De Dierenambulance is tijdelijk gevestigd aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg
De Dierenambulance is tijdelijk gevestigd aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

35 procent meer 'wilde' dieren opgevangen

dierenambulance n In 2019 heeft de Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden 35 procent meer 'wilde' dieren opgevangen dan in 2018. De stijging werd vooral veroorzaakt door het aantal dieren dat door particulieren naar het pand van de Dierenambulance aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp werden gebracht.

In totaal zijn vorig jaar 2.314 wilde dieren (alles wat geen huisdier is) opgevangen waarbij het in meer dan 90 procent van de gevallen ging om vogels. Daarnaast ontfermde de opvang zich vooral over egels en dwergvleermuizen, maar er werden ook twee wasbeerhonden binnengebracht.

De dieren blijven overigens niet meer dan een dag in Leiderdorp, bericht voorzitter Jaap van Meijgaarden van de regionale Dierenambulance-Vogelasiel. "Ons tijdelijke bedrijfspand aan de Draadbaan voldoet helaas niet aan de eisen die de Wet Natuurbescherming aan dergelijke opvang stelt." Het betekent dat de dierenambulance vrijwel dagelijks naar Vogelopvang De Wulp in Den Haag en de Egelopvang in Zoetermeer rijdt. De wasbeerhonden zijn naar stichting Aap in Almere gebracht.

De Dierenambulance betaalt de kosten voor transport en opvang van wilde dieren tot nu toe volledig zelf. De gemeenten geven een kleine bijdrage van 5 euro per rit voor het ophalen van loslopende of aangereden huisdieren als honden, katten en konijnen waarvan de eigenaar niet gevonden kan worden maar dus niet voor wilde dieren. Brandbrieven van de Dierenambulance naar de gemeenten hebben slechts beperkt resultaat gehad, meldt Van Meijgaarden. Leiden heeft toegezegd voor een periode van vier jaar transport en opvang van wilde dieren te zullen financieren en Teylingen draagt éénmalig 4.000 euro bij. Maar Leiderdorp, Zoeterwoude en Katwijk hebben negatief gereageerd en Voorschoten, Oegstgeest en Noordwijk helemaal niet. "Er blijft dus nog wel wat te wensen over in het nieuwe jaar."


Baby-Dump past in bestemmingsplan

bouwplan n Het bedrijf Baby Dump gaat een winkel bouwen aan de Vlasbaan op het Leiderdorpse bedrijventerrein de Baanderij. Is dat wel te rijmen met de toekomstplannen voor het gebied, zo vraagt de GroenLinks fractie in de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders. Op den duur moet De Baanderij immers een woon-werkbestemming krijgen.

Het college antwoordt dat de aanvraag voor het nieuwe bedrijfsgebouw past in het huidige bestemmingsplan voor De Baanderij. Dat betekent dat de aanvraag niet kan worden geweigerd. De omgevingsvergunning is dan ook op 29 oktober 2019 verleend.

In hoeverre deze en eventuele nieuwe aanvragen voor bedrijfspanden passen in de toekomstplannen voor de Baanderij, is ook voor het college de vraag, zo staat in het antwoord. Aan een nieuwe gebiedsvisie wordt nog gewerkt. De omvorming tot woon-werkgebied zal sowieso geleidelijk gaan en een aantal jaar duren. Als de plek waar nu de Baby Dump komt aangewezen wordt tot woonlocatie, kunnen er pas huizen gebouwd worden wanneer de winkel in babyartikelen weer vertrekt

In de Baby Dump zullen veel volumineuze goederen worden verkocht zoals meubels voor in de babykamer, kinderwagens, wandelwagens en kinderzitjes voor in de auto. Dat soort detailhandel is toegestaan op het bedrijventerrein.

De winkel zal ook kleine babyartikelen aanbieden. Daarvoor wordt 123,5 vierkante meter bruto vloeroppervlakte gereserveerd, wat onder de limiet van 125 vierkante meter ligt.


Klimaatavond in Lokhorstkerk

thema-avond n De rapporten van o.a. het VN klimaatpanel IPPC liegen er niet om. De stijgende temperatuur op aarde hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. Wat doet dat met ons? En wat kunnen we doen? Op dinsdag 28 januari wordt in de Leidse Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat 1, een openbare avond over klimaatverandering en duurzaamheid gehouden. Vier sprekers geven korte inleidingen, daarna is er ruimte voor discussie. De avond begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur), de toegang is gratis.