Tamarco in Münster, tijdens het carnaval van 2019. | Foto: PR
Tamarco in Münster, tijdens het carnaval van 2019. | Foto: PR Foto: PR

Tamarco opent jubileumjaar met reünie, concert en afterparty

Feest n In 2020 bestaat Show- en Marchingband Tamarco 65 jaar. Het jubileumjaar wordt geopend op zaterdag 18 januari met een reünie voor leden en oud-leden in de middag en 's avonds een gratis toegankelijk concert gevolgd door een afterparty. Locatie is het clubgebouw van Tamarco aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp

Voor de reünie kunnen oud-leden zich aanmelden via reunie@tamarco.nl. Kosten zijn € 12,50 (inclusief lopend buffet). Om 19.30 uur start het concert waarvoor iedereen die dat leuk vindt is uitgenodigd. Zowel de show- en marchingband als de slagwerkers als het leerlingenorkest zullen zich presenteren. Op de afterparty speelt de fantastische liveband Cooldown7.

Optredens

De Leiderdorpse muziekvereniging Tamarco kondigde eerder al tal van activiteiten aan in het jubileumjaar. Zo staan de reguliere optredens op het programma in binnen- en buitenland, maar is Tamarco natuurlijk ook aanwezig bij veel evenementen in Leiderdorp. Hoogtepunt zal de deelname zijn aan het concours in Hamont (België) op 2e Pinksterdag. Een nieuwe uitdaging en stap in de groei waar Tamarco op dit moment mee bezig is.


Kou nog niet uit de lucht in Leiderdorpse raad

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Breekpunt was het verschil van mening tussen de LPL en de andere coalitiepartners over de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan wanneer die onderdeel wordt van de Leidse Ring Noord. De LPL wil die op 50 kilometer per uur houden, CDA en VVD zijn bereid naar 70 te gaan, zoals ook de gemeente Leiden graag wil. In het coalitieakkoord was hier niets over opgenomen, stelde Joosten, waardoor hij ervan uit ging dat iedere fractie zijn eigen lijn zou volgen en er na een open debat een besluit genomen zou worden. Toen Langenberg meldde dat er binnen enkele weken een nieuwe coalitie zou zijn en er nieuwe wethouders zouden worden aangesteld, was dat voor Joosten een mokerslag. "Ik voelde mij politiek verloochend en heb het woord 'Judas' in de mond genomen. Als wethouder moet je vanuit de ratio, het verstand praten. Maar hoofd en hart liggen dicht bij elkaar." Joosten was er klip en klaar over dat wat hem betreft ontslag nemen de enige optie was. "Als er geen vertrouwen is, kan je als wethouder niet langer functioneren."

Met de kennis van nu

Binnendijk dacht daar net wat anders over. Ook hij had absoluut niet verwacht dat de coalitie zou klappen vanwege het meningsverschil over de Oude Spoorbaan en ook hij was totaal verbijsterd door de mededeling dat de LPL fractie verder wilde zonder VVD en CDA. "Langenberg heeft gekozen voor een zo groot mogelijk verrassingseffect", zegt hij daarover, "en dat heeft als bijeffect dat mensen niet zo reageren als ze wellicht zouden moeten doen." Twee maanden geleden had hij de stellige indruk dat er nieuwe wethouders in de startblokken stonden. Toen realiseerde hij zich niet dat zijn vertrek betekende dat de burgemeester in haar eentje het college moest gaan vormen. "Met de kennis van nu was het misschien beter geweest demissionair aan te blijven", aldus Binnendijk.

De benoeming van Binnendijk en Van Woudenberg kreeg unaniem het fiat van de gemeenteraad. Joosten kreeg van slechts elf van de twintig aanwezige raadsleden het groene licht, de rest stemde blanco. De stemming is geheim maar fractievoorzitter Olaf McDaniel van oppositiepartij PvdA wilde na afloop wel kwijt dat Joosten dit kan zien als een 'wake-up call'. "Hij zal hard moeten werken om het vertrouwen te herwinnen."

Zie ook 'Oppositie kritisch over coalitieakkoord' op de website www.leiderdorpsweekblad.nl


n Vertrekkend wethouder Martine de Bas:

'Kies voor leiderschap boven macht'

Politiek n Met het aantreden van de nieuwe wethoudersploeg moest de Leiderdorpse gemeenteraad afscheid nemen van LPL-wethouder Martine de Bas. Zij werd op 8 december geïnstalleerd als opvolger van Angelique Beekhuizen die opstapte na een conflict met de LPL-fractie.

De Bas is nog geen tien weken wethouder van Leiderdorp geweest maar in die tijd heeft ze heel veel geleerd, zo zei ze maandag bij haar afscheid. En ze heeft zich verbaasd over de cultuur in het Leiderdorpse gemeentebestuur. In haar afscheidsbrief schreef ze dat met verwondering heeft gezien "hoezeer macht een centraal thema is binnen uw raad en college."

Ze roept in haar brief de raad op om aandacht en waardering te hebben voor de stem van zowel de meerderheid als de minderheid en te streven naar een samenleving waar iedereen erbij hoort. Ook in de raadszaal. "Ik hoop van harte dat u in de toekomst in staat zult zijn om met elkaar te kiezen voor leiderschap boven macht", aldus De Bas.

Voordat Martine de Bas maandagavond weer naar haar woonplaats Gorinchem vertrok, had ze nog één wijze les voor de raadsleden: "Zeggen wat je denkt, dat kan ook iets aardigs zijn."