Alle spelers van de vijf schaakteams van het Stedelijk Gymnasium Leiden. | Foto: PR
Alle spelers van de vijf schaakteams van het Stedelijk Gymnasium Leiden. | Foto: PR Foto: PR

Stedelijk Gymnasium Leiden weer schaakkampioen van Nederland

Schoolschaken n Het Stedelijk Gymnasium Leiden heeft donderdag 16 januari haar nationale schaaktitels geprolongeerd. In zowel de categorie VO 1 (alle leerjaren) als in de categorie VO II (eerste twee leerjaren) werd een team van het Stedelijk eerste tijdens finale van het NK Schaken voor Schoolteams Voortgezet Onderwijs.

Tekst: Ingrid van der Putten

Het Stedelijk Gymnasium Leiden had zich middels landelijke voorronden weten te plaatsen met maar liefst vijf teams, drie in VO I en twee in VO II. Onder de deelnemers bevonden zich negen jeugdleden van de Schaakvereniging Leiderdorp. Het evenement viel samen met het Tata Steel Chess Tournament on Tour en vond plaats in het PSV Stadion te Eindhoven.

Oppermachtig

De dag was lang, gestart op school met het maken van proefwerken, daarna een autorit van ruim anderhalf uur en vervolgens vijf ronden schaken. Maar de resultaten waren er niet minder om! In zowel VO I als VO II was het Stedelijk oppermachtig en behaalde 9 van de 10 matchpunten. Daarmee liet het geduchte concurrenten uit onder anderen Rotterdam, Heemstede, Apeldoorn en Dordrecht ver achter zich. Opnieuw twee keer goud, twee keer Kampioen van Nederland!

Uitslagen en standen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/divisions/view/189.


Nieuwe samenwerking voor                 betere behandeling PDS

gezondheid n Naar schatting 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Hoewel dit geen ernstige aandoening betreft, kunnen de klachten vergaande consequenties hebben voor het dagelijkse leven. Buikpijn, problemen met ontlasting, gasophoping, boeren en winderigheid kunnen in zo'n hevige mate voorkomen dat het mensen belemmert om eropuit te gaan. Michelle Tans van VITANS, een in Leiderdorp gevestigde praktijk voor gezond leven, en Paul Wetselaar van de gelijknamige osteopathiepraktijk in Leiden zijn een samenwerking gestart om PDS beter te kunnen behandelen.

Het positieve van de diagnose PDS is dat ernstige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, Colitus Ulcerosa of darmkanker, zijn uitgesloten. Het vervelende van de diagnose is dat er geen duidelijk behandelplan bestaat.

PDS is complex omdat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Verkeerde voeding, te weinig water drinken, gebrek aan beweging, allergieën, een beschadigde darmwand of een disbalans in de darmflora zijn factoren die voor de hand liggen. Vaak speelt er echter ook een psychische component; veel stress zorgt ervoor dat de klachten verergeren. Als de darm daarnaast een te hoge spierspanning heeft of het middenrif te strak gespannen staat, kan dat een negatieve invloed op de peristaltiek van de darm hebben. Bij de meeste patiënten speelt een combinatie van één of meer van deze factoren. Het is dus van belang om meerdere disciplines met elkaar te combineren om PDS goed aan te kunnen pakken!

Michelle Tans is psycholoog en orthomoleculair voedingsdeskundige. "Een behandeling kan starten met een eliminatie dieet (FODMAP) om gevoeligheden te onderzoeken of een orthomoleculair protocol om de darmen op orde te brengen. Daarnaast gaan we aan de slag met eventuele stressfactoren. Het onderzoeken van de fysieke kant is ook belangrijk. Dat is waar ik de hulp van de osteopaat inschakel", aldus Michelle.

Die oseopaat is Paul Wetselaar Hij benadrukt dat osteopathie een complementaire geneeskunde betreft met een holistische visie. "Een osteopatische behandeling bij PDS zorgt ervoor dat de spierspanning normaliseert en ook het pijnlijke en of opgeblazen gevoel afneemt. De handgrepen zijn mild en lijken enigszins op een massage van de buik. Ik pas zo nodig pijnloze correcties toe om de beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken te herstellen, want ook dat is van belang voor onze darmen'', licht hij toe.

Wie last heeft van PDS kan contact opnemen met VITANS via de website www.vitans.nl of met Osteopathie Wetselaar via de webstie www.leiden-osteopathie.nl

Michelle Tans en Paul Wetselaar. | Foto: LUMI fotografie