die afgelopen weekend zijn geboren. | Foto: J.P. Kranenburg
Een van de drielingen die afgelopen weekend zijn geboren. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: j.p.kranenburg

Acht maal beschuit met muisjes

Geboorten n De veestapel van de Leiderdorpse kinderboerderij werd afgelopen weekend uitgebreid met maar liefst vier geitjes en vier bokjes.

Op vrijdag en zaterdag werd een drieling geboren, zondag kwam er een tweeling. Met alle moedergeiten en jonkies gaat het uitstekend, vertelde kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk maandagochtend. Wellicht zijn er op dit moment alweer nieuwe borelingen bijgekomen want "nog vier geiten staan op klappen", aldus Van Eijk.

De twee drielingen mochten maandag al naar buiten, voor de tweeling was het dinsdag zover. In verband met het coronavirus is de kinderboerderij tot nader order gesloten, maar de jonge aanwas is vanaf buiten het hek te zien. “Je moet dan wel geluk hebben”, zegt Van Eijk, “want ze liggen nog heel veel te slapen in de stal.”

Enkele van de schapen zijn al eerder bevallen, in de grote weide lopen inmiddels acht lammetjes. Daar komen er ook nog een paar bij: twee grote schapen en twee van de kleine ouessant schaapjes zijn nog drachtig.


Op knuffelberenjacht in Leiderdorp

wandeling n Het idee komt uit België, en krijgt in Nederland nu massaal navolging; de KnuffelBerenjacht. Mensen zetten een knuffelbeer in het raamkozijn, en ouders kunnen met hun kinderen knuffelberen gaan spotten tijdens een wandeling.

Via Google Maps zijn de beren aan te melden en te vinden, zodat een route kan worden uitgestippeld.

Omdat kinderen vaak niet naar de speeltuin of elders kunnen, en zich tijdens een wandeling nogal snel vervelen, kunnen ze nu dus op 'berenjacht' gaan. Daarbij moeten ze op hun wandeltocht op zoek gaan naar zo veel mogelijk knuffelberen achter de ramen.


Vol

In enkele dagen zijn er in Nederland al 20.000 locaties aangemeld. Daarmee is de kaart van Google Maps vol. De mensen achter de Vlaamse versie proberen nu met Google in contact te komen om het limiet te verhogen. Het is goed mogelijk dat een tweede kaart aangemaakt wordt, of dat de huidige kaart als basis blijft dienen en je de andere beren gewoon toevallig tegen gaat komen.

In Leiderdorp is met name in de wijk Buitenhof prima een rondje te lopen nu. De kaart is te bekijken via www.leiderdorpsweekblad.nl (zoek op Knuffelberenjacht).


Vooral in de wijk Buitenhof zijn knuffelberenlocaties.