Geïnspireerd door deze twee kleine dames gingen wij 2,5 jaar geleden aan de slag. | Foto: Marieke van Leeuwen
Geïnspireerd door deze twee kleine dames gingen wij 2,5 jaar geleden aan de slag. | Foto: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen

Zwerfafval

Er zijn dingen die soms even uitgezocht moeten worden als je ecovriendelijk wilt leven. Maar er zijn ook dingen die je zo zonder ervaring of kennis kunt doen. Één van die dingen is zwerfafval; we weten natuurlijk allemaal wel dat het niet goed is voor onze leefomgeving als we vuil op straat gooien.

Dat niet doen ‘lijkt’ dus vrij simpel. Wij ruimen zelfs regelmatig zwerfafval op en dat is best een leuke bezigheid geworden. Door alle initiatieven in Leiderdorp - neem bijvoorbeeld de Straatjutters en de acties die wij binnenkort organiseren (zie fairhups.nl) - krijgt het opruimen steeds meer aandacht in Leiderdorp. Dat opruimen was voor ons één van de eye-openers om ecovriendelijk te leven. Het vervuilen door de mensheid kwam daarmee zo dichtbij.

Het blijft natuurlijk niet alleen bij het plastic dat we in ons groen of in onze sloot vinden. Er zijn mega-vervuilers aan het werk om spullen te maken die ons leven voller en makkelijker maken. Ik denk dat ik zou schrikken als ik echt wist hoeveel vuil er in het milieu is geloosd voor mij.


Tweedehands of lenen

Ergens in ons leven hebben we allemaal (on)bewuste acties gedaan die onze leefomgeving vervuilen. Dit deed ons besluiten het ook anders aan te pakken met de spullen die we kopen. Alles wat we nu kopen zoeken we eerst tweedehands of we proberen het te lenen. Mocht het er na een tijdje nog steeds niet zijn dan kopen we het zoveel mogelijk ‘verantwoord’ nieuw.

Los van dat dit één van de waardevolste acties is die je voor onze wereld kunt doen, is het ook nog eens goed voor je portemonnee. In het begin was het even wennen maar eigenlijk was dit iets dat voor ons heel snel als normaal aanvoelde.