Samir in actie. | Foto: J.P. Kranenburg
Samir in actie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Bewondering voor Samir

hooghouden n Vol bewondering kijken jonge Leiderdorpers toe hoe pannavoetballer Samir de bal eindeloos hooghoudt. Samir was woensdag 12 februari naar Winkelhof gekomen om de ruilmiddag voor voetbalplaatjes in het winkelcentrum glans bij te zetten. Op het plein bij sportwinkel Sport2000 konden niet alleen plaatjesverzamelingen gecompleteerd worden, maar werd ook een wedstrijd hooghouden georganiseerd. Waarbij Samir demonstreerde wat je na heel veel trainen met een bal kan doen.


Foto's gezocht voor Vrijheidswandeling

Oproep n De Oranjevereniging Leiderdorp is op zoek naar aansprekende foto's die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt in Leiderdorp. De foto's zijn bedoeld voor een Vrijheidswandeling door de gemeente.

In 2020 staan we in Leiderdorp uitgebreid stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. In dat kader maakt de lokale Oranjevereniging aan de hand van grote fotopanelen een Vrijheidswandeling. Deze wandeling gaat langs plekken waarvan in de oorlogsjaren een foto is gemaakt. Die foto's worden groot op de panelen afgedrukt en neergezet op de plek waar de foto destijds is gemaakt. Het heden en het oorlogsverleden worden zo op één plek met elkaar verbonden. Ook wordt daarbij achtergrondinformatie gegeven over het moment waarop de foto is genomen.

Foto's aanleveren

Wie geschikte foto's heeft en deze voor de Vrijheidswandeling beschikbaar wil stellen, wordt gevraagd contact op te nemen met de Oranjevereniging via de website www.ovleiderdorp.nl (optie 'contact'). Vervolgens wordt contact met u opgenomen over de wijze waarop de foto en het erbij behorende verhaal het beste aangeleverd kunnen worden.


Dick de Boer vertelt over 400 jaar Dorpskerk

lezing n Dick de Boer, historicus en emeritus-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, spreekt vrijdagavond 21 februari in en over de 400-jarige Dorpskerk van Leiderdorp. Officieel is het een lezing in het kader van het jubileum, maar De Boer is bovenal een verteller. Hij heeft zich de afgelopen jaren gestort op de geschiedenis van de kerk en kan daar letterlijk en figuurlijk in beelden over praten.

Een van de vragen waarop hij een antwoord zal geven, is de raadselachtige kwestie dat het na het ontzet van Leiden in 1574 meer dan 45 jaar geduurd heeft voordat de Leiderdorpse bevolking weer gebruik kon maken van haar Dorpskerk. Het is 21 februari exact vierhonderd jaar geleden dat een aantal notabelen bij elkaar kwam in de herberg van Gerrit Janszoon van Harmelen (tevens het huis van de schout) om nog één keer een blik te werpen op de bouwplannen voor een nieuwe kerk. Alle berekeningen werden nog eens nagekeken, tekeningen geïnspecteerd en taken doorgenomen, voordat de kerkmeesters, ambachtsbewaarders en schepenen van Leiderdorp hun definitieve goedkeuring gaven voor de bouw van het godshuis.

En dat deden ze. Eindelijk was er geen tegenwerking meer, eindelijk kwam er een kerk om in te kerken. Daar werd op die 21 februari in de herberg van Gerrit Jansz. wel een glaasje op gedronken.

En dat doen we na vierhonderd jaar nog maar een keer. De lezing begint om 20.00 uur, de kerk aan de Hoofdstraat 19 is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Dick de Boer bij de Dorpskerk.
Afbeelding