Wachtende klanten van de kaaskraam blijven op ruime afstand van elkaar. | Foto: C. v.d. Laan
Wachtende klanten van de kaaskraam blijven op ruime afstand van elkaar. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Leiderdorpers houden netjes afstand op goedbezochte markt

richtlijn n Wachten op je beurt met anderhalve meter tussenruimte. De bezoekers van de markt bij het Leiderdorpse winkelcentrum Santhorst hielden zich donderdagochtend 19 maart in het algemeen keurig aan de richtlijn om afstand te houden van elkaar.

Burgemeester Laila Driessen gaf maandag al aan dat ze de Leiderdorpse donderdagmarkt gewoon wilde laten doorgaan. Een besluit waar duidelijk veel mensen blij mee waren; het was een stuk drukker op de markt dan gebruikelijk. “Je kan beter hier in de buitenlucht staan dan binnen in de supermarkt”, zei een bezoekster.

Bea Westgeest van Koffie B had bepaald niet te klagen over de omzet. “Dat komt ook doordat de meeste mensen thuis zijn”, wist ze. “Anders drinken ze koffie op hun werk, nu werken ze vanuit huis en zetten ze daar hun eigen koffie.”

Bij de verkoopwagen van het Hollands Kaashuis liep het ook storm. “Wat betreft drukte lijkt het wel de week voor kerstmis”, zei een medewerkster. Veel klanten sloegen ook een extra voorraadje kaas in, vacuüm verpakt zodat het lang houdbaar is.

Dat laatste is overigens niet echt nodig. Bij het ter perse gaan van deze krant zag het ernaar uit dat ook komende donderdag de Leiderdorpse markt gewoon doorgang vindt. Vanzelfsprekend geldt ook dan weer de strikte regel: houd minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar. De nieuwe, strengere coronamaatregelen die de regering maandagavond 23 maart heeft afgekondigd, betekenen dat daar ook op gehandhaafd kan en zal worden.


Kinderboerderij toch gesloten

afsluiting n Begin vorige week leek het erop dat de Leiderdorpse kinderboerderij in park De Houtkamp, die vanaf donderdag 12 maart gesloten was geweest in verband met het coronavirus, weer open zou gaan voor publiek. Maar bij nader werd toch besloten de hekken voorlopig dicht te houden.

Voor de kinderen die de kinderboerderij bezoeken is het risico voor besmetting met het virus waarschijnlijk zeer beperkt, maar er moet ook rekening gehouden worden met de mensen die er werken, legt kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk uit. “Als wij ziek worden, wie moet er dan voor de dieren zorgen?” Zeker nu de kraamtijd in de kinderboerderij is aangebroken, die nog zeker een maand duurt, is het belangrijk dat deskundige medewerkers beschikbaar blijven.


Ook heemtuin dicht

Maandagmiddag 23 maart werd bekend dat de heemtuin in park De Houtkamp vanaf dinsdag 24 maart ook dicht is. Sluiting is noodzakelijk omdat de smalle paadjes niet genoeg ruimte bieden om minimaal anderhalve meter afstand te houden als mensen elkaar passeren.

Wanneer de heemtuin weer open gaat, is nog niet bekend.


Nieuws van Incluzio Leiderdorp

welzijn n Incluzio Leiderdorp blijft hulp en ondersteuning bieden aan Leiderdorpers. Dit gebeurt wel op een andere manier dan gebruikelijk.

Alle groepsactiviteiten en het financieel spreekuur zijn afgelast als gevolg van het coronavirus. Het Inlcuzio team en vele vrijwilligers bieden nu telefonisch een luisterend oor of bieden op andere manieren individuele ondersteuning. Dit gebeurt zoveel mogelijk op afstand.

Op de www.incluzioleiderdorp.nl, social media kanalen, Unity tv en deze krant (zie P2) komt Incluzio daarnaast regelmatig met 'corona tips en tricks', bijvoorbeeld over hoe u vitaal kunt blijven, sociaal contact kan blijven houden en financieel het hoofd boven water houdt.

Wie ergens tegenaan loopt of vragen heeft, kan altijd contact opnemen met Incluzio. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar per e-mail leiderdorp@incluzio.nl of via telefoonnummer (071) 5413536.

Wie vragen heeft over onderstaande onderwerpen, kan ook rechtstreeks contact opnemen met de medewerkers:

• Seniorenondersteuning: Ella Koning (06-83148424) of Jeanet Moerings (06-83097594);

• Mantelzorgondersteuning: Corina Kooter (06-83003240);

• Financiën en administratie: Wouter Heuer (06-83117354);

• Jongerenondersteuning: Mimoun Ben Aissa (06-53572256) of Lise Huitema (06-83000260);

• Sociaal juridische vragen: Renée Kloos (06-33789640);

• Bewonersinitiatieven: Robert van Egmond (06-83285822);

• Vrijwilligerswerk: Coby van der Plas (06-27510084);

• Vitaliteit en bewegen: Guilietta Zanda (06-83063760) of Joyce Thissen (06-83144982).

Dichte hekken bij de Leiderdorpse kinderboerderij.  | Foto: C. v.d. Laan