Mensen met mondkapjes zie je nog amper in de regio. | Foto: PR
Mensen met mondkapjes zie je nog amper in de regio. | Foto: PR Foto: Getty Images

Negen coronabesmettingen in regio

virus n Het nieuws in Nederland wordt deze weken gedomineerd door berichtgeving over het nieuwe coronavirus, en het voorkomen van verdere verspreiding daarvan. Dinsdag, bij het ter perse gaan van deze krant, waren negen inwoners van de regio Hollands Midden besmet met het virus Onder hen zijn geen Leiderdorpers.

De eerste patiënt met het coronavirus in Hollands Midden werd bekend op 2 maart. Het ging om een 5-jarig kind uit Alphen aan den Rijn dat inmiddels weer beter is. Daarna volgde op 6 maart een 32-jarige inwoner van Oegstgeest. Vervolgens meldde de GGD bevestigde besmettingen in Gouda (2), Noordwijk (2), en Krimpenerwaard (1). Dinsdag 10 maart kwamen er nog twee coronapatiënten bij, een 46-jarige inwoner van Waddinxveen en een 10-jarig kind uit Leiden. Van zes van de patiënten is bekend dat zij kort voor ze ziek werden in Noord-Italië zijn geweest.

Bij nieuwe patiënten wordt een standaardprotocol toegepast: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen wordt gepoogd de verspreiding van de ziekte door Nederland af te remmen.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

.• Was je handen regelmatig met water en zeep

• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

• Gebruik papieren zakdoekjes

• Schud geen handen.

Kijk op ggdhm.nl of iwww.rivm.nl voor meer informatie.


Bomenpracticum en bomenwandeling

natuur n Op zondag 15 maart 2020 van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jong en oud in het Milieu Educatief Centrum (MEC) en de Houtkamp in Leiderdorp bomen leren herkennen in het vroege voorjaar.

Eerst wordt binnen geoefend met takken en knoppen. Ook wordt er gekeken naar silhouetten. Daarna gaan we naar buiten. De buitenexcursie in park De Houtkamp start om 14.30 uur. Zijn bomen op een afstand herkenbaar aan het boombeeld? Klopt dat met de knoppen zoals die van dichtbij bekeken worden? Opgave vooraf is niet nodig.

De middag wordt verzorgd door natuurgidsen van IVN Leidse regio in samenwerking met het MEC. Het MEC is te vinden aan de van Diepeningenlaan 110E in Leiderdorp in het gebouw van de Sterrentuin. Vanwege de verbouwing is alleen de buiten/zij-ingang van het MEC rechts van het gebouw te gebruiken.

Meer informatie over het IVN en de komende excursies in Leiderdorp (en de Leidse regio) staan op www.ivn.nl/leiden. Er staan al diverse evenementen gepland, waaronder vogels kijken op 5 april en 3 mei.


SPARK volleybaltoernooi helpt deelnemers aan werk

succes n Het SPARK volleybaltoernooi van woensdagmiddag 4 maart was een succes. Werkgevers en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt stonden op het sportveld van Sporthal De Bloemerd. In totaal waren er vijf werkgevers en ruim twintig werkzoekenden.

De werkgevers waren concreet op zoek naar naar personeel en naast het volleyballen, ook druk aan het praten met de aanwezige werkzoekenden. Er waren werkgevers uit de schoonmaakbranche, logistiek, zorg en horeca. Naar aanleiding van het volleybaltoernooi zijn er al meerdere sollicitatiegesprekken gepland voor diverse werkzoekenden.

SPARK is het platform voor maatschappelijke ondernemers, en richt zich op werkgevers en werkzoekenden uit de Leidse regio. De 'P' van People, Planet en Profit staat daarin centraal. Meer informatie over SPARK is te vinden op www.sparkmvo.nl.

Werkgevers en werkzoekenden op het volleybalveld | Foto: Rudeboy Media B.V.
Wilgenkatjes. | foto: Bart de Koning