Annie Schreuder: De oorlogsjaren waren ook jaren van soms bittere armoede en honger. | Foto: Emile Snell
Annie Schreuder: De oorlogsjaren waren ook jaren van soms bittere armoede en honger. | Foto: Emile Snell Foto:

Herinneringen aan WOII

Het is nu 2020 en dus 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In Nederland gebeurde dat in mei 1945, in voormalig Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesië, in augustus 1945.

Nog meer dan in voorgaande jaren komen bij overlevenden herinneringen uit die donkere periode weer naar boven. Natuurlijk, herinneringen zijn gebeurtenissen opgeslagen in de sluiers van het verleden en aangevreten door de tijd. Maar zij blijven buitengewoon waardevol. Niet alleen voor hen die moeten leven met die herinneringen, maar juist ook voor ieder ander om te leren voor de toekomst.

Het is met deze intentie, dat ik een aantal Leiderdorpers heb gevraagd hun herinneringen aan de oorlog te delen. Hun verhalen zullen tussen nu en half augustus in deze krant verschijnen. Ik heb ze kunnen – of misschien moet ik zeggen: mogen – optekenen mede dankzij de tussenkomst van Annelen van Wetten, die activiteitenbegeleidster van verschillende van deze senioren is en hen heeft weten te bewegen met mij over deze donkere tijd te praten.

Hieronder het verhaal van Annie Schreuder, een geboren en getogen Leiderdorpse die vertelt over de armoede en honger in de oorlogsjaren.


                        Emile Snell


De koffietent van vader heet nu 'Het Dobbertje'

Annie Schreuder heeft haar hele leven in Leiderdorp gewoond. Ze is wat je noemt een geboren en getogen Leiderdorpse.Het gezin woonde in het laatste huis van de Hoofdstraat, waar Annie ook is geboren. Dat was op 25 december 1930. Later zijn ze verhuisd naar een woning tegenover Meerburg. Annie was enig kind.

Toen de oorlog in mei uitbrak had haar vader net in april een koffietent geopend. Dat was natuurlijk pech, want tijdens de bezettingsjaren waren er natuurlijk maar zeer weinig mensen die iets te besteden hadden en al helemaal niet voor een uitspatting als het bezoek aan een horecagelegenheid. Dat betekende, zegt Annie, armoede. En soms wel heel erge armoede. Ze herinnert zich hoe het gebrek aan voedsel haar behalve ziek van de honger ook heel erg verdrietig kon maken. Maar het zou nog veel erger worden, want toen de hongerwinter het land in een wurgende greep kreeg, was het soms bijna niet om uit te houden. En als zovelen in die tijd weet ze nog van de tochten naar boeren in de omgeving of zelfs veel verder het platteland in om te proberen wat voedsel te krijgen. Het is, zei ze, de veruit naarste herinnering die ik aan die donkere tijd heb overgehouden.

Die koffietent bestaat trouwens nog steeds, maar heet nu 'Het Dobbertje'.


Het gebrek aan voedsel maakte haar behalve ziek van de honger ook heel erg verdrietig

Een andere bijzonder angstige herinnering was het bombardement in Achthoven. Het gegier en de ontploffingen van de bommen kan ze zelfs nu nog bijna horen.

Gedurende de oorlog heeft Annie als nog maar net een tiener veel huishoudelijk werk moeten verrichten omdat haar moeder ziekelijk was.

Dat er niets met haar herinneringsvermogen mis is, blijkt als ze weet te vertellen dat haar lagere school de 'School met den bijbel' aan de Hoofdstraat was. Ze weet zelfs nog, dat de hoofdmeester meester Wissel heette en dat haar beste vriendinnetjes Rietje de Haas en Tinie en Ankie heetten. Hoewel ze de details niet meer kan benoemen weet ze nog wel dat er feestelijkheden waren na de bevrijding.

Na haar schooltijd heeft Annie twintig jaar huishoudelijk werk gedaan en daarover vertelt ze vol trots, dat ze niet zo verschrikkelijk lang geleden iemand uit die tijd tegen het lijf liep, die haar alsnog complimenteerde met de kwaliteit van haar werk van toen.


Kids Cleanup op 21 maart

Opruimen n Op zaterdag 21 maart organiseert Fairhups ‘de Groene Laarsjes’ de Kids Cleanup, een ochtend waarop kinderen samen met hun (groot)ouders of andere begeleiders zwerfafval kunnen opruimen in Leiderdorp.

De Kids Cleanup is van 10.30 tot 13.00 uur. Het startadres is de Marjoleintuin 58 in de wijk Voorhof. Deelnemers kunnen zelf kiezen wanneer ze starten en hoe lang ze opruimen. Fairhups zorgt voor alle benodigde materialen. Wel wordt aangeraden voor de echte kleintjes handschoentjes en een emmertje/schepje mee te nemen, dat is vaak makkelijker dan de te grote handschoenen en een knijpertje. Aanmelden vooraf via groenelaarsjes@fairhups.nl.voorkomt teleurstelling, de materialen worden dan gereserveerd.

Dankzij sponsoring van de koffiekar van Vicini mobile is er voor iedere begeleider verse koffie of thee. Ook voor de kinderen is er iets te drinken en te eten. Tegen vergoeding kunnen de kinderen een werkboekje over het thema ‘zwerfafval’ meekrijgen voor een speurtocht en voor kleur-, puzzel- en leesplezier thuis. Kijk op de website fairhups.nl voor meer informatie.