Op zoek naar boodschappen met zo min mogelijk verpakking.
Op zoek naar boodschappen met zo min mogelijk verpakking. Foto: Marieke van Leeuwen

Liever minder plastic

"Mama! Hebben we appels nodig?" Daar lopen ze, allebei een wagentje en bewapend met de groentenetjes. Ik antwoord dat Jolie wel zes appels in het netje mag doen en dat Norah op zoek mag naar de peren. "Mama, waarom zitten deze peren in een plastic bak?"

Komkommer in plastic

Het is duidelijk met wie ze regelmatig boodschappen doen. Ik heb hen nooit verteld dat het verkeerd is dat een komkommer in plastic zit. Maar ze begrijpen simpelweg niet waar het voor nodig is. Dus hoewel er veel grotere stappen zijn om een verschil te maken, doen we dit tegenwoordig wel anders.

Stickers zoeken!

Waar we voorheen nog vaak naar de koeling liepen en zakjes voorgesneden groente kochten doen we dat nu nauwelijks. Eigenlijk alleen als er een bijna over datum sticker op zit. Norah en Jolie vinden het heerlijk om die stickers te spotten, "mama, deze heeft een sticker, mogen we die meenemen?" in dat geval letten we niet op waar de verpakking van gemaakt is want dat product wordt hoe dan ook weg gegooid.

Katoenen zakken scheuren niet

We zijn dus steeds meer bezig om minder verpakking ons huis binnen te krijgen. Makkelijke producten om mee te beginnen zijn groente, fruit en brood. We merken dat het groente en fruit meestal verser is en dat het brood in een katoen zak in de vriezer zelfs nog wat lekkerder blijft. En het is heel fijn dat die katoenen zakken niet kunnen scheuren.

Het went echt en wees vooral niet te streng voor jezelf. Als het een keer zo uit komt nemen we wel gewoon de zakken uit de supermarkt voor het brood. Voor groente neem ik dan iets mee dat zonder zakje kan en dat is verbazend veel.