Doelman Andrew Bontje is er op tijd bij om aanval Van Nispen af te slaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

RCL pakt broodnodige zege

voetbal n Na verliespartijen tegen Berkel, HVC'10 en koploper DSO was RCL weer toe aan een zege. De twaalfde plaats, die nacompetitie met zich meebrengt, kwam namelijk steeds dichterbij. Tegenstander Van Nispen bezet momenteel de voorlaatste plek, op papier dus een uitgelezen mogelijkheid voor de Racing Club om weer eens drie punten bij te schrijven. Gemakkelijk ging het zaterdag allerminst, maar Nick van Bemmel toonde zijn klasse door met een schitterende vrije trap de enige goal van de wedstrijd te scoren.

Op een winderig sportpark De Bloemerd waren de eerste mogelijkheden voor de bezoekers. De ploeg uit De Zilk kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar Andrew Bontje hield zijn doel keer op keer schoon. RCL creëerde bovendien zelf ook niet veel. Het ontbreken van topscorer Thom Wijnalda, die momenteel op wintersport is, bleek een groot gemis. Ook de absentie van de immer ijverige Stijn Rietbroek gaf RCL in aanvallend opzicht weinig kleur.

Vrije trap

Vlak voor rust kwam de ploeg van trainer Faizel Soekhai toch op voorsprong. Een vrije trap van twintig meter werd opgeëist door aanvoerder Van Bemmel. Vaste toeschouwers opperden langs de lijn al dat 'die Van Bemmel dit wel even zou doen'. En dat bleek. Van Bemmel krulde de bal met veel gevoel richting de kruising in de korte hoek en verschalkte doelman Sven van Hensbergen, die aan de grond genageld stond. Nog geen twee minuten later kon diezelfde Van Bemmel de marge verdubbelen, maar zijn inzet stuitte op de lat. Desondanks ging RCL met een goed gevoel de kleedkamers in.

Het spelbeeld na rust was gelijk aan dat van voor de onderbreking. RCL probeerde door individuele acties van Roy Weenink en Shivan Chaigneau de ruimtes te vinden, maar doelman Van Hensbergen werd nauwelijks op de proef gesteld. De ingevallen Cas Devilee kon wel alleen op de keeper afgaan, maar hij trof het doel niet. Aan de andere kant van het veld stond de achterhoede van de thuisploeg solide, waardoor sluitpost Bontje het wat rustiger had dan in de eerste helft.

In de slotfase verhoogde Van Nispen de druk op het Leiderdorpse doel. Zelfs de boomlange Van Hensbergen meldde zich in het strafschopgebied, maar ook hij kon een van de vele hoge voorzetten niet omzetten in de gelijkmaker. Een zucht van verlichting was hoorbaar toen de scheidsrechter voor de laatste maal floot en RCL de belangrijke drie punten kon bijschrijven.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl, Jelle van der Walle

Velocitas behoudt aansluiting met top

korfbal n Velocitas heeft zich na het verlies van vorige week tegen ONDO goed herpakt. In een sleutelduel met Swift schreven de Leiderdorpers zaterdag in sporthal De Does twee punten bij: de wedstrijd eindigde in 24 – 22. Velocitas staat nu derde in de zaalcompetitie.

Swift was in de eerste helft iets sterker. Velocitas bleef de aansluiting vinden maar was zoekende naar het geluk. Zeker toen Ivar van Driel vlak voor rust met een liesblessure uitvalt. De aanvaller had op dat moment al 5 punten voor zijn rekening genomen. De krappe ruststand van 13 – 14 leek dan ook een stuk voordeliger voor de Amsterdammers.

Per Bosman verving Ivar. Coach Leo van den Bos zag zich door de wissel genoodzaakt om een wijziging in de vakken toe te brengen. Nick van der Zee verhuisde tijdelijk naar het andere vak, waardoor Mitchell de Boer en Per een duo vormden. Laatstgenoemde kende een ijzersterke invalbeurt. De uiteindelijk 9 (!) doelpunten van Mitchell zijn deel toe te schrijven aan het puike werk in de rebound.

Die tweede helft was net zo spannend als de eerste. Het waren uiteindelijk de wissels die de beslissing brengen. Kelly Bavelaar kwam erin voor Rosa Hüsken speelde uitstekend. Ook deze wisseltruc bleek uiteindelijk een sterk staaltje coaching: Rosa kwam al snel terug in het andere vak en maakt met een mooi afstandsschot het 24ste en beslissende punt voor Velocitas.

Tekst: Siebe Schuemie

Kastanjelaan schoolschaakkampioen Leiderdorp

Schaken n Eenentwintig schaakteams van elk vier of vijf spelers streden op woensdag 29 januari om het Leiderdorps Schoolschaakkampioenschap.

De volgende scholen namen deel aan deze eerste speeldag van het toernooi: De Schakel, De Leeuwerik, School Kastanjelaan, Elckerlyc, Koningin Julianaschool, Prins Willem Alexanderschool, Willem de Zwijgerschool en 't Bolwerk. Het eerste team van School Kastanjelaan toonde zich het sterkste en mag zich derhalve kampioen van Leiderdorp noemen.

De overige zes teams komen woensdag 5 februari aan de beurt.

Zoals gebruikelijk lag de organisatie van dit schaakfeest in handen van Schaakvereniging Leiderdorp. De teams werden verdeeld over vier poules. Elk team speelde wedstrijden van 25 minuten.

Het toernooi verliep in een uiterst gemoedelijke sfeer. De eerste teams van De Schakel, Elckerlyc, 't Bolwerk, de Koningin Julianaschool, de Leeuwerik en School Kastanjelaan trokken ten strijde om de titel 'Kampioen van Leiderdorp' te veroveren.

Uiteindelijk bleek School Kastanjelaan team 1 (Bjarne Blok, Dani Bickes, Stef Barendse, Guido Meskers) de sterkste. Op de tweede plaats eindigde Elckerlyc team 1. De derde plaats was voor 't Bolwerk team 1. Het eerste team van De Leeuwerik eindigde op de vierde plaats. Deze vier teams mogen de eer van Leiderdorp gaan verdedigen op de Regionale Schoolschaakkampioenschappen die op 11 maart aanstaande in de Lorentzschool te Leiden zullen worden georganiseerd.

Ook in de andere poules werd uiterst serieus geschaakt. Ook in deze poules gingen alle teams met een trofee huiswaarts. Poule B werd gewonnen door de Willem de Zwijgerschool team 1. Poule C was een prooi voor Elckerlyc team 3 en poule D werd gewonnen door School Kastanjelaan team 4.

Het enthousiasme van kinderen, begeleiders en organisatoren was een mooie reclame voor de schaaksport in het algemeen en voor het schoolschaak in het bijzonder!

Tekst: Roald Vahl

Per Bosman kende een goede invalbeurt. | Foto: Frans van Herwijnen
Het kampioensteam, v.l.n.r. Bjarne Blok, Dani Bickes, Stef Barendse, Guido Meskers. | Foto: PR