Burgemeester Driessen, gezeten in de voorleesstoel die meegekomen was uit de bibliotheek, vertelt het verhaal van Moppereend aan zestig enthousiaste kleuters. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen, gezeten in de voorleesstoel die meegekomen was uit de bibliotheek, vertelt het verhaal van Moppereend aan zestig enthousiaste kleuters. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Moppereend in de trouwzaal

voorleesdagen n Ieder jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen, maakt burgemeester Laila Driessen tijd om Leiderdorpse peuters of kleuters het Prentenboek van het Jaar voor te lezen. Als regel gebeurt dat in de bibliotheek maar die heeft op de tijdelijke locatie aan de Simon Smitweg niet genoeg ruimte. Dus nodigde Driessen zo'n zestig kleuters van de Regenboog en 't Bolwerk uit om donderdagochtend 23 januari naar het gemeentehuis te komen.

Door: Corrie van der Laan

In de trouwzaal was genoeg plek voor de kinderen en hun begeleiders. Voordeel aan deze plek was dat er een groot scherm aanwezig is waarop de plaatjes uit het boek geprojecteerd konden worden.

De kleuters genoten van het verhaal van Moppereend, geschreven door Joyce Dunbar en getekend door Petr Horácek, en deden enthousiast mee met alle dierengeluiden in het boek. Waar de burgemeester op haar beurt weer van genoot. Aan het eind had ze nog een wijze les voor de kleintjes: "Als je een mopperbui hebt, ga dan iets leuks doen of denk aan iets leuks."


Kijkje achter de schermen van het stadstheater van Zoetermeer

lezing n Hilko Folkeringa, directeur van het Stadstheater Zoetermeer, geeft dinsdagochtend 4 februari een lezing bij het Vrouwennetwerk Leiderdorp.

Het Stadstheater (www.stadstheater.nl) is al een kwart eeuw de spil in het uitgaansleven van Zoetermeer; het theater biedt jaarlijks dan ook een grote diversiteit aan voorstellingen voor elk publiek. Hoe dat achter de schermen in zijn werk gaat, vertelt de directeur in zijn lezing.

Folkeringa is sinds begin 2019 directeur van het Stadstheater. Voor die tijd had hij zijn sporen al ruim verdiend in directiefuncties bij verschillende andere theaters in het land. Hij maakt zijn publiek op 4 februari deelgenoot van leuke anekdotes en gebeurtenissen, maar gaat vast ook uitleggen wat de achtergrond is van het logo van Stadstheater Zoetermeer: 360°.

De lezing vindt plaats in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 en duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,-. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is voor eigen rekening.


Burgemeesters, apothekers en kunstenaars op Groenesteeg

rondleiding n Op zondag 2 februari is er om 14 uur een rondleiding op de historische begraafplaats Groenesteeg langs de graven van een aantal burgemeesters, apothekers en kunstenaars.

Het betreft de burgemeesters De Laat de Kanter, graaf Van Limburg Stirum, du Rieu, Tieboel Siegenbeek, Was en Hubrecht (Leiderdorp); de apothekers Jesse en Oliphant, en de kunstenaars Boekwijt, Cornet, Coenen, Schlegel, Schultz Lessig, Verster, Wetrens en (de moeder van) Vincent van Gogh.

Op 2 februari zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld. De begraafplaats zelf is op alle dagen van de week overdag tussen 9.00 en 17.00 uur geopend.

Meer informatie over de begraafplaats is te vinden op www.begraafplaatsgroenesteeg.nl

Het graf van musicus Frans Coenen. | Foto: PR