Ron Sanders op zijn  bakfiets met achter de fiets wethouder Binnendijk en Ron's supporters. | Foto: J.P. Kranenburg
Ron Sanders op zijn bakfiets met achter de fiets wethouder Binnendijk en Ron's supporters. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Bakfiets voor Ron Sanders

supervrijwilliger n Leiderdorp zou een stuk viezer zijn zonder Ron Sanders. De bewoner van de Bosdreef helpt elke zaterdag met het schoonmaken van het marktterrein bij winkelcentrum Winkelhof en is vrijwel dagelijks ook elders in het dorp actief met het opruimen van zwerfafval. Vrijdag gaf de gemeente Leiderdorp hem een bakfiets in bruikleen om hem te steunen bij zijn vrijwilligerswerk.

Ron ruimt niet alleen klein spul op maar ook soms grof vuil en grote stukken afval. Bijna zeven dagen per week en naast zijn reguliere job bij De Zijl Bedrijven waar hij vier dagen per week in touw is. Het afval levert hij af op de gemeentewerf, of soms bij een verwerker van oud ijzer op het Waardeiland in Leiden.

De gemeente waardeert zijn inzet enorm. Vandaar dat wethouder Daan Binnendijk (CDA), verantwoordelijk voor onder meer Milieu en Afval, hem vrijdagochtend in het gemeentehuis niet alleen de sleutels van de fonkelnieuwe bakfiets maar ook een fraaie oorkonde overhandigde.

Bij de bijeenkomst waren behalve familieleden, vrienden en Ron's begeleider van Gemiva SVG, ook medewerkers van de gemeentewerf, van woningcorporatie Rijnhart Wonen en twee BOA's aanwezig. Want Ron kent iedereen en werkt met velen samen tijdens zijn opruimrondes.


Nieuwe wethouder helpt Straatjutters met opruimen

zwerfafval n De Straatjutters Leiderdorp kregen vrijdagochtend 17 januari versterking van de gloednieuwe Leiderdorpse wethouder Rik van Woudenberg (D66).

Woudenberg, die onder meer verantwoordelijk is voor duurzaamheid en het integraal beheer van de openbare ruimte, sloot aan bij de Albert Heijn op winkelcentrum Santhorst, waar de Straatjutters dit keer hun tweewekelijkse schoonmaakactie startten. Hoewel één van de medewerkers van AH regelmatig opruimt rondom de winkel, ligt hier veel zwerfafval. En ook verderop in de wijk is genoeg te doen.

De vrijwillige opruimploeg werd

De Straatjutters Leiderdorp, geholpen door wethouder Rik van Woudenberg (2e van links), hebben vrijdag weer zakken vol zwerfafval geraapt. | Foto: J.P. Kranenburg


eerst door het management van Albert Heijn getrakteerd op koffie en appeltaart en ging daarna de straat op. Van Woudenberg hielp ijverig mee met oprapen van rommel maar nam ook te tijd om te praten met de straatjutters. Zij informeerden de uit Zuidplas afkomstige wethouder over wat er speelt in het dorp. En hij stelde op zijn beurt geïnteresseerde vragen over de samenwerking tussen de straatjutters en andere organisaties.

De jutters ruimden op vrijdag allerlei soorten zwerfafval op. Daarbij waren nog steeds veel vuurwerkresten, waaronder de knetterballen. De doorzichtige paal waarin eerder peuken werden verzameld, zit inmiddels vol met knetterballen. Andere vondsten waren onder meer een koplamp, schoenen en de gebruikelijke peuken en frisdankverpakkingen.

Nu ook op zaterdag

Ondanks het miezerige weer, hadden de jutters er weer lol in. Naast de groep die om de week op vrijdag de wijken in gaat, komt er nu ook een groep die vanaf 25 januari om de week op zaterdag zwerfvuil gaat opruimen. Deze groep start komende zaterdag om 09.45 uur bij het Milieu Educatief Centrum in de Sterrentuin.

Voor meer informatie zie de website: www.straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl of Facebook 'Straatjutters Leiderdorp'.

De Straatjutters Leiderdorp, geholpen door wethouder Rik van Woudenberg (2e van links), hebben vrijdag weer zakken vol zwerfafval geraapt. | Foto: J.P. Kranenburg