Hans Visser en Irena Filippova geven een voorstelling over Rembrandt en andere 17e-eeuwse kunstenaars. | Foto: PR
Hans Visser en Irena Filippova geven een voorstelling over Rembrandt en andere 17e-eeuwse kunstenaars. | Foto: PR Foto: PR

Hans Visser en Irena Filippova brengen Rembrandt tot leven

kunstkring n Hans Visser (ex-Flairck gitarist) en de Russische top-accordeoniste en zangeres Irena Filippova treden dinsdag 10 maart op bij de Kunstkring Leiderdorp. Zij geven dan de multimediale muziekvoorstelling 'Rembrandt en de Gouden Eeuw’.

Visser en Filippova vormen een prachtig muzikaal duo dat op bijzondere wijze muziek en kunst uit de 17e eeuw weet te combineren. Terwijl vele honderden beelden van kunst uit de 17e eeuw geprojecteerd worden, bezingen zij diverse kunstenaars uit die periode, hun werken en inspiratiebronnen.

Rode draad door de voorstelling is het leven van Rembrandt. De vele hoogte- maar ook dieptepunten worden met de teksten van Hans Visser mooi en soms ontroerend vertolkt. Een verrassende voorstelling met een heldere lijn, over Rembrandt en andere 17e eeuwse kunstenaars, met kleine humoristische uitstapjes naar onze tijd.

De voorstelling vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, de deuren zijn open vanaf 19.45 uur. De toegang voor niet-leden van de Kunstkring bedraagt 8 euro.


Jeroen Windmeijer signeert

Boekenweek n Op de eerste dag van de Boekenweek 2020, zaterdag 7 maart, signeert de Leidse thrillerauteur Jeroen Windmeijer zijn nieuwste boek, Het Isisgeheim, in boekhandel De Kler in Leiderdorp.

Windmeijer, in het dagelijks leven docent godsdienst en maatschappijleer op het Visser ’t Hoof Lyceum in Leiden, verwierf faam met bestsellers als Het Pauluslabyrint en De offers. In zijn boeken weet hij feiten en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar weet te verbinden. Het Isisgeheim schreef hij samen met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg, die eerder publiceerde over het christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit.

Het Isisgeheim speelt zich gedeeltelijk af in Leiden. De korte inhoud:

Wanneer het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden zich opmaakt voor een grootse tentoonstelling over Egypte, doet conservator Ariadne een fantastische ontdekking in een gouden beeldje van de godin Isis: de Egyptische moedergodin blijkt al eeuwenlang een groot geheim met zich mee te dragen. Al snel raken Ariadne en haar collega Thees verstrikt in een onzichtbaar netwerk met internationale vertakkingen. Big Pharma is geïnteresseerd in haar vondst – net als een gerespecteerd genootschap uit Engeland. Hun pogingen het mysterie te ontrafelen leiden hen naar Oxford, naar de oevers van een rivier met een wel heel bijzondere naam…

De signeersessie van 7 maart is van 13.00 tot 14.30 uur. Boekhandel De Kler is gevestigd in winkelcentrum Winkelhof.


Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

educatie n Ook deze maand biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een ruime keuze aan cursussen, lezingen en workshops. Hier een greep uit het aanbod.

De Koran lezen in vergelijkend perspectief - In drie lessen krijgt u een toegankelijke inleiding tot de Koran, de basis van de Islam. U leest samen enkele Koranteksten en u neemt kennis van exegetische tradities. Het lezen van enkele Bijbelteksten maakt een vergelijking mogelijk tussen de twee heilige boeken. Voorkennis van de Islam is niet vereist. Start: woensdag 11 maart, 20.00 – 22.00 uur.


Een opgeruimd huis - Heeft u problemen om uw huis opgeruimd te krijgen en weet u niet waar te beginnen? Weet u niet hoe u uw huis na het opruimen netjes houdt? In de workshop ‘Een opgeruimd huis’ krijgt u tips en handvatten om uw huis op orde te krijgen én te houden. Vrijdag 13 maart, 9.30 – 11.30 uur.

Mysterieuze runentekens - In de workshop Mysterieuze runentekens, mét uitgebreid cursusboekje, komt u meer te weten over runentekens. Met speciale pennen schrijft u runentekens op speciaal papier. Het runenteken dat bij u past kunt u op een steen schrijven en u maakt een werkstuk met runentekens. Zaterdag 14 maart, 9.30 – 13.30 uur.


Studiedag ‘Alles over het heelal in één dag’ - Wetenschap en entertainment, met fascinerende beelden en video’s over wat wij nu over het heelal weten. Maar ook de relativiteitstheorie, de illusie van de zwaartekracht, leven buiten de aarde. En uiteindelijk de vraag naar het ontstaan en het einde van het heelal. Zaterdag 14 maart, 10.00 – 16.00 uur, incl. lunch.


De Zijderoute - Lezing over de Zijderoute. Dit eeuwenoude netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië voor de handel tussen China/Oost-Azië en het Midden-Oosten en Europa, spreekt hier én in China tot de verbeelding en staat nu model voor de expansie van China via de Nieuwe Zijderoute. Dinsdag 17 maart, 19.30 – 21.30 uur.


Advocaat maken - Maak zelf op eenvoudige wijze advocaat, het lekkere eierlikuertje, zónder geur-, kleur- en smaakstoffen! De docente laat zien hoe je met eieren, suiker en brandewijn en misschien een beetje vanille advocaat maakt, en laat je het resultaat proeven. Je maakt je eigen advocaat en leert fijne kneepjes om er een eigen draai aan te geven. Je gaat naar huis met ca. 750 ml. zelfgemaakte advocaat. Vrijdag 20 maart, 14.00 – 16.00 uur.


Informatie en aanmelding: kijk op www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (ma. t/m vr., 9.30-12.00 uur).