LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250


woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Veertien bouwlagen is héél hoog

De Winkelhof toren; wie bedenkt zoiets? Dat is de grote vraag wanneer je een megatoren naast een laagbouwwijkje wil plaatsen. Je kunt zo’n toren mooi of lelijk of iets ertussenin vinden, maar als passend zal toch niemand hem beoordelen? Woorden als harmonie, vloeiend overgaand, verbindend, aanwinst, zijn niet van toepassing. In tegendeel, voor veel bewoners van de aangrenzende woonwijk zal het vooral lelijk, storend, niet passend zijn. Van het voormalige gemeentehuis zou je best aardige dingen kunnen zeggen, maar in dit verband beperk ik me tot passend, vloeiend overgaand naar winkelcentrum, harmonieus; er was in ieder geval over nagedacht.

De essentie van het disharmoniëren van onze beoogde wolkenkrabber ligt voor een groot deel in de bedachte hoogte, die totaal niet past bij de omgeving. Veertien bouwlagen is héél hoog. De omwonenden zullen constant het gevoel hebben dat men bij ze binnen kijkt; in de tuin zitten wordt bekeken worden; aan hun relatieve privacy wordt ernstig afbreuk gedaan. Verder speelt voor veel woningen, denk aan Karolusgulden, Florijn en met name Obool en Statendaalder (boven de voormalige ABNAMRO), en de appartementen boven Winkelhof aanzienlijke verduistering gedurende niet onaanzienlijke delen van de dag; het ding staat namelijk tussen de zon en je huis. Nu op 21 maart, 3 maanden dus van het hoogste zonnepunt, moet je denken aan een schaduw van tegen de 100 meter op grondniveau, gerekend vanaf de NW hoek van de monstertoren. ’s Ochtends en aan het eind van de middag, als de zonnehoogte rond of minder dan 30 graden is, zijn de effecten nog groter.

In conclusie: dit moeten we niet willen, en ik roep de gemeenteraad dan ook dringend op om de toegestane hoogte te beperken (een flink lagere bouwwerk voldoet ook aan de gewenste 'poortfunctie') tot die welke het huidige bestemmingsplan toestaat.


Joost Ernest
Florijn, Leiderdorp


Hulp voor ondernemers

Uitstel n Veel ondernemers zitten in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Om hen wat financiële lucht te geven, heeft premier Rutte de toezegging gedaan dat ondernemers uitstel krijgen voor het betalen van belasting. De gemeente Leiderdorp en het hoogheemraadschap van Rijnland sluiten zich hierbij aan met een uitstelregeling voor de lokale belastingen en waterschapsbelasting voor bedrijven en ZZP’ers.

De Belasting Samenwerking Gouwe Rijnland (BSGR) regelt de lokale heffingen voor de gemeenten in de regio en het hoogheemraadschap van Rijnland. De meeste ondernemers hebben inmiddels van BSGR de aanslag ontvangen. Nu kan op verzoek uitstel van betaling worden verleend tot 31 augustus 2020.

Ondernemers die hiervan gebruik willen maken, kunnen contact opnemen via www.bsgr.nl/contact. Kies bij de onderwerpen voor ‘uitstel ondernemers’.Vergeet daarbij niet de vermelding van de naam van het bedrijf en het subjectnummer bij de BSGR en/of aanslagnummer (zie aanslagbiljet).

Zie voor meer informatie de website van de gemeente Leiderdorp (www.leiderdorp.nl) en het hoogheemraadschap van Rijnland (www.rijnland.net).


Tips en ideeën voor combineren thuiswerken en kinderen

webinar n Op donderdagavond 26 maart organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een gratis webinar over hoe om te gaan met de nieuwe situatie waarin kinderen thuis zitten en ouders voor thuisonderwijs moeten zorgen.

Het is een pittige tijd. Er komt als ouders veel op ons af. We krijgen de komende weken in gezinnen intensief met elkaar te maken. We moeten ons eigen (thuis)werk zien te verenigen met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen en de kinderen fulltime om ons heen. We hebben onze eigen zorgen, onzekerheden en emoties, maar zien ook die van de kinderen. In dit webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) helpt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve ons op weg met antwoorden en ideeën voor al deze dilemma’s.

Dit webinar vindt plaats op 26 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl. Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Na de webinar is deze nog een maand terug te kijken.


Ook Gading tot 1 juni gesloten

corona n Dagbestedingslocatie Gading van Gemiva-SVG groep is tot 1 juni gesloten in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus. Ook het Afasiecentrum Leiderdorp en Sport@Gading is dicht.

Gading probeert de komende weken met inzet van verschillende communicatiekanalen contact te houden met de ruim tweehonderd cliënten die ze wekelijks ontvangen in de Leiderdorpse locatie. De medewerkers van Gading worden op de woningen van Gemiva ingezet.

De Etalage van Gading, in winkelcentrum Winkelhof, zou eind maart al dicht gaan maar is nu eerder gesloten. Design@Gading is helaas ook dicht. Dat betekent dat het computer-inloopspreekuur en de kinderactiviteit ook niet door gaan de komende weken.