50 of 70 km/h op Oude Spoorbaan

De Oude Spoorbaan is onderdeel van de Leidse Ring Noord. Al ruim vier jaar discussiëren bewoners en de gemeente over de wenselijke maximum snelheid op dat stukje weg. De gemeente wil 70 km/h en de bewoners 50 km/h omdat alleen zo het vrije zicht op de Boterhuispolder behouden blijft én het geluid binnen de perken. Een groep bewoners langs de Oude Spoorbaan heeft alle argumenten om 70 km/h te gaan rijden stuk voor stuk kunnen ontzenuwen (zie onze website www.Max50.nl).

Omdat Leiden meebetaalt aan de LRN bij ons, maakte de gemeenteraad in Leiden die financiering afhankelijk van 70 km/h. En dat zonder enig inhoudelijk onderbouwend argument. Maar daar bleef het niet bij. Ook de Groen Links (!) wethouder in Leiden meende te weten dat 70 km/h beter is voor het milieu en voor de veiligheid dan 50 km/h. En kennelijk had niemand in Leiden zich erin verdiept dat 50 of 70 km/h geen enkel nadelig effect heeft in Leiden zelf.

Kort voor de val van de coalitie pleitte D66 in Leiderdorp in een amendement voor 50 km/h en daarvoor bestond een meerderheid in de raad. Ook nu D66 deel uitmaakt van de nieuwe coalitie blijft zij bij dat standpunt en is die meerderheid nog steeds aanwezig. Dat waarderen wij. Nu dient een zorgvuldig gesprek tussen Leiden en Leiderdorp plaats te vinden waarbij 50 km/h uitgangspunt is, waarbij niet de onderbuikgevoelens overheersen maar de feiten. Onze notitie op www.Max50.nl kan daarbij helpen.

Omwonenden van de Oude Spoorbaan


In januari 2019 schreef Jeannette van der Neut een brief aan deze krant. Als vrijwilligster van de Opstapbus van Pluspunt, waarmee tweemaal per maand uitstapjes met ouderen werden gemaakt, vond zij de overstap naar Incluzio heel spannend maar ze was vast van plan er een succes van te maken. In de onderstaande brief kijkt zij terug op het afgelopen jaar.

Opstapbus, ruilwinkel en meer

Een jaar voorbij zonder Pluspunt, een jaar waarin Incluzio zich in Leiderdorp moest profileren als brug tussen de gemeente en de burgers van Leiderdorp. Met als extra moeilijke opgave … het moet veel goedkoper.

Vorig jaar schreef ik ook een ingezonden brief die het motto 'Vrijwilligers gáán er voor' kreeg. Wel … het was nog niet zo eenvoudig om onze wensen uitgevoerd te krijgen. Gelukkig besloot Monique ook vrijwilliger te worden en Verzorgingshuis Roomburgh – waar we de bus huren – gaf ons de (verzekering)paraplu die nodig is. We gaan dus tweemaal per maand op stap, dat is gelukt. We hebben een statiegelddonatie van AH-Winkelhof gekregen, waarvoor dank. Daardoor kon de prijs wat zakken.

Maar …. Ja, er is altijd een 'maar' en in dit geval zit die erin dat meer mensen mee willen met de Opstapbus. Een bus extra laten rijden lukt niet en in personenauto's past maar 1 rollator. We zijn nog volop aan het brainstormen wat wijsheid is.

Wat ik een leuk initiatief van Incluzio vindt, is de nieuwe ruilwinkel. Op woensdagmiddag aan de Buitenhoflaan zitten daar vrijwilligers klaar om punten te geven voor wat je brengt en punten af te trekken voor wat je wilt meenemen. Wie delen van z'n kerstpakket niet lust of mooi vindt …. graag brengen, je doet een ander er weer een plezier mee en je voorkomt verspilling.

Vrijwilligers organiseren veel in Leiderdorp. Denk aan de Kerstafette, de dienst in Houtkamp, het filmhuis, de buurthuizen, de Vriendenfeesten en nog veel meer dingen. Maar er zijn altijd meer vrijwilligers nodig. Regelmatig gaan er – ook hier in de Leiderdorper – noodkreten uit om meer hulp om festiviteiten door te kunnen laten gaan. Alles moet goedkoper, betaald werk wordt onbetaalbaar.

Busvervoer

Ook de WMO is aan banden gelegd; met een rolstoeler in de regiotaxi mag bijvoorbeeld geen duwer mee als de cliënt een goedwerkend geheugen heeft. De taxi brengt de cliënt van deur tot deur en de rest regel je maar met je vangnet. Daarom wil ik het - als laatste – hebben over gewoon busvervoer. Hoe langer het lukt om daar gebruik van te maken hoe later iemand op de regiotaxi is aangewezen.

Op onze leeftijd wordt ook vaker de bus genomen voor één of twee haltes. Mijn man rijdt auto maar tijdens zijn ziekte, twee jaar geleden, moest ik zeven weken van buslijn 410 gebruik maken. Deze buslijn van 6.5 kilometer rijdt langs nieuwe wijken tussen het LUMC en het Alrijne ZH en stopt maar drie keer! Waarom stopt juist buslijn 410 - die ook 's avonds en in het weekend rijdt – bij zo weinig haltes? En heet het een snelbus omdat het 10 procent duurder is of mag Arriva 10 procent meer vragen omdat ze haltes overslaan?

De eindhalte op de Persant Snoepweg in Leiderdorp heet 'Perron b en c ZH Alrijne'. Maar het is nog honderden meters lopen, Perron a op de Simon Smitweg is veel dichterbij! Het school/woon/werkverkeer in de spits moet snel maar om later met een bijna lege bus haltes niet aan te doen lijkt mij niet logisch. Tijd voor een enquête? Eerlijk mensen, dit is (nu) niet mijn probleem maar ik vind het heel jammer als zovelen zoveel extra moeite moeten doen om hun familie en vrienden op te kunnen zoeken in het ziekenhuis of om de poli te bezoeken. Hebben Leiden en Leiderdorp hier een stem in of bepalen de provincie en Arriva dit?

Dit was mijn terugblik op 2019 met daarbij mijn beste wensen voor 2020.

Jeanette van der Neut