Het diamanten paar op hun bruiloft, 30 januari 1960.
Het diamanten paar op hun bruiloft, 30 januari 1960. Foto: PR

n Diamanten paar Job en Corry Vlasveld-Baak al sinds hun babytijd bevriend

'Je moet elkaar de ruimte geven'

huwelijksjubileum n Ze kennen elkaar sinds hun babytijd. Nu vieren Job en Corry Vlasveld-Baak hun zestigjarig huwelijksfeest. Na ruim tachtig jaar zijn ze nog altijd dol op elkaar.

Door: Nelleke Thissen

Al voor de geboorte van Job Vlasveld en Corry Baak waren hun ouders bevriend. Ze namen hun kleintjes mee als ze elkaar bezochten. Zodoende kennen Job en Corry elkaar sinds de tijd dat ze in de wieg lagen. Ze zijn, zo zegt Corry, heus niet continue een stelletje geweest en zagen elkaar soms een tijdje niet. Toch kwamen ze altijd weer bij elkaar.

Job is geboren in Zoeterwoude-Rijndijk en heeft daar tot zijn zestigste jaar gewoond. Hij bezocht de ambachtsschool en volgde in de avonduren op de LTS de timmeropleiding. "Overdag moest er worden gewerkt", memoreert Job. Hij ging in dienst bij de afdeling Onderhoud van de Rijksgebouwendienst en was in de Leidse binnenstad betrokken bij restauratiewerkzaamheden van onder meer De Sterrenwacht, 't Gerecht en restaurant 't Prentenkabinet. Ook was hij via grote bouwbedrijven in Leiden en Den Haag actief in de nieuwbouw en werkte onder meer bij zijn broer. Na ruim veertig jaar in de bouw te hebben gezeten kon Job op zijn 57e jaar met de VUT.

Corry Baak, geboren en getogen in Hoogmade, ging na de lagere school naar de St. Barbara school aan het Levendaal in Leiden waar ze de ULO deed, maar ook naaldvakken volgde. Als gediplomeerd coupeuse ging ze aan de slag bij het jongensinternaat in Warmond. Ze was daar lange tijd in dienst en deed alle voorkomende naaiklussen, waaronder heel veel herstelwerkzaamheden. Vervolgens heeft ze als coupeuse her en der gewerkt, ook thuis.

Job en Corry trouwden op 30 januari 1960 en kochten een huis aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude. Ze kregen twee dochters en een zoon. Zij had inmiddels een zorgopleiding gevolgd en werd wijkverpleegster. Dat paste prima in hun gezinssituatie. Haar arbeidsuren waren in het weekend en 's avonds. Job kon dan op de kinderen passen. En in haar vrije tijd haalde Corry haar naaimachine te voorschijn en maakte talloze kledingstukken, vooral voor haar gezin. Job was als enthousiaste supporter geregeld te vinden op het voetbalcomplex van Meerburg. Ook was hij verbonden aan de Leidse atletiekvereniging De Bataven, nu Leiden Atletiek.

Zestig jaar getrouwd en dik tachtig jaar samen

Ze verhuisden naar Noordwijkerhout toen Job met de VUT ging. Corry was inmiddels ook gestopt als wijkverpleegster. Daar hebben ze 23 jaar gewoond. Het stel genoot van hun pensioen en ging geregeld met de auto op pad. De creatieve Corry maakte naast kleding ook quilts en kerstkaarten. Job puzzelde en las graag.

Terug naar Leiderdorp

In oktober 2019 zijn ze in Leiderdorp komen wonen. Ze hoefden niet te wennen omdat ze, zo verklaart Corry, vanuit Zoeterwoude Rijndijk ook al waren gericht op Leiderdorp. "We deden in Winkelhof onze boodschappen". En Job is hier in de afgelopen paar maanden een aantal schoolvrienden en diensttijdmakkers tegengekomen. Hij leest en puzzelt nog altijd, al gaat het nu wel moeizamer. Ook de uitoefening van Corry's creatieve hobby's is minder geworden. Maar vervelen doen ze zich beiden niet. Zij mag graag een potje rummikub spelen en samen wandelen ze geregeld.

Vorige week donderdag, kwam burgemeester Laila Driessen het echtpaar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. Het grote feest hebben ze nog tegoed. Dat vieren ze komende zaterdag in dezelfde feestlocatie waar ze zestig jaar geleden ook hun trouwfeest hielden. Dan zijn ze eveneens dik tachtig jaar samen. Wat is hun succesformule daarvoor? "Elkaar de ruimte geven", verzekeren ze allebei.

Burgemeester Driessen feliciteerde het 60-jarig bruidspaar namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen