Vertegenwoordigers van AH en het WSPHR na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. | Foto: Joris Aben
Vertegenwoordigers van AH en het WSPHR na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. | Foto: Joris Aben Foto: Joris Aben

Afspraken om meer mensen met een beperking aan een baan te helpen

samenwerking n Albert Heijn en het Werkgeversservicepunt (WSP) Holland Rijnland ondertekenden woensdag 29 januari een samenwerkingsovereenkomst om werkzoekenden met een beperking aan een baan te helpen.

Door de diversiteit aan regelingen bij verschillende gemeenten is het vaak niet eenvoudig voor een landelijke werkgever zoals Albert Heijn om mensen met een arbeidsbeperking een baan te bieden. Het WSP Holland Rijnland biedt één aanspreekpunt voor de hele arbeidsmarktregio, wat het plaatsen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt een stuk eenvoudiger maakt voor bedrijven als Albert Heijn. Het WSP verzorgt de werving, selectie en plaatsing van mensen uit het met een afstand tot de arbeidsmarkt. Albert Heijn biedt een omgeving waar deze mensen op hun plek zijn en creëert kansen voor hen om door te groeien.

Yvonne van Delft, wethouder van onder meer Werk en Inkomen van de gemeente Leiden en bestuurlijk vertegenwoordiger van het WSP Holland Rijnland: "Fijn dat er nu goede werkafspraken zijn gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker aan een baan te helpen. Helaas staan er nog altijd arbeidsbeperkte werkzoekenden langs de kant. Zij kunnen dat steuntje in de rug door grote werkgevers als Albert Heijn goed gebruiken. Ik hoop dat meer werkgevers in de regio dit voorbeeld volgen!"

Arbeidsmarktregio Holland-Rijnland (waar ook Leiderdorp onder valt) heeft 19 Albert Heijn filialen (dit is zonder de franchise winkels). In totaal werken er 46 mensen met een (arbeids-)beperking in deze regio bij Albert Heijn, in 17 winkels. 80 procent van deze mensen heeft een vast contract. Gemiddeld hebben ze 22 uur per week op contract, waarbij er altijd rekening wordt gehouden met wat iemand kan. Daarnaast werkt Albert Heijn met een buddy-systeem: een collega die net even iets meer begeleiding en ondersteuning kan bieden tijdens het werken. En indien nodig wordt er een interne jobcoach ingezet om de medewerker te coachen.


Openbaar primair en voortgezet onderwijs verenigen zich op stakingsdag

onderwijsevent n Met het onderwijsevent 'Goed onderwijs als sleutel tot de toekomst' gaven PROOLeiden-Leiderdorp, Scholengroep Leonardo da Vinci Leiden en het Stedelijk Gymnasium Leiden een positieve en constructieve invulling aan de stakingsdag van donderdag 30 januari.

Het openbaar primair en voortgezet onderwijs verenigden zich met als doel op positieve manier aandacht te vragen voor het mooie beroep van docent/leerkracht en het belangrijke werk dat scholen verrichten. Sleutelwoorden: 'structureel' en 'samenwerking'.

'Less is more'

Rode draad van de dag was de vraag welke invloed het onderwijs zelf kan hebben om de problematiek in het onderwijs het hoofd te bieden. Professor Fred Janssen (hoogleraar Didactiek van de Natuurwetenschappen ICLON/Universiteit Leiden) gaf de inspiratielezing 'Less is more'; "van minder bijzaken naar meer hoofdzaken, van minder deeltaken naar meer betekenisvolle hele taken, van versnippering naar samenhang en van minder uitvoeringstijd naar meer ontwikkeltijd en begeleiding".

's Middags sprak Paul Rosenmöller (voorzitter VO-Raad) over het convenant 'extra geld voor werkdrukverlichting en tekorten en de weg naar de verkiezingen 2021'. Hij voerde hierover een interactieve discussie met de aanwezigen.

Naast de plenaire lezingen namen de deelnemers deel aan interactieve workshops onder leiding van eigen docenten. De dag werd afgesloten met een forumdiscussie, met waardevolle bijdragen van Rosenmöller, Paul Dirkse (wethouder Onderwijs, in Leiden), Jan Jaap Hubeek (opleidings-manager Educatie Pabo, Hogeschool Leiden) en de bestuurders van de organiserende scholen.

Ook uit de forumdiscussie kwam vooral het met elkaar uitwisselen van zorgen, ervaringen, ideeën en oplossingen en het belang van samenwerking als waardevolle opbrengsten van de dag naar voren.
Het onderwijsevent 'Goed onderwijs als sleutel tot de toekomst!' vond plaats in het Da Vinci College Kagerstraat in Leiden. Ruim 200 docenten, leerkrachten, bestuurders, ouders en andere betrokkenen woonden de dag bij.

De dag werd afgesloten met een forumdiscussie. | Foto: PR