De zaterdaggroep van de Straatjutters ging 25 februari voor het eerst op pad. | Foto: J.P. Kranenburg
De zaterdaggroep van de Straatjutters ging 25 februari voor het eerst op pad. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Straatjutters nu ook op zaterdag

opruimen n Al meer dan een jaar ruimen ze om de week op vrijdag het zwerfafval op in steeds een ander stukje Leiderdorp. Maar sinds afgelopen weekend komen de Leiderdorpse Straatjutters ook eens in de twee weken op zaterdag in actie. "De zaterdag is toegevoegd aan onze agenda zodat ook mensen kunnen meedoen voor wie de vrijdagmorgen niet goed uitkomt", laat 'jutter' Jessica Langenhoff weten.

De zaterdaggroep richt zich vooral op de Vogelwijk. Maar ook mensen uit andere wijken kunnen meedoen. Op 25 januari startte de groep van tien deelnemers vanaf het Milieu-educatief Centrum (MEC) in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan. Naast veel vuurwerkafval werden ook de gebruikelijke peuken en frisdrankverpakkingen van de straat en uit de perken gehaald.

De zaterdaggroep van de Straatjutters Leiderdorp gaat weer op pad op zaterdag 8 februari om 9.45 uur, opnieuw vanaf het MEC. Zie voor meer informatie https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl/agenda.


Subsidie voor natuurvriendelijke oevers

hoogheemraadschap n Natuurvriendelijke oevers leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. Om de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen te stimuleren, stelt het hoogheemraadschap van Rijnland een financiële bijdrage ter beschikking. Iedereen die binnen het beheergebied van Rijnland een natuurvriendelijke oever wil aanleggen, kan vóór 1 mei 2020 subsidie aanvragen.

Om zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers te realiseren is Rijnland actief op zoek naar grondeigenaren die bereid zijn bestaande steile oevers te vergraven tot flauw talud. Dit sluit vaak aan bij de bestaande plannen om onderhoudswerkzaamheden aan kades of over beschoeiing uit te voeren en dan levert deze combinatie een goed resultaat.

Hoogheemraad Waldo von Faber (Water Natuurlijk): "Rijnland zet zich in om het water weer natuurlijk te maken. Samen met u willen wij daarvoor aan de slag. Deze subsidieregeling is een stimulans om een prachtige natuurvriendelijke oever aan te leggen."

Gezamenlijk (met bijvoorbeeld de buren) een aanvraag indienen is ook mogelijk. De maximumbijdrage per project/aanvrager bedraagt €30.000. Een aantal projecten is uitgesloten, zoals aanleg in het kader van een ruimtelijk ontwikkelingsplan en projecten waarbij al andere (financiële) afspraken zijn gemaakt met Rijnland.

Meer informatie over de subsidie, de voorwaarden en natuurvriendelijke oevers staat in de folder 'Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen' op www.rijnland.net/uw-loket/subsidieregelingen. Op deze website staan eveneens het aanvraagformulier met toelichting en de bijlagen.