Afbeelding
Foto: skitterphoto

Poep

Ome Willem kunnen we er moeilijk de schuld van geven. Op zijn standaardvraag "Luister even wat ik roep, lust jij ook een... broodje poep?", was het antwoord steevast ontkennend. De hoofdgeitenbreier liet keer op keer weten dat dat echt 'bah' was. Nee, mensenkinderen waren niet gediend van een broodje poep.

Bij dieren ligt dat anders. Er zijn meerdere dierensoorten die poep met smaak weten te verorberen. De hond is er een van. Die lust wel degelijk een hapje poep, al verschillen de smaken. De ene hond eet de eigen poep, de andere die van andere honden, de derde van een kat, paard of vogel. En wellicht zijn het de echte fijnproevers, maar er zijn honden die met smaak een volle babyluier leeg eten!

Maar waarom? Waarom hebben honden die in mensenogen behoorlijk onsmakelijke gewoonte? Waarvoor de officiële term coprofagie is - maar dat dure woord verhult de weinig fraaie praktijk niet.

Geen vraagstuk of er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ook hiernaar. En wetenschappers van de Universiteit Wageningen kwamen er allereerst achter dat vrijwel alle honden poep eten, al vinden vooral spaniëls, retrievers en waterhonden het een lekkernij. Naar de redenen bleef het echter toch raden, ook na het onderzoek. Het zou op een gedragsstoornis kunnen duiden, op jong aangeleerd en nooit meer afgeleerd gedrag, heel eventueel op een medische reden als problemen met de lever of alvleesklier, op een tekort aan mineralen of vitaminen, of simpelweg honger. En het kan niet uitgesloten worden dat honden het gewoon lekker vinden.

Kortom, naar het waarom blijft het gissen. Al is het wel zaak om er voorzichtig mee om te gaan. Poep kan gevaarlijke parasieten bevatten of resten van geneesmiddelen. En het is gebleken dat de mensenpoep die soms op straat te vinden is resten van drugs kan bevatten. Maar goed, dat laatste is vooral een probleem dat in Amsterdam voorkomt – en je kunt veel van Leiderdorp zeggen, maar het is geen Amsterdam…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding