LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250

woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

HTV Leiderdorp, na veertig jaar nog altijd een grote onbekende

Het verbaast mij telkenmale weer dat, nu weer onder de titel van bijv. De Derde Helft of 'meer en beter', er bijzonder veel over bewegen en/of sporten voor ouderen wordt gepubliceerd. Op zich prima om sportende mensen en in bijzonder ouderen die zich aan een sport willen overgeven onder de aandacht van (een groter) publiek te brengen. Dat is goed voor de gezondheid in het algemeen, de conditie en ook voor de sociale cohesie.
Maar er is al veertig jaar een sportvereniging in Leiderdorp voor (voornamelijk) ouderen die hartproblemen hebben (gehad) of willen werken aan preventie van hartproblemen. Het blijkt steeds weer dat (bijna) niemand weet dat die vereniging bestaat. Deze mocht derhalve ook nog nooit een subsidie tegemoet zien, uit welke hoek dan ook. Zelfs het (om niet) beschikbaar stellen van sportfaciliteiten in onze eigen gemeente is niet aan de orde. Ik heb het hier over de Hart Trim Vereniging Leiderdorp (HTV Leiderdorp) die de eigen sportenden moet onderbrengen in Basalt in Leiden en in de Eendenkooi te Zoeterwoude Rijndijk.
Het samenbrengen van sporten, sportenden, individualisten en verenigingen is al vele jaren een mooi min-of-meer gesubsidieerd streven. Het, voor mij, meest sprekende voorbeeld (uit het verleden) dat aan samenwerking in de sport bijzonder veel terechte aandacht besteedde kreeg de fraaie titel 'Niet voor goud alleen'. Het Lokaal Sportakkoord lijkt daarvan een tamelijk identiek beschreven samenwerkingsverband op te leveren.
Het zal mij benieuwen of onze gemeentelijke politici het Lokaal Sportakkoord uiteindelijk een beter 'leven' toewensen dan de vele rapporten in het verleden én of dit dan ook zal leiden tot (h)erkenning van HTV-Leiderdorp.

Simon Weeda, Leiderdorp


Nieuws van de LVU

educatie n Cursussen, workshops, lezingen. De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt het allemaal. Hieronder een greep uit het programma.

Inleiding in de filosofie

In vijf lessen biedt de LVU een inleiding in de filosofie, van de klassieke Grieken Socrates en Plato, de moderne filosofen als Spinoza en Descartes tot de Verlichting, Kant, Nietzsche en Sartre. Start: maandag 2 maart, 19.30–21.30 uur.

China, een bedreiging voor onze waarden?

In deze lezing vol vuurwerk staat de opkomst van China als wereldmacht centraal. De handelsrelaties met China komen aan de orde in het licht van de ontwikkeling van China, incl. een (eind)deal tussen Trump en Xi, de 'nieuwe Zijderoute' en de ontwikkelingen in Hong Kong. Dinsdag 3 maart, 20.00–22. 00 uur.

Keramiek beschilderen

Met de oude Turkse çini-techniek kunt u keramische objecten beschilderen met prachtige, soms eeuwenoude motieven en kleuren. In 6 lessen beschildert u enkele tegels en borden, die worden geglazuurd en afgebakken. De docente levert de nodige materialen. Eerste les: donderdag 5 maart, 9.30–12.30 uur.

Italiaans op vakantie

Leer de taal van uw vakantieland in de cursus 'Italiaans op vakantie' spreken in alledaagse situaties: de weg vragen, een drankje of schotel bestellen en afrekenen, boodschappen doen, de openingstijden van een bezienswaardigheid vragen en veel meer. Eerste van 8 lessen: donderdag 5 maart, 13.30–15.00 uur.

Orde in uw administratie thuis

In deze workshop staan problemen centraal bij het op orde krijgen van uw thuisadministratie: structuur aanbrengen, hoe en waar welke papieren opbergen, waar in uw pc welke mails van instanties opslaan etc. Na afloop kunt u zelf uw thuisadministratie weer op orde krijgen én houden. Vrijdag 6 maart, 9.30–11.30.

Vormgeven aan je interieur

In 4 lessen leert u met andere ogen kijken naar het interieur van uw eigen woning. U krijgt tips en trucs die helpen bij vernieuwing, om mooie stukken goed te laten uitkomen en te spelen met kleur en licht, en u maakt tekeningen van uw interieurvernieuwingen. Eerste les: maandag 9 maart, 19.30–21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).