René Schaap, zanger en al jaren vrijwilliger bij Leythenrode, zong woensdagochtend 25 maart vanaf de parkeerplaats voor het verpleeghuis een kwartier lang de sterren van de hemel. Flink versterkt zodat de bewoners hem binnen konden horen. Daarna verhuisde hij naar de binnentuin waar het miniconcert nog een keer herhaald werd voor degenen die hun ramen aan die kant van het gebouw hebben. | Foto: PR
René Schaap, zanger en al jaren vrijwilliger bij Leythenrode, zong woensdagochtend 25 maart vanaf de parkeerplaats voor het verpleeghuis een kwartier lang de sterren van de hemel. Flink versterkt zodat de bewoners hem binnen konden horen. Daarna verhuisde hij naar de binnentuin waar het miniconcert nog een keer herhaald werd voor degenen die hun ramen aan die kant van het gebouw hebben. | Foto: PR Foto: PR

Beeldbelmomenten en hockey met foamsticks

n Leythenrode maakt er het beste van in coronatijd

vragen n Sinds donderdagavond 19 maart mogen bewoners van verpleeghuizen in Nederland geen bezoek meer ontvangen in verband met het coronavirus. We vroegen aan Evelien Remijn, directiesecretaris/beleidsondersteuner van Alrijne verpleeghuizen, wat dat betekent voor de bewoners en medewerkers van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode.

Hoe gaan bewoners om met het feit dat ze geen bezoek meer krijgen?

"Voor onze bewoners is bezoek van groot belang, dus velen missen dit wel. Het is ook voor de familie natuurlijk heel schrijnend dat ze niet meer op bezoek kunnen komen. Zeker voor partners van bewoners. Sommigen kwamen elke dag en opeens kan dat nu niet meer. Dat is echt heel verdrietig, dat realiseren wij ons uiteraard. Helaas kunnen we niet anders om onze bewoners, die toch vaak een erg kwetsbare gezondheid hebben, te beschermen tegen het coronavirus."

Tot nu toe is het gelukkig inderdaad gelukt het virus in Leythenrode buiten de deur te houden.


Hoe spelen de medewerkers in op deze bijzondere situatie?

"We zijn ontzettend trots op onze medewerkers die nu allerlei creatieve activiteiten bedenken, zoals een potje ‘hockey met een ‘stick’ van foam. Zo proberen we de bewoners wat vertier en beweging te bieden. Daarnaast zijn er ook initiatieven van bijvoorbeeld muzikanten die om niet een optreden willen verzorgen voor onze bewoners. Dat is echt geweldig; zo hebben onze bewoners toch de nodige vermaak in deze voor hen moeilijke tijd."


Zijn er mogelijkheden voor bewoners die zelf geen smartphone hebben of daar niet mee om kunnen gaan om toch te videobellen met hun naasten?

"We organiseren via iPads beeldbelmomenten; zo proberen we het contact met beeld toch mogelijk te maken. Tevens kan men zich aanmelden voor telefonisch contact met een bewoner, terwijl bewoners en bezoeker zich weerszijden van een raam bevinden. Deze mogelijkheid is dus alleen op afspraak beschikbaar."


Lukt het nog om de roosters met medewerkers rond te krijgen?

"Op dit moment lukt dat nog, maar alle extra hulp is natuurlijk zeer welkom. Dus als er verzorgenden niveau 2 of 3 zijn, die dit lezen dan hopen we dat zij zich willen melden. Dat kan door onze HR adviseur Coby Langendijk te benaderen via het algemene telefoonnummer van Leythenrode: (071) 5817800."


Veel Leiderdorpers willen graag een helpende hand bieden in deze tijd. Is er een manier waarop dorpsgenoten zich kunnen inzetten voor Leythenrode?

"We hebben al veel kaarten en bloemen gekregen, wat we erg waarderen. Ook vaste plantjes worden erg op prijs gesteld. Afgelopen zaterdag ontvingen we van een buurtbewoner zes afgeschreven extra tablets om in te zetten voor het beeldbellen. Het geeft aan hoe zeer Leiderdorpers meeleven met onze bewoners. Daar willen we iedereen enorm voor bedanken. Alle middelen of ideeën op dit gebied zijn van harte welkom. Als er mensen zijn die een muziekoptreden of andere activiteit in de buitenlucht wil verzorgen wordt dat zeker gewaardeerd. Dit zorgt voor afleiding voor onze bewoners. Wie een optreden wil verzorgen, kan (071) 5817800 bellen en vragen naar de coördinator van het Uitbureau."


Tulpen voor patiënten

hartverwarmend n Vorige week woensdag kreeg de redactie een telefoontje van mevrouw van den Brink (87) uit Leiderdorp. "Jullie vroegen mensen toch om te vertellen hoe ze deze dagen beleven? Dan moet je dit echt horen."

En ze vertelt dat een dag eerder onverwacht dokter Wijnen van huisartsenpraktijk De Florijn bij haar aanbelde. Niet omdat ze ziek was. “Hij kwam langsfietsen om een bosje tulpen af te geven. Op het kaartje erbij staat ‘We willen u een hart onder de riem steken in deze periode. We wensen u en uw naasten een goede gezondheid toe’. Dat vond ik zo ontzettend lief, het gaf echt fleur aan de dag."


450 bosjes bloemen

Mevrouw van den Brink was niet de enige die zo verrast werd door de huisartsenpraktijk. "We hebben tulpen gebracht naar 450 van onze meest kwetsbare patiënten", vertelt praktijkondersteuner Elly Winkler, die kwam met het idee voor de actie. "De bloemensector heeft het nu ook heel moeilijk en door 450 bossen bloemen af te nemen heb je een win-win situatie."


Rustiger dan normaal

Alle medewerkers van de praktijk hebben geholpen om de bloemen bij de patiënten te krijgen, met de fiets of met de auto. "We konden er tijd voor vrijmaken want het is nu rustiger dan gewoonlijk in de praktijk." Dat komt onder meer, legt ze uit, doordat niet-noodzakelijke afspraken, bijvoorbeeld standaard controles, niet doorgaan. Ook huisbezoeken worden vermeden.

Kwetsbare patiënten worden de komende weken regelmatig gebeld door de praktijk, maar de bloemenactie bracht toch echt wat extra’s. Winkler kijkt er een blij gevoel op terug. "We kregen hartverwarmende reacties, het deed onze patiënten duidelijk goed om te merken dat we aan ze denken."

         Tekst: Corrie van der Laan

Ellly Winkler staat klaar om tulpen rond te gaan brengen. | Foto: PR