Lobke Koster laat trots de gloednieuwe AED zien.
Lobke Koster laat trots de gloednieuwe AED zien. Foto: Marieke van Leeuwen

Lobke Koster helpt Leyhof aan AED

levensreddend n De Leiderdorpse wijk Leyhof heeft er sinds kort een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij. Het apparaat is er gekomen dankzij een initiatief van Lobke Koster en hangt in een kast aan een buitenmuur van haar huis in de Maria van Hongarijelaan.

Tekst en foto: Marieke van Leeuwen

Een AED is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok ervoor kan zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Daarbij is snel handelen letterlijk van levensbelang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt. De 21-jarige studente verpleegkunde Lobke Koster is zich daar zeer van bewust. In de Leyhof was één AED beschikbaar maar dat is te weinig voor de grootte van de wijk. Daarom zette Lobke in november vorig jaar een fundraising op zodat ook in haar deel van de Leyhof voor iedereen een altijd beschikbare AED op loopafstand is.

Lobke ging de challenge van de Hartstichting aan om binnen 31 dagen het benodigde bedrag voor een AED bij elkaar te halen. In totaal is dat zo’n 2500 euro, waarvan de Hartstichting in samenwerking met AED producent Phlilips 1000 euro voor zijn rekening neemt. Om de rest in te zamelen, ging Lobke langs de deuren, vertelde over de actie en wees haar buurtgenoten op de mogelijkheden geld te storen via de website van de Hartstichting. 59 bewoners gaven gehoor aan haar oproep waarmee de actie een succes werd.

Later bleek dat het installeren van het apparaat ook nog de nodige kosten met zich meebrengt dus ging Lobke op zoek naar iemand die daarbij kon helpen. Die vond ze in John Verhoogt van het lokale bedrijf Randstad elektrotechniek. Hij was bereid om de AED kosteloos te plaatsen.

De AED hangt nu op zijn plek en kan opgehaald en bediend worden door een burgerhulpverlener die een oproep krijgt wanneer 112 daar opdracht toe geeft.


Help mee op zaterdag 14 maart

Nldoet n Op NLdoet dag, zaterdag 14 maart, kan iedereen tussen 10.30 en 15.30 uur een uurtje of langer helpen klussen in de Leiderdorpse natuurspeeltuin in park De Bloemerd. Er is genoeg te doen om de tuin weer klaar te maken voor het seizoen. Wie de hele dag wil helpen moet zich in verband met de lunch aanmelden via natuurspeeltuinleiderdorp@gmail.nl of tel. 06 40499313.