Lezing over Bomans

KBO-PCOB n Cor Verkade houdt dinsdagmiddag 11 februari een lezing over Godfried Bomans bij de Leiderdorpse afdeling van ouderenorganisatie KBO-PCOB.

Godfried Bomans (1913-1971) is zeker bij ouderen bekend van zijn boeken, columns en radio- en televisieoptredens. Hij schreef meer dan zestig boeken, de bekendste is waarschijnlijk 'Erik of het klein insectenboek' (1971). Van 1945 tot 1952 verscheen de tekststrip van Pa Pinkelman, geschreven door Bomans en getekend door Carol Voges, in de Volkskrant.

Tijdens zijn leven kreeg Bomans weinig officiële erkenning en nooit een literaire prijs. Zijn nalatenschap is door zijn weduwe aan het Nederlands Letterkundig Museum geschonken.

De lezing van 11 februari vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp en begint om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur). Voor leden is de toegang gratis, niet-leden betalen € 5, - voor de koffie of thee en een drankje na afloop.


Wilgensnoeimiddag

kinderactiviteit n Op zondagmiddag 9 februari van 2 tot 4 uur organiseert IVN-werkgroep Cronesteyn een snoeimiddag voor kinderen in het nieuwe griend in polderpark Cronesteyn.

Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom samen met hun ouders die de veiligheid ook zelf in de gaten houden. Startpunt is de Tuin van de smid. Zie www.detuinvandesmid.nl voor locatie en parkeergelegenheid buiten het park.

Voor een goede organisatie is aanmelden via info@polderparkcronesteyn.nl aanbevolen. Deelnemers zijn verzekerd via de Groene Motor als ze aangemeld zijn.

Een griendbos is eigenlijk een akker met wilgen waarvan geoogst wordt voor het vlechten van manden, hekken, takkenhutten en nog veel meer. Een goed beheerd griend heeft een hoge natuurwaarde en daar is het de vrijwilligers ook om te doen.

Behalve lekker werken in het griend, helpen deelnemers op 9 februari ook mee met het brengen van takkenbundels naar de Tuin van de smid. Op 22 maart wordt hier gestart met de bouw van takkenhutten waar kinderen ook aan mee kunnen doen.

Denk aan kleding die vuil mag worden en stevig schoeisel geschikt voor natte grond. Zagen, snoeischaren en werkhandschoenen zijn aanwezig. Wie wil kan zijn eigen gereedschap meenemen (met naamsticker!)

Meelhelpen op de werkdagen op vrijdag 7 en 21 februari kan ook. Op de website www.polderparkcronesteyn is meer informatie te vinden.


Nieuws van de LVU

educatie n Ook in februari heeft de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een breed aanbod van cursussen, lezingen, workshops en excursies. Hieronder een greep uit het programma.

Arduino voor beginners - Cursus van vijf lessen voor degenen die kennis willen maken met het elektronica-platform Arduino. U leert eenvoudige systemen maken en er wordt aandacht besteed aan de achterliggende software. In de cursusprijs is een Arduino-basisset inbegrepen. Start: maandag 10 februari, 19.30 -21.30 uur.

De ontwikkeling van vliegtuigen vanaf WO I tot heden - De tweede lezing over de geschiedenis van de luchtvaarttechniek behandelt de brede ontwikkeling van vliegtuigen, motoren, navigatie en besturing sinds het einde van WO I. Woensdag 12 februari, 19.30 – 21.30 uur.

Het dagelijks leven in het oude Egypte - Tijdens het bezoek aan de prachtige Egypte-collectie van het Rijksmuseum van Oudheden krijgt u een lezing en, na koffie of thee, een rondleiding die u meevoert naar het dagelijks leven in het Egypte van twee-, drie-, vierduizend jaar geleden. Woensdag 12 februari 14.00 – 16.00 uur.

Wegwijs worden als beginnend ondernemer - U wilt uw eigen bedrijf opzetten en ondernemer worden. Dan krijgt u te maken met zaken als een ondernemingsplan schrijven, inschrijving bij de kamer van koophandel en een BTW-nummer aanvragen, fiscale zaken, offertes en facturen opstellen, klanten werven en wat niet al. De LVU biedt de workshop 'Beginnend ondernemen' aan die u wegwijs maakt op al deze terreinen. De workshop omvat ook een inleiding boekhouden, want kennis van boekhouden is, ook als u de boekhouding uitbesteedt, essentieel voor een ondernemer. Maandag 17 februari, 19.00 – 22.00 uur.

Leuke filmpjes maken van de opnames op uw smartphone - In de cursus 'Videofilm bewerken met Hitfilm' leert u in twee lessen hoe u videomateriaal, ook van uw smartphone, kunt monteren en bewerken. Dat gebeurt met Hitfilm Express, een gratis videobewerkingsprogramma, waarmee u professionele videoproducties kunt maken. Woensdag 19 februari en 4 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).